Projektet Sluta skjut, för att minska gängvåldet, ska nu testas även i Stockholm och drar igång i höst.
– Äntligen! Det var på tiden, säger Carolina Sinisalo, mamman som länge argumenterat för att staden ska satsa på Sluta skjut.
Carro Sinisalo är mamman i Järva som drabbats hårt av det dödliga våldet. I januari 2016 dödades hennes yngste son Robin och Alejandro, Robins storebror, blev skjuten och sitter sedan dess i rullstol. Carro har blivit en förebild för många hårt kämpande mammor och hon har organiserat manifestationer och startade även organisation Fuck våldet.
– Jag hörde talas om Sluta skjut för flera år sedan, när jag var inbjuden att föreläsa i Malmö. Jag tyckte det lät jätteintressant och har lärt mig mer och mer om det arbetet. Jag har säkert föreläst mer än 20 gånger om ”Sluta skjut” under årens lopp, även för representanter från justitieutskottet i riksdagen.
Jag har säkert föreläst mer än 20 gånger om ”Sluta skjut” under årens lopp
Satsningen Sluta skjut bygger på en amerikansk metod, som heter Gruppvåldsintervention, som visat goda resultat i USA. Metoden kan låta självklar, den går ut på ökat samarbete mellan myndigheter och civilsamhället.
– En mamma, eller en förälder, som förlorat sitt barn, ska också vara med i styrgruppen. Under alla dessa år som jag har argumenterat för det här projektet, har jag mött så mycket motstånd. Från politiker och från polisen. Jag har hela tiden frågat mig varför. Varför vill ni inte testa något som kan rädda våra barn?
Men nu har regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, i en intervju i DN (16.7) beskrivit Sluta skjut som ”nyckel för att lyckas”.
– Jaså? Jaha, det tyckte han inte förra veckan. Han har inte varit positiv till projektet tidigare. Jag är glad om han ändrat sig, men är lite orolig om han är skeptisk. Mycket viktigt för att Sluta skjut ska fungera är att rätt personer är inblandade, att man vet och förstår vad det handlar om.
Sluta skjut är ingen mirakelkur
Carro är noga med att understryka att Sluta skjut är ingen mirakelkur.
– Även i det här projektet behövs tålamod och det tar tid. Budskapet är enkelt – vi vill inte att du ska dö, och vi vill inte att du ska döda. Till och med de kriminella är trötta på våldet idag.
Mats Löfving säger i intervjun i DN att polisen ”bygger relationer med människor lokalt” och att det handlar om att ”skapa en gemenskap” så att människor väljer rätt i livet och inte blir kriminella. Carolina Sinisalo ser trött ut när hon hör vad han har sagt.
– Skapa relationer, var gör de det någonstans? Det jag har sett av polisens arbete här i orten är allt annat än att skapa relationer.
Hon konstaterar att poliser går fria oavsett vad de har gjort
Hon konstaterar att poliser går fria oavsett vad de har gjort. Nu senast friades polismannen som misshandlade en obeväpnad man i Rinkeby. Nyhetsbyrån Järva publicerade två filmer, som sedan spreds i all media. Men den interna utredningen friade polisen.
– Polisyrket är inte lätt, vi fattar det. Men kom igen, erkänn era fel, rannsaka er själva. Då först kan vi komma framåt, säger Carolina Sinisalo.
Vi pratar om polismannen som sköts i Biskopsgården och reaktionerna som följde.
– Varför är det sådan skillnad på människoliv? Jag vill inte på något sätt förminska sorgen för den skjutne polisen, men hur kan det vara sådan skillnad på honom och alla de unga män som dör?
Om hårdare straff vore lösningen, då skulle inte USA ha några problem alls
Hon tror inte heller att längre och hårdare straff är någon lösning.
– Naturligtvis ska de ansvariga straffas, men om de inte får hjälp kommer de ut som ännu grövre brottslingar. Om hårdare straff vore lösningen, då skulle inte USA ha några problem alls.
Hennes arbete med organisationen Fuck våldet ligger nere för tillfället, men Carolina Sinisalo fortsätter att föreläsa om våldets konsekvenser. Hon reser land och rike runt och det tänker hon fortsätta att göra.
– När ska våra barn bli sedda som människor? Om det så blir det sista jag gör så kommer jag kämpa för våra ungdomar så att deras liv är värda någonting.