Sedan coronapandemins utbrott har fler än 38 000 stockholmare varslats om uppsägning från sina jobb. Samtidigt planerar regeringen att lägga fram ett lagförslag som innebär det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden.

Förslaget handlar om att luckra upp LAS, lagen om anställningsskydd – men kvar blir inte mycket till anställningsskydd. Det måste stoppas.

Om förändringarna blir verklighet möjliggör det för arbetsgivare att plocka ut den som slitit ut sig på sitt jobb i trettio år och denne kan plötsligt få tacka för sig.

Det är orimligt att slå sönder människors trygghet

Det möjliggör även för att den som stått upp för arbetskamraterna och kämpat för schyssta villkor kan plockas bort – med rädda och tysta arbetsplatser som följd.

Vi anser att det är orimligt att slå sönder människors trygghet så att vi alla i praktiken blir permanent provanställda.

Vill man skapa kaos under en pandemi där ett samhälle är så skört – då kan man lägga fram ett sådant här förslag och driva på det. Om det är stabilitet och utveckling man vill ha bör man lägga förlaget om försämrat anställningsskydd där det hör hemma – i papperskorgen.

Alla förtjänar att vara trygga på jobbet

Kompromissar man om anställningstryggheten för landets löntagare så påverkar det alla som arbetar, även i vår stad. Alla förtjänar att vara trygga på jobbet – det är en förutsättning för att kunna må gott och göra ett bra jobb.

Är det något vi lärt oss under pandemin så är det att vi behöver bygga ett starkt och hållbart samhälle, inte tvärtom.

Rashid Mohammed (V), ledamot arbetsmarknadsnämnden i Stockholm och vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Elena Karlström (V), ordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sommarjobb till alla – om vi hade fått bestämma

Med anledning av artikeln som visade att 2909 ungdomar har sökt sommarjobb i Järva i år skriver Anders Österberg och Elvir Kazinic en insändare.

Öppet brev till Anna König Jerlmyr

Lördagen den 4 maj var det dags för Rinkeby empowerment, ett evenemang på Rinkebystråket för att i första hand lyfta tjejer och kvinnor i orten.

Öppet brev till Riksorganisationen Förbundet Vi Unga

Ikväll hålls distriktsstämman för Stockholms Vi Unga Distrikt. Riksorganisationen Förbundet Vi Unga har dock sett till att flera föreningar från förorten inte får delta. Detta är helt oacceptabelt skriver Ali Elmi, Ladan Abdurahman och Stephen Amartey från stockholmsdistriktets styrelse.

På tal om det som kallas för ”grit”

Läste nyligen en artikel om det som inom populärpsykologi kallas för ”grit”. Ett ord som förenklat kan beskrivas som driv och uthållighet. Känner mig reserverad, eftersom idén om grit enkelt kan bli använt på sätt som gör att elevens prestation, görs till ett uttryck för elevens karaktär.