En sjuka breder ut sig i samhället idag. Det här handlar inte om viruspandemin, utan om viljan att styra media.

Jag ringer en tjänsteman, som svarar artigt och ber att få återkomma med de uppgifter jag vill ha. Sedan ringer kommunikatören istället. Och kommunikatören kan inte svara på de frågor jag ställer, utan måste först fråga tjänstemannen, som jag ringde först. Sådär håller de på.

Ingen verkar längre betrodd att uttala sig om den egna verksamheten, vare sig det handlar om anställda i ett stort företag eller medlemmar i liten organisation. Alla hänvisar till chefen, ordföranden eller till kommunikationsavdelningen.

Och när någon uttalar sig vill han eller hon ha frågorna i förväg

Och när någon uttalar sig vill han eller hon ha frågorna i förväg. Vad är de rädda för? Kritiska frågor?

”Det är så många som uttalar sig, det blir lätt fel”, brukar det låta. Men den chef eller styrelse i en förening, som med det argumentet hindrar anställda eller medlemmar att uttala sig bryter mot lagen.

Vad är medias uppdrag? Jo, vi rapporterar till allmänheten. Vi ska granska makthavare, förmedla nyheter och annan viktig samhällsinformation.

De som vill styra medierna får väl starta egna tidningar

Vi är inte språkrör åt företag, organisationer eller myndigheter. De som vill styra och kontrollera medierna får väl starta egna tidningar.

Alla som så högtidligt bekänner sig till pressfriheten måste tänka en gång till – innan de hänvisar den enklaste fråga vidare till stadsdelsdirektören eller styrelsen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bevare oss för Securitas säkerhet

Nej, det är inget brott att en vuxen man trycker ner en tolvåring (på 32 kilo) med knäet och hela sin kroppsvikt på golvet i Kista Galleria. Securitas VD Joachim Källsholm skriver på företagets hemsida att ”de ordningsvakter som varit inblandade i incidenten inte gjort sig skyldiga till någon form av lagöverträdelse eller brott”.

Om polisen, visitationszoner och husrannsakningar

Moderaterna vill ha visitationszoner, säger de, så att polisen ska kunna visitera människor i tid och otid. Varför kräver de det? Det är att slå in en öppen dörr, visitationszonerna finns redan.

Det finns inget farligare än hopplöshet

Det började redan förra sommaren, med alla bränder och hettan som inte gav sig. Den här sommaren har jag märkt att katastrofkänslan sprider sig. Inte bara det faktum att isarna smälter, och djurarter utrotas, utan även hotet om krig är påtagligt. Min yngsta oroar sig för framtiden och jag försöker lugna henne. Exemplen från historien är många, då det sett nattsvart ut men människorna ändå har lyckats vända utvecklingen rätt.

För många betyder midsommar inget särskilt alls

Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.