Järvabadet

Ett gäng ledare i Unga Örnar i Akalla och Husby tillsammans med andra planerar för en kommande gratis simskola i sommar. Anders Österberg som också är socialdemokratisk riksdagsledamot, är en av dem som ligger bakom initiativet.

Unga Örnar är en organisation där barn, unga och vuxna arbetar för barns rättigheter. Syftet är att skapa ett demokratiskt, jämlikt och solidariskt samhälle där alla barn och unga ska få ha en rolig och meningsfull fritid där de får ta plats och påverka. Ledare i Unga Örnar i Husby och Akalla med socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg i spetsen planerar planerat tillsammans med andra engagerade att genomföra en gratis simskola för barn i Järva i sommar.

Den här gången tänkte vi köra på Järvabadet, eventuellt även på Husbybadet.

– Vi har tidigare haft ett par olika simskolor mellan 2015 till 2019. Då har vi lärt ut grunderna i simning på något av Järvas badhus som vi haft avtal med.

– I sommar vill vi ännu en gång dra igång en simskola och den här gången tänkte vi köra på Järvabadet, eventuellt även på Husbybadet. Förhandlingarna är dock inte klara, så inget är spikat ännu. Men de andra åren har vi alltid lyckats hitta en plats att vara på, så jag är rätt trygg med att simskolan blir av, säger Anders Österberg.

Simskolan kommer att gå ut på en grundläggande intensivutbildning i vattenvana där barn i 5-8 årsåldern får gå på 45 minuter långa utbildningspass varje dag i två till tre veckor. Tanken är att köra två skolor parallellt ungefär 15 barn sammanlagt. Under våren kommer ett antal frivilliga ledare även att få gå simlärarutbildning för att sedan vara redo att hålla i simskolan under sommaren.

Det var en sommar där det var ett par unga från Järva som hamnade i sjönöd och även några som tyvärr drunknade.

Anders Österberg är själv gammal elitsimmare och utsågs även till årets simtränare på simklubben i hans gamla hemstad Elfsborg. Initiativet till simskolorna kom dock från en engagerad mamma i Husby efter en ödesdiger sommar.

– Det var en sommar där det var ett par unga från Järva som hamnade i sjönöd och även några som tyvärr drunknade. En mamma från Husby som visste att jag var gammal elitsimmare frågade då mig om jag kunde tänka mig lära åtminstone några barn här i Järva att simma. Då var dåligt med simskolor och det fanns aldrig lediga platser. Så till slut drog vi gång en simskola och ett ganska stort antal unga från Husby lärde sig att simma.

– Jag är av åsikten att det man kan, ska man ge tillbaka till sitt området. Jag har exempelvis vattenvana och kan simning, och då vill jag gärna lära andra att simma, säger Anders Österberg.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag hade inte haft något emot att vara kvar”

Fredrik Jurdell slutar som stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. – Ja, staden är som den är. Stadsledningen tänker att jag ska göra mera nytta på socialförvaltningen.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 35. Efter ett uppehåll under juli och semestermånaden, så fortsätter nu Fatuma Abdullahi Mohamed med sina uppskattade nyhetssammanfattningar på somaliska. Hon rapporterar om pandemins utveckling och om vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått.

Grovt rån i Kista

Två beväpnade gärningsmän har rånat en guldsmedsaffär i Kista. Polisen jagar rånarna som flydde på moped med sitt byte.

”Gör om och gör rätt!”

Även ungdomarna i Rinkeby skriver brev till politiker och makthavare inför kvällens beslut i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. ”Ni ska nu fatta ett beslut för oss utan att fråga oss vad vi behöver?”, skriver de. Och de uppmanar makthavarna – gör om och gör rätt!