Tioåriga Buket kom till Sverige när hon var fyra år och är familjehemsplacerad hos släktingar. Men Migrationsverket vill utvisa henne till ett barnhem i Turkiet.
– Jag har en tioåring hemma som jag inte ens skickar till Kista själv, säger Akallabon Leo Ahmed, som engagerat sig i Bukets fall.

När Leo Ahmed i början av sommaren läste i Aftonbladet om tioåriga Buket som hotades av utvisning bestämde han sig för att försöka göra något. Han tog kontakt med Bukets släktingar hos vilka hon är familjehemsplacerad och han startade en namninsamling som i skrivande stund har närmare 55 000 underskrifter.

– Jag ringde till Migrationsverket och frågade hur de tänkte. De sade att eftersom hon är familjehemsplacerad här kan hon lika gärna placeras på ett barnhem i Turkiet. men här bor hon hos släktingar hon har en anknytning till och de vill skicka henne till Turkiet fast hon pratar knappt turkiska. Jag har en tioåring hemma som jag inte ens skickar hemifrån Akalla till Kista själv.

De skäms över att vara svenska medborgare

Namninsamlingen fick 30 000 underskrifter på två dagar och många har hört av sig och varit upprörda och ledsna, berättar Leo Ahmed
– Jag har pratat med äldre damer från landsbygden som säger att de skäms över att vara svenska medborgare.

Buket och hennes pappa är kurder från Turkiet. De kom till Sverige 2014, när hon var fyra år. Det var bara de två, Bukets mamma lämnade henne när hon var bara några veckor gammal. De sökte asyl i Sverige och fick bo hos pappans syster och hennes familj i Stockholm medan de väntade på besked från Migrationsverket.

Fyra år tog det innan avslaget kom. Då hade Buket hunnit börja skolan och hennes pappa hade fast jobb. Han sökte asyl på nytt med jobbet som säkerhet men eftersom hans pass hade gått ut blev det avslag igen. Efter det andra avslaget lämnade pappan Buket hos sin syster och hennes familj och försvann.

– Han ringde en gång, men sedan har vi inte hört något mer. Vi har tagit hand om Buket som vår egen dotter, hon kallar min fru, alltså sin faster, för mamma och vår son för bror. De är kusiner men har alltid varit mer som syskon, säger Irfan Kök som är gift med Bukets faster.

Vad är det för nytt de vill ska hända för att hon ska få en ny prövning?

När Bukets pappa försvann 2018 ringde Irfan Kök till Migrationsverket och förklarade situationen. Socialtjänsten gjorde en utredning och kom fram till att det bästa för Buket var att hon skulle få stanna hos familjen som redan hade tagit hand om henne och de blev familjehem åt Buket.

Men i mars i år fick familjen en kallelse till Migrationsverket. Där meddelades att Buket skulle utvisas till Turkiet så snart det blev praktiskt möjligt efter corona. I maj kom ett brev där det framkom att Migrationsverket avser genomföra utvisningen och att de tänker lämna Buket på ett barnhem i Turkiet.

– Vi gick till en advokat och överklagade beslutet i Migrationsdomstolen och vi tog kontakt med media. Men sedan kom avslaget i Kammarrätten förra veckan. Migrationsverket skriver att ”inga nya omständigheter har tillkommit i hennes fall”, vad menar de? Vad är det för nytt de vill ska hända för att hon ska få en ny prövning? Hon är ett barn, en tioårig flicka. Hennes liv finns här, hennes land är här, säger Irfan Kök.

Svensk migrationslag går inte ihop med barnkonventionen

När Leo Ahmed fick nyheten om det senaste avslaget blev han chockad men inte uppgiven. Det är inte första gången som han tar strid för utvisningshotade människor. 2014 var han med och ordnade demonstrationer och samlade namn till stöd för Kainat, en 16-årig tjej i Rinkeby som Migrationsverket ville skicka till Pakistan där hon riskerade att bli könsstympad och bortgift.

– Kainat var första minderåriga jag hjälpte. Hon fick flera avslag, men tillslut fick hon permanent uppehållstillstånd och nu är hon utbildad förskolelärare. Jag tror det finns hopp för Buket också. Migrationsverket följer svensk migrationslag men den går inte ihop med barnkonventionen som ju också är lag.

Leo Ahmed har själv varit i en liknande situation när hans familj kom till Sverige från Bangladesh. Han tror att det som behövs för att Buket och andra i hennes situation ska få stanna är att medborgarna går samman och kräver förändring. 

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Läslust drar igång i januari igen

Den 18 januari drar projektet Läslust igång igen i Rinkeby. – Fokus är att hitta läslusten och utveckla nyfikenheten för barn att läsa, säger Shilan Nazari, som leder projektet.

Ny mosaik ska få tenstabor att återvinna mer

I lördags var det invigning av konsten på Tisslingeplans miljöstuga i Tensta. Tio konstintresserade ungdomar fick som sommarjobb att skapa mosaikbilder av återvunnet material med hjälp och handledning av Remakebolaget.

Här är Nyhetsbyrån Järvas unga reportrar i sommar!

Under tre veckor i sommar kommer fyra unga reportrar arbeta hos Nyhetsbyrån Järva. Här är de – Lutfiniso Yakubova, Ayoub Baraghen, Najma Bilan Abdi Dahir och Sharmarke Said Siyad.

Misstänkt mord i Tensta

En kvinna hittades död i en lägenhet i Tensta på midsommardagen. En man är anhållen misstänkt för mord.