Möte med stadshusets politiker.

– Vi vill bygga broar och inte tala OM dem i förorten, utan MED dem, sade Ahmed Abdirahman när han inledde det tredje mötet mellan Järvaborna och politikerna i Stockholms stadshus.

Den här gången var det oppositionens tur att komma till Folkets Husby. Det var det tredje, och näst sista, mötet som anordnades i Järva av Global Village. Ahmed Abdirahman passade inledningsvis på att presentera Caroline Berg, styrelseordförande i Axel Johnson AB, och finansmannen Sven Hagströmer, två av styrelsemedlemmarna i Global Village, som närvarade.
– Järva kan jämföras med en stad som Gävle vad gäller antal invånare, och hur vård, omsorg och skola fungerar. Men här, där behovet är som störst, satsas det minst, konstaterade Sven Hagströmer.

I politikerpanelen satt vänsterpartiets Clara Lindblom, Sissela Nordling Blanco från Fi och de tre socialdemokraterna Karin Wanngård, Jan Valeskog och Emilia Bjuggren. Politikerna inledde med att kort berätta lite om sig själva: ”jag var 17 år när jag gick med i SSU Vällingby”; om livet som politiker: ”man måste vara envis som attan”; om vad som driver dem: ”bostadsfrågan – jag var 30 år när jag fick mitt första förstahandskontrakt” och om framtiden: jag oroar mig för vilka partier som tänker samarbeta med SD”.

Frågorna från publiken handlade om allt från friskolornas problem att hyra skollokaler, varför politikerna har så svårt att lyssna på medborgarna och om skolornas resultat i Järva, till frågor om bostadsbrist, hemlöshet och och rädslan för skjutningar.

En kvinna i publiken undrade hel enkelt varför det är så dyrt att bo

Har ni läst afrofobirapporten, som släpptes för några år sedan, och vilka åtgärder har ni vidtagit när ni hade makten, löd en fråga från publiken. Karin Wanngård, som innehade den tyngsta posten som finansborgarråd under förra mandatperioden, skakade på huvudet. Nej, hon hade inte läst den.

En kvinna i publiken sade att hennes fråga ”kanske var dum”, men hon undrade hel enkelt varför det är så dyrt att bo. Clara Lindblom, även vice ordförande i Svenska bostäders styrelse, svarade:
– Den sociala bostadspolitiken är avskaffad och bostadsmarknaden är avreglerad, därför har det blivit dyrt.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 25. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Man hittad död i Tensta

En man hittades död i en lägenhet i Tensta på måndagseftermiddagen. Polisen grep senare en person misstänkt för mord.

Grönt Initiativ vill förvalta jorden på Hästa Gård

Corona och klimatkrisen visar hur sårbart samhället är och att den inhemska matproduktionen måste öka. Hälften av vår mat produceras utomlands. Samtidigt ligger världens största urbana ekologiska jordbruk – Hästa Gård – outnyttjat mitt i Järva!

BK Bussenhus är med i kampen mot corona

BK Bussenhus är med i arbetet att sprida information om Covid-19 i Tensta centrum. Uppdraget att informera om hur viktigt det är att följa myndigheternas rekommendationer har de fått av Stockholms stads samordnare.