Ute på Enbacksskolans skolgård brinner två eldhärdar. Med en stor bälg hålls elden vid liv. En dag om året får skolans sjundeklassare lära sig att smida järn.
– Eleverna är jätteduktiga, säger smeden Martin Ahlsén.
Sedan några år tillbaka kommer smederna från Ahlséns äkta järnsmide till Enbacksskolan i Tensta. Under en dag får skolans sjundeklassare lära sig grunderna i smide.
– Vi har varit en smidesnation. Vi har järnmalmen och den nödvändiga kunskapen, säger Henrik Piehl, som är skolans lärare i trä- och metallslöjd.
Eleverna är uppdelade i tre grupper, så att alla ska hinna med. Men det bli ändå en del väntan.
– Stopp! Det är hammare ni springer runt med!
Eleverna lyssnar. Henrik Piehl har bra koll på sina elever och situationen under kontroll.
– Vi börjar alltid dagen med en säkerhetsgenomgång och smederna är vana att arbeta med barngrupper. Det fungerar bra. Smide passar så bra in i läroplanen, det är på riktigt.
Alla elever får en stycke järn, som ser ut som en lång spik. Den värms upp över elden. När järnet lyser rött går det att forma.
– Då har järnet mellan 600 och 1000 grader. Det glöder.
Maribel Aguilera är en av eleverna i årskurs 7. Hon har längtat efter den här dagen.
– Ja, min bror fick göra det här när han gick i sjuan. Jag har väntat på min tur. Det är spännande och nytt för mig, och ganska svårt.
När hon ska forma järnet till det hänge, som alla elever gör, så slår hon och smeden vartannat slag. Först ska ändarna av järnstaven formas till och sedan ska den böjas och rullas ihop. Hammarslagen hörs över skolgården. Med jämna mellanrum måste järnet tillbaka in i elden, för att återigen bli mjuk och formbart. Det tar sin tid.
Slutligen ska hänget tjärbrännas, sänkas ned i het tjära. Det är Henrik Piehl som sköter det.
– Då blir det svart och rostskyddat och extra snyggt.