Martin Mutumba är en ikon och redan tidigt var han en legend. Förhoppningsvis blir han mer än så, förhoppningsvis blir han även en ledstjärna. En ledstjärna för att vi alla ska vara äkta hela vägen, precis som Martin själv.

Vid det här laget kan vi historien. Vi vet vad Martin Mutumba åstadkommit på fotbollsplanen. Nu har hans liv blivit en bok med titeln ”Äkta hela vägen”. För min egen del var han en av de första fotbollsspelarna som jag tog till mig. Han var inte som alla andra, han syntes och hördes. 

Det pratades om Martin Mutumba när jag var yngre. Men samtidigt var det inte mycket man egentligen visste, mer än att han var en artist till fotbollsspelare.

Legenden om Martin Mutumba förstärktes i takt med framgångarna på fotbollsplanen. Först SM-guldet och tatueringen, tröjan med nummer tio på ryggen, avskedet från AIK och så den klassiska intervjun när han sedan återvände.

Inga strukturer har kunnat hålla honom tillbaka

Men vetskapen om att Martin är så mycket mer har alltid funnits där. En irrationell spelare, en irrationell person. Inga ramar, inte stöpt som någon annan. Vägen har inte alltid varit spikrak, men hans väg har tagit honom långt. Han har inte alltid valt rätt, något som blir tydligt i boken, men han har alltid varit sig själv. Inga strukturer har kunnat hålla honom tillbaka.

Ett brutet ben, motgångar och rasism är inget som stoppat Martin Mutumba. Det har inte stoppat honom från att spela fotboll. Det har inte stoppat honom från att släppa musik. Det har inte stoppat honom från att skriva en bok med en av landets bästa fotbollsjournalister, Erik Niva.

På två år gick Martin Mutumba från hemlös till att älskas. Av alla.

I boken berättas historier om allt från Martins snedsteg, tunga år, konflikten med Husbysonen Henok Goitom, minnena från gårdsfotbollen i Rinkeby och mycket mer.

Martin är ett bevis på att inget är omöjligt. Han var inte som alla andra. Martin har varit just Martin. Det går att lyckas och gå sin egen väg. På två år gick Martin Mutumba från hemlös till att älskas. Av alla. Och han gjorde det för, och med, Rinkeby. Han slutade aldrig drömma.

Nu tittar vi på Akallas Robin Quaison när han leder landslaget mot Frankrike och Portugal i dagarna. Jag hoppas att fotbollen förenar, under dygnets alla timmar.

Så avslutningsvis: När Martin har talat har jag alltid lyssnat, nu lyssnar jag på hans musik och läser hans bok. Gör det ni med.

Svante Störlinge
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Avbytarbänkens sista summering, del 3: Italienska ligan

Turen har kommit till den italienska ligan. De spolar först tillbaka bandet till förra året och kollar hur de trodde säsongen skulle sluta. Skulle Juventus ta sin nionde ligatitel i rad? Hur skulle överraskningen och underbarnet Dejan Kulusevski klara sig? Zlatan Ibrahimovics återkomst till Milano. Hur gick det med Inters storsatsning? Vilka åkte ner? 

Avbytarbänken #104 Mittwoch

Mitt i veckan, nej, men fotbollen befinner sig mitt i säsongen. Ish. Avbytarbänken sätter sig och sammanfattar lite kort hur fotbollen i Europa har sett ut. Vem är Marvin Olawale Akinlabi Park? De avslutar avsnittet i en sorglig och ledsam ton, och skickar en tanke till Kasia Lenhardt, hennes familj och vänner. Ta hand om er.

Avbytarbänken #93 Min ordförande

Avbytarbänken har denna gång två helt nya gäster. Moe från Farsta som är ett inbitet Tottenham-fan och Fuad som hejar på rivalerna Arsenal. Dessutom är ju Mustafa ett Chelsea-fan, som ni känner till sedan tidigare. Det blir en hel del engelsk pajkastning.

Avbytarbänken, avsnitt 82: 103 dagar

Avbytarbänken är tillbaka! Det nya avsnittet handlar om fotboll under den rådande pandemin och hur livet har varit utan fotboll. Samt om Marcus Rashford och titelstriderna i Spanien och Italien. Och om varför alla har slutat prata om Manchester Citys ban.