Husby Konst & Hantverksförening hade vernissage i helgen. Inte mindre än 56 av föreningens medlemmar ställer ut sina alster i konsthallen.

En gång hörde en ladugård till Husby gård. Det finns flygfoton från 1960-talet där kossorna väntar utanför på att bli insläppta till kvällsmjölkningen Tyvärr brann lagårn för så där 30 år sedan. Det ryktades att skumma typer från Södra Järva varit framme och fusat på – men det var rent förtal. Ett elfel hade orsakat branden. Man minns förstämningen kring de brända resterna.

Men som fågeln Fenix uppstod kåken i form av en välbyggd kopia. Om det var för att den var försäkrad eller om det bara var så att Stockholms stad då kände större ansvar för våra kulturmiljöer.

 

Av någon anledning kallas lagårn allmänt för Ladan. Men oavsett vad den kallas är det en stor lycka att den står där mitt i Husbybornas vardags- och finrum. Utom mycket annat gör den ju tjänst som konsthall.

De bjöds ett rikt färgsprakande utbud

Och nu hade Husby Konst & Hantverksförening stor vernissage. Lördagsmorgonens åskmuller hade dragit bort och solen tittade fram försiktigt, och något halvdussin besökare hade vågat sig fram när portarna slogs opp. Och de bjöds ett rikt färgsprakande utbud. Allt från målningar, fotografier, keramik och textil, ett antal statyer, eller kanske snarare statyetter, till en installation kring en vagga med dockor och småbarnskläder på ett klädstreck.

Vid närmare granskning visade sig dockorna mera tjäna som rekvisita och sömnaden vara den egentliga konsten. Den som hade familjemedlemmar i rätt ålder kunde till och med ekipera sina små i konstföremålen för en rimlig penning.

Bland attraktionerna utlovades besök av ”Husbybibliotekets mobila (sic!) bibliotekscykel”. När jag lämnade etablissemanget hade den inte kommit, men fler besökare började strömma till. På grund av smittläget hade arrangörerna lovat hålla koll på hur många som släpptes in åt gången.

Nu vidtog en konstvandring med Jocke Arfvidsson

Nu vidtog en konstvandring med Jocke Arfvidsson, han som brukar ordna vandringar kring Husby i Norra Järva hembygdsförenings regi. Den som följde med fick sträcka på bena i mer än två kilometer – för det finns mycket konst i Husby. Bland annat fick man veta att det på Husby torg finns en replik till dopfunten i Akalla kyrka, eller hur grönlingen som pryder Husbybadets entré kommit till. Konstnären hade lagt skrot som man kan hitta i våra vattendrag i en bassäng och en kopparplåt ovanpå. Så hade han utlöst en sprängladdning i vattnet så skrotet fastnade på plåten innan han rullade ihop den och utformade sin grönling. Tänka sig!

Gack dit och se själva och låt er imponeras

Här är inte plats att räkna upp alla konstnärerna. Gack dit och se själva och låt er imponeras av deras flit och kreativa skaplynne. En besökare sa att det var så mycket fint att titta på att man borde komma tillbaka flera gånger.

Tisdag till söndag kl 12 -16 håller Husby gård öppet i sin ”lada” och i fiket i huvudbyggnaden. Utställningen pågår till den 13 september.

Mats Leander

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Polisen stormade in i lägenheten när hon låg och sov

I tisdags morse vaknade Mushtakh av att en främmande man stod i hennes sovrum. Två andra män stod ute i hallen.  – Jag blev jätterädd och trodde att det var kört. Det var polisen.

Vart tog Pride-bänkarna i Husby vägen?

De två bänkarna, som målats i regnbågens färger och placerats utanför Husbys moské, står inte längre kvar. – Vi har pratat med våra medlemmar och sagt att bänkarna ska lämnas i fred. De tillhör Stockholms stad, säger Kemal Abdelwahab, en av de aktiva i moskéns ungdomskommitté.

Järvas nya reportrar

Nu har kursen i praktisk journalistik i Järva dragit igång. Femton deltagare…

Här är de som håller igång nattfotbollen i Järva

En lördagskväll i november i Järva. Det är becksvart ute, men i Spånga fotbollshall lyser lamporna. Varje fredag och lördag anordnar Kista AIF nattfotboll för barn och ungdomar. – Vi håller på från oktober till mars, säger Muhammed Ali, som är verksamhetsansvarig.