Fler fall av dödligt våld och fler dödsskjutningar under 2020 jämfört med tidigare år, det visar ny statistik från Brå. Händelser i Stockholmsregionen står för en stor del av den våldsamma ökningen.

Igår presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, slutgiltig statistik för antalet konstaterade fall av dödligt våld under 2020. Sammanställningen visar på en ökning som till stor del är koncentrerad till region Stockholm. Huvudstaden hade 11 fall fler av dödligt våld 2020 jämfört med året innan. Totalt handlar det om 124 fall i Sverige under året, vilket är en ökning med 13 fall jämfört med 2019.

Nästan hälften av dödsskjutningarna skjutningar skedde i Stockholmsregionen

Offren är i nästan 80 procent av fallen män och de allra flesta över 18 år. Av de 25 fall där en kvinna eller flicka blivit offer för dödligt våld var förövaren i drygt hälften av fallen någon som hon levde i en parrelation tillsammans med. Fyra män dödades under 2020 av någon de var tillsammans med.

Av statistiken från Brå framgår också att antalet dödsskjutningar ökade under förra året. 48 personer sköts ihjäl i Sverige 2020, det är tre fler än 2019. Nästan hälften av dessa skjutningar skedde i Stockholmsregionen.

Statistiken från Brå redovisar händelser som har anmälts och registrerats som brott av myndigheterna. Fall bedömts som nödvärn av rättsväsendet är inte inräknade.

Anna Nygård

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Arbetsbördan på Tensta vårdcentral blev för mycket

Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral.  – Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

BK Bussenhus vill nå ut till ännu fler föräldrar och barn

BK Bussenhus huserar i Asymetricas lokaler i Kista. Klubben har funnits sedan 2017 och har vuxit snabbt. – Just nu söker vi barn till vår knatteverksamhet för 5-6 åringar och idrottsföräldrar som kan få utbildning via SISU idrottsutbildarna, säger Akrem Hashim Yahya.

AIF Kista: ”Vi avstår från pengarna”

Allmänna Idrottsföreningen i Kista ansökte om 50 000 i föreningsbidrag. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd beviljade dem 7000.  – Vi fick 7000 kronor medan andra föreningar som inte syns i området fick mycket mer. Vi avstår från pengarna, säger Said Ali, ordförande i föreningen.

När Sara tog på sig slöja fick hon inte arbeta på vaktbolaget

När Sara valde att börja bära slöja fick hon inte längre arbeta som trygghetsvärd i tunnelbanan. En arbetsmiljöfråga, hävdar vaktbolaget Rapid där hon är anställd. – Det är löjligt. De låtsas att de bryr sig om mig, men de diskriminerar mig, säger Sara.