Tenstabon Aysha Jones organiserar en digital protest mot polisbrutaliteten i USA, idag kl. 14.00 på Facebook. Detta med anledning av mordet på George Floyd av amerikansk polis. 

Mordet på George Floyd av amerikansk polis och de massiva protesterna som brutit ut i USA till följd av mordet, har skakat hela världen. Här i Sverige bestämde sig Aysha Jones från Tensta att organisera en digital protest. Under söndagen lade hon upp evenemanget ”Sweden in solidarity with Black Lives Matter (digital protest)” på Facebook. Knappt ett dygn senare har över 10 000 personer visat intresse.

Protesten kommer att gå ut på att ladda upp en bild med samma budskap som namnet på protesten, på Facebook, använda hashtaggen #blacklivesmatter, och ”checka-in” på den amerikanska ambassadens adress i Sverige.

 Aysha Jones berättar om varför hon tog initiativet:

– Frustration, trötthet, ilska och hopp om förändring. Känslan av att man måste agera. Jag tror inte på att klaga utan att själv komma med förslag på förbättring.

– Jag känner verkligen att något måste göras, framförallt på grund av hur det ser ut i USA, men även i resten av världen. I Sverige också. Våldet mot svarta kanske inte är lika brutalt här som i USA. Men vi blir ändå systematiskt utsatta för förtryck, rasism, hot, våld och sämre villkor i alla rum – inte bara från poliskår, ordningsvakter och väktare. Jag blev själv misshandlad av väktare för att jag stoppade ett bråk. Även när vi försöker rätta andra som gör fel i samhället, blir det ändå vi som blir straffade av lagens män som egentligen ska skydda oss.

En digital protest är något som inte hör till vanligheterna. Hur tror du att det kommer att gå?

– Jag tror att det finns både positiva och negativa aspekter med en digital protest. Det positiva är att fler har möjlighet att delta eftersom vi befinner oss i en pandemi. Det negativa är att demonstrationen blir mindre synlig eftersom det inte kommer att finnas människor på plats fysiskt framför den amerikanska ambassaden.

Vilken inverkan tror du att protesten kan ha på USA?

– Jag tror att det kommer att få amerikanska myndigheter att förstå att världen ser på. Världen kommer inte att acceptera att de behandlar sina medborgare på det sättet. Även om våra beslutsfattare är tafatta och inte vågar ta ställning, vilket de hade gjort om det gällde ett annat land.

– Sedan hoppas jag mer på att protesten har en större inverkan på svenska politiker att förstå att vi inte är nöjda med hur Sverige styrs. Det är inte acceptabelt att vissa länder drabbas av sanktioner, medan länder som USA vågar man inte ens ta ton mot.

Eleni Terzitane
Bild:  Ida-Maria Tjäder
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bostadsvrålet i Folkets Husby

Bostadsvrålet är en nationell plattform där bostadspolitiken diskuteras. Under lördagen pågick föredrag och debatter i Folkets Husby och idag, söndag, fortsätter arrangemanget i Hökarängen.

Cherrie ska få fler att upptäcka D-vitaminbrist

RnB-stjärnan Cherrie samarbetar med privat vårdgivare för att få Järvabor att kontrollera sitt D-vitaminvärde. Syftet är att fler ska upptäcka en eventuell D-vitaminbrist och kunna behandla den.

Socialborgarrådet svarar på frågor om coronasmittan

Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) svarar skriftligen på de frågor Nyhetsbyrån Järva har ställt rörande smittspridningen i Järva.

Rulltrappan står och hissen är ur funktion i Rinkebys tunnelbana

Det verkar inte finnas något slut på eländet i Rinkebys tunnelbana. Hissen repareras till den 22 november och idag stod alla rulltrappor stilla igen.