Manifestation mot våldet

Den senaste dödsskjutningen på Trondheimsgatan i Husby var anledningen till lördagens manifestation mot våld på Husby gård.
– Vi flydde från kriget för att få trygghet, men var är freden, frågade Hamdi Jama.

Hamdi Jama var en av de mammor från Husby som varit med och arrangerat mötet. De delade ut tygband till åhörarna, antingen röda eller vita med fläckar av blodröd färg. Kvinnor och män band tyget runt huvudet eller bar det som en armbindel, som en symbol för det blod som spillts.
– Våra barn är alla födda här, på Karolinska sjukhuset. Vi är så ledsna och oroliga. Idag vet vi inte om våra barn ska komma hem igen när de går ut, sade Hamdi Jama.
Under en tid gick hennes son på begravning var och varannan dag.
– Det var pojkar som han har växt upp tillsammans med. Han borde inte gå till sina vänners begravning, utan istället till deras bröllop.

Mötet var arrangerat av flera lokala föreningar, med stöd av både moskén och kyrkan.

Maryam Abdullahi var där med sina barn. Hon kände också den unge mannen som sköts till döds i förra veckan.
– Han var son till mina grannar, mina bästa vänner. Jag har inte kunnat sova på en hel vecka. Alla kan hamna fel. Hur ska vi hantera det här? Vem ger dem vapen? Hur ska vi göra?

Arne Johansson från Norra Järva stadsdelsråd, föreningen som tog initiativ till mötet, menade att nu måste husbyborna börja organisera sig.
–  Vi hade tolv fritidsgårdar här i norra Järva, som stängdes i ett nafs. Vi behöver lokaler där vi kan lära känna varandra och stärka det sociala kittet. Det kan hjälpa föräldrar så att barnen inte hamnar i det här nätet av kriminella.

Vi behöver stärka det sociala kittet

– Nu måste vi organisera oss bättre, föreningslivet måste stärkas och vi uppmanar alla att delta i nattvandringar. Tillsammans är vi starka, vi har vunnit segrar tidigare här i Husby.

Sandra Mandell, från lokala hyresgästföreningen, hoppades att mötet skulle bli en början på något nytt.

– Vi måste sätta bollen i rullning. Vi har lyssnat på politiker och polisen så länge, och de kräver bara hårdare straff. Men det behövs en satsning på de unga i orten. De behöver både riktiga jobb och bra ledarskap, så att de inte dras till de kriminella.

Carro Sinisalo, som föreläser om våldet och på många sätt har blivit en företrädare för mödrar som förlorat sina söner, talade.
– Ja, det är typ hundrade gången jag pratar om det som hände 2016, då två av mina barn blev skjutna. Robin, 15 år, dog på platsen, och Alejandro överlevde, men är idag förlamad.

Det är mellan skotten vi måste jobba

Hon säger att visst behövs fler poliser, men det räcker inte.
– Vi får inte glömma det mänskliga. De här barnen föds inte kriminella. De föds inte med vapen i hand. Utan det händer något mellan de föds och tills de hamnar där. Där måste vi finnas, vi alla vuxna måste engagera oss. Vi måste resa oss upp från soffan, de behöver oss vuxna. Det är mellan skotten vi måste jobba.

Det var in i det sista osäkert om polisen skulle ge tillstånd till mötet på grund av pandemin. Men när arrangörerna flyttade mötet ner på Järvafältet vid Husby gård, så att det blev möjligt att hålla avstånd, fick de tillstånd. 

– Vi är här för att visa solidaritet och visa att vi vill ha en förändring, sade Maryan Bouraleh, som kom till möte med sin mamma.

– Ja, de sköt honom på eftermiddagen, mitt bland barnen på gården. Vi är oroliga för nästa att generation ska gå samma väg, säger Siraad Macalin Maydhane.

 

Imam Hussein från Rinkeby konstaterade i sitt tal att han har begravt 20 ungdomar från Järva. Och så gott som alla är födda i Sverige.

– Fattigdomen är orsaken till att våra unga dödar varandra. De som hamnar i gängen har inte gått ut skolan med fullständiga betyg. De har inga jobb. Jag säger till dem att lägga ned vapnen och gå tillbaka till skolbänken.

Efter en och en halv timme meddelade den närvarande polispatrullen att det var dags att avsluta mötet. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Det gror i betongen i Hjulsta

– Det är vår andra dag, säger Mohamadreza Hoseini, 18, så vi…

”Du måste vara smart, ha moral och veta vem du jobbar med”

Punktlig och i svart bil anlände hon, Västerorts egen stjärna, Cherrie. Som artist, producent, låtskrivare och egenföretagare var hon inbjuden till Tibble Gymnasium Campus Kista för att tala om arbetsrätt. – Idag gör jag en ordentligt bakgrundskontroll innan jag går med i några samarbeten med olika företag. Om jag vet att något är fel, och det spelar ingen roll hur mycket pengar jag förlorar, så är det inte värt det. Jag vill inte att mina fans ska hata mig.

Förvaltningen i Rinkeby-Kista organiseras om

En stor omorganisation är på gång i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Avdelningen Förebyggande socialtjänst och fritid kommer att försvinna från årsskiftet. Det formella beslutet fattas på nämndmötet i november.

Nu är trappan som ska göra Rinkeby tryggare invigd

Tre glada politiker, Dousa (M), Slottner (KD) och Helldén (MP), klipper av bandet och den nya trappan på Skårbygränd i Rinkeby är invigd. – Nu kan vi släppa in vanliga medborgare där det tidigare varit mörkt och ett tillhåll för kriminella, säger stadsdelsnämndens ordförande Banjamin Dousa.