Till minne av den svenska slavhandelns avskaffande och för att fira den nystartade organisationen Black Lives Matter Sweden, anordnades showen Black by Public Demand 9.10.

Showen sändes via Black Lives Matter Swedens YouTube-kanal där totalt 20 svarta akter stod på scen. Det bjöds på musikframträdanden, dans, poesi, tal och intervjuer.

– Vi gör det här för nästa generation! Våra barn ska ha olika förebilder som är komplexa, starka, stolta. Vår show handlar om gemenskap i olikhet och att rikta rampljus på oss och våra liv, våra skratt och våra tårar. Vi bjuder svenska folket på en fantastisk show med hela rörelsen, säger grundaren och Tenstabon Isatou Aysha Jones som ledde showen tillsammans med Luay Mohageb.

Det är viktigt att vi uppdaterar vårt antirasistiska lexikon

I lineupen fanns namn som Melodifestivalsvinnarna The Mamas, artister som Lazee, Gee Dixo, Seedy och Denz och Ortens bästa poet-vinnaren Farhiya Feysal med fler. Även svarta hbtqi-personer ställde sig på scen och berättade om kampen att marginaliseras på flera olika sätt.

Aktivisten Rashid Musa var en av dem som höll tal och passade på att citera Malcolm X.

– Rasismen är som en Cadillac, det kommer ut en ny modell varje år. Därför är det viktigt att vi uppdaterar vårt antirasistiska lexikon. Vi kan inte se på världen så som vi såg på den för hundra år sedan, eller femtio år sedan. Utan vi måste förstå vår samtid så som den ser ut idag. Och om vi aldrig uppdaterar vårt lexikon kommer vi heller aldrig att kunna bekämpa dem förtryckande system som finns idag.

Barnböcker har en viktig roll när det kommer till bygga upp barns självkänsla

Barnboksförfattaren Emily Joof intervjuades var på plats och intervjuades om vikten av mångfald och representation i barnböcker.

– Barnböcker har en viktig roll när det kommer till bygga upp barns självkänsla, och när barn inte ser sig själva reflekteras i böcker, eller i konst och i andra medier för den delen, så signalerar det till dem att deras betydelse inte är lika viktig som andra barns.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Healthy Women hade sin första tjejkväll i Akalla by

Healthy Women erbjuder träningar utomhus på Ärvinge utegym i Kista hela sommaren och senast hade de dessutom ett efterfrågat danspass.   – Våra tjejkvällar utöver träningspassen är för att alla oavsett val av träningsform ska få träffas och umgås och samtidigt testa på något nytt, säger Susan Dahlbeck.

Rinkeby Folkets Hus: Ombyggnad pågår!

 Efter två års planering har arbetet i Rinkeby Folkets Hus dragit igång.  – Stora salen kommer både renoveras och byggas om, säger Jörgen Strandberg, förre ordföranden i Rinkeby Folkets Hus och den som varit med i arbetet från början.

Seger för Husby Arbetarcentrum

Restaurang Rotana i Sollentuna backar efter att Husby Arbetarcentrum satt den i blockad. Striden gäller en anställd vid namn Mohamed som inte fått lön och inte heller sjuklön efter en arbetsplatsolycka. Blockaden gav utdelning och Mohamed får nu kompensation för den uteblivna lönen.

Kista bibliotek släpper podd

Kista bibliotek har producerat en podcast för stockholmarnas egenförfattade och tidigare opublicerade noveller. Men än finns det möjlighet att delta om man har en tidigare opublicerad novell och är folkbokförd i Stockholms län.