Det kommer inte byggas 700 nya lägenheter vid Husby gård. Husbybornas protester har gett resultat. Exploateringsnämnden i Stockholms stad stoppar byggplanerna och grönområdena blir kvar.

För Arne Johansson, ordförande i Norra Järva stadsdelsråd och en av de drivande i motståndet, kom inte beslutet som någon överraskning.

– Nej, vi hade fått ett löfte om att det skulle bli så, men vi fick inte gå ut med det innan det formellt var beslutat.

Beslutet visar att kamp lönar sig

Men nu har exploateringsnämnden i Stockholms stad fattat beslut. Och beslutet visar att kamp lönar sig, menar Arne Johansson.

 – Många säger ”vad spelar det för roll? de kör över oss ändå”. Men det här visar att det går att påverka. Och det har vi visat ett antal gånger.

Norra Järva stadsdelsråd och Husby konst- och hantverksförening organiserade motståndet mot byggplanerna. Vid ett möte den 24 mars föreslog de att staden skulle bygga lägenheter vid Hanstavägen istället för att bygga sönder grönområdena vid Husby gård. 

– Nu säger politikerna att de tänker göra det. De nappade på vårt förslag, säger Arne Johansson

Men bostadskampen fortsätter

Men bostadskampen fortsätter. Nu gäller det ombildningarna av hyresrätterna i Järva. Inom kort kommer 20 000 hushåll i förorterna erbjudas att köpa sina lägenheter. SVT Nyheter har räknat ut hur hög inkomst som krävs för att över huvud taget få låna pengar. I Rinkeby tjänar endast 14 procent tillräckligt, i Husby 21 procent.

– Jag tror att ombildningsfrågan blir ett stort fiasko i ytterstaden, säger Arne Johansson. De kommer helt enkelt inte att lyckas, starka grupper mot ombildningar har bildats på flera ställen.

Då blir det ”the mother of all battles”

Men om hyresrätterna inte ombildas till bostadsrätter finns risken att staden säljer ut hyreshusen till privata fastighetsägare. Om Hembla (f.d. D. Carnegie& co)köper fler områden i Husby blir företaget största fastighetsägare i området.

– Ja, då blir det ”the mother of all battles”, världens strid, säger Arne Johansson. Folk känner till Hembla. Vi ser ju hur de sköter sig varje dag.

Den 9 maj blir det informationsmöte i Folkets Husby om ombildningarna.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Som United vann derbyt i byn

Det var derby i byn igår kväll och det blev en fartfylld match när Som United mötte Rinkeby United på Knutby BP.

”Vatten är den roligaste miljön”

Alaa Eleish är vattenpolo-tränare i Husbybadet för Stockholms kappsimningsklubb, SSK. – Det spelar ingen roll om det är 60 meter under vattnet, eller med en boll ovan. Vatten är den roligaste miljön, med oändliga möjligheter, och vatten har varit en viktig del av mitt liv, säger han.

Sommarpratare att se fram emot

Bland årets Sommarvärdar hörs två röster från Järva. Musikproducenten Adam ”Tensta” Taal…

SL:s rulltrappsproblem fortsätter i Rinkeby

Reparationen av rulltrappan på Rinkebys tunnelbanestation har skjutits upp igen. Inte förrän i höst beräknas den åter vara i drift – men då planerar SL att stänga av en av de andra rulltrapporna.