Anna Nygård porträtt
Anna Nygård

Det finns två kategorier människor bland dem som inte har en relation till Järva. Antingen tror de på vad de har sett på nyheterna och tycker det verkar hemskt och fruktansvärt att bo här, eller så tror de att det är lite spännande och exotiskt.

Det är lätt att fantasin skenar iväg för den välvillige som föreställer sig stimmiga grönsaksmarknader, matos från världens alla kök och härliga kulturkrockar. Att Järva också är trångboddhet, barnfattigdom, skjutningar, förkortad livslängd och nu senast epicentrum för en pandemi framstår för den som är riktigt långt borta, som något romantiskt.

Men de skulle aldrig betala en krona extra i skatt för att höja vårdarbetarnas löner

Det går att dra paralleller till synen på arbetarklassen och det förhärligande av hårt arbete, under närmast omänskliga villkor, som aktualiserats under coronapandemin. Marknadsliberaler och konservativa drar sig inte för att hylla vad de kallar ”våra hjältar”, men de skulle aldrig betala en krona extra i skatt för att höja vårdarbetarnas löner. Viruskrisen har gjort klassklyftorna övertydliga, men bland de mest privilegierade finns förnekare som slår knut på sig själva för att få ihop ideologi med praktik.

”Man får den lokaltidning man förtjänar”

Lokaltidningen Mitt i har i år fått en ny chefredaktör. Han heter Claes de Faire och bor i en bostadsrätt på Östermalm värderad till 11 400 000 kronor. Han skrev härom veckan en svårbegriplig text om att ”man får den lokaltidning man förtjänar” som gick ut på att Mitt i skulle ”hjälpa Tensta och Rinkeby att ta sig ur coronakrisen”. Claes de Faire vill så väldigt gärna känna sig betydelsefull så att han drar till med ett ”vi”. Det kan ju vara förståeligt att han vill vara ”vi” med tidningens läsare, men i det här fallet blir det närmast absurt.  

Claes de Faire skriver: ”Sedan är vi rätt många i Järva som kanske är permitterade, täcker upp för kollegor eller bara försöker bli friska och hålla hälsan och se till att Tensta och Rinkeby ska klara sig så bra som möjligt. Vi som fortsätter kämpa på”

Vi som faktiskt bor i Järva måste akta oss för sådana som Claes de Faire

Det finns inget vi, och självklart vet han det, men jag tror faktiskt att han önskar att det gjorde det. Men vi, alltså vi som faktiskt bor i Järva måste akta oss för sådana som Claes de Faire. Att han kan bo i en elvamiljonersvåning på Sibyllegatan är en del av orsaken till att människor i Järva måste trängas i små lägenheter under hälsofarliga omständigheter.

Bra journalistik är ingenting någon ska behöva göra sig förtjänt av, inte bra vård eller ett tryggt välfärdssamhälle heller. En lokaltidning är en lokaltidning och den kan i bästa fall bidra till samhället med bra journalistik, men den löser inga coronakriser. Solidaritet, samarbete och ett stabilt samhälle med bra sjukvård gör det.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Hopplöshet lika farligt som att röka dagligen

Hopplöshet är lika farligt som att vara vanerökare. Det kan leda till hjärtinfarkt och psykisk ohälsa.  Många människor som bor i utsatta områden har ingen tillit till samhället och de lokala politikerna. Det är viktigt för hälsan att ha tillit både till sig själv och till andra.

Många vägar leder till Husby Gård

Jag var med på årets Husby Gårdsdag. Där fick jag se prov på Husbys – och övriga Järvas – alla goda krafter. Jag stötte också ihop med en och annan kamrat, som var med från början på 1970-talet. Vi nyinflyttade svetsades samman, både socialt och kulturellt, under perioden då Norra Järva byggdes.

”Jag vill inte dö i covid-19!”

Till statsminister Stefan Löfven Jag har läst i Expressen den 9 april att patienter över 80 år inte ska få intensivvård (och således kommer att dö) under rådande pandemi. Och om spridningen blir värre kommer även de som är över 70 att offras.

Fira födelsen – och den födande

Noël, eid al-milad, navidad. På många språk är ordet för jul direkt kopplat till ordet för födelse. Det är fint tycker jag. Vi firar ju födesedagar och den som blivit född, men födandet och den födande talas det inte speciellt mycket om. Trots att barnafödande både är helt fundamentalt och något otroligt storslaget att vara med om.