I fredags var det dags för 100 meter konst att ställas ut i Tenstagången. På plats var tio konstnärer, alla verksamma i Järva.
– Jag började måla först i oktober förra året. Jag var nyinflyttad nere vid Spånga kyrka, och följde med några grannar som har en konstgrupp. Nu målar jag hela tiden, säger Mari Källman, en av utställarna.

Utställningen innehåller gott om konst av olika slag, både målningar, diktverk, träskulpturer och livemusik. Många besökare i alla åldrar flanerar mellan utställarna.
– Det bästa var den långa mannen som jonglerade och spelade fiol, tycker några barn. 

Besökaren Aster Habtemariam går runt och tittar på tavlor. Hon berättar att det är dagens andra besök.
– Jag arbetar på ett boende, och på förmiddagen tog vi med de gamla hit. De uppskattade mycket att få se alla fina konstverk och lyssna på musiken. De tyckte också att det var fint att få prata med konstnärerna, säger hon.

Jag läste om utställningen, och ville se den innan jag åker vidare med tunnelbanan

Ett livligt samtal pågår mellan en företrädare för den ideella föreningen Språkbruket, och besökaren Susanne Agnäs. Hon berättar att hon bor i Uppsala, men varit på besök hos sina föräldrar i Jakobsberg.
– Jag läste om utställningen,och ville se den innan jag åker vidare med tunnelbanan. Jag är imponerad av den höga kvaliteten, det är verkligen många jättefina alster som visas, säger hon.

Nyhetsbyrån Järva passar också på att prata med några av utställarna. Mats Adelman visar sina mycket detaljrika akvareller och träskulpturer av fåglar. Han har sin ateljé på Eggeby gård.
– Jag har varit fågelintresserad sedan jag var barn. Jag är fågelskådare, och bor perfekt uppe vid vattentornet, med utsikt över hela Järvafältet, berättar han. 

Cecilia Rojas Castro visar sina färggranna bilder som är målade på sidentyg. Förutom att skapa sin konst, leder hon också grupper.
– Jag undervisar  olika grupper, både med barn och äldre människor, men även en grupp unga killar som mår psykiskt dåligt. I mina grupper hittar de nya sätt att uttrycka känslor, som kan vara svåra att prata om, säger hon. 

Poeten och konstnären Sabri Yousef visar upp både tavlor och sina diktsamlingar.
– Titta på den här boken, det är samma dikter på svenska och arabiska. Eftersom de båda språken läses från varsitt håll, så har jag lagt in dem spegelvänt, i samma bok. Du kan läsa från båda håll, och på mittuppslaget möts samma dikt på de båda språken, förklarar han.

Vid fikaståndet har kvinnorna från föreningen Gesgud fullt upp. De passar också på att sälja sin fantastiskt fina stickade halsdukar och mössor.

Nästa år hoppas vi att vi kan låta alla konstnärer ställa ut på båda platserna, visionen är 650 meter kons

Isabel Enberg, som är projektledare för Konst i allén, berättar att det på grund av pandemin har gjort utställningen i mindre skala än vad som egentligen var tänkt. I år visar de tio järvakonstnärerna sin konst i Tensta, och de tio södermalmskonstnärerna sin konst på Katarina Bangata.
– Men nästa år hoppas vi att vi kan låta alla konstnärer ställa ut på båda platserna. Visionen är 650 meter konst, och ännu fler besökare, säger hon.

UTSTÄLLARE: Aliro Delgado, Sabri Yousef, Birgitta Svegner, Cecilia Rojas Castro, Nasrin Taghizadeh, Mats Adelman, Mari Källman, Yacop Jokhadar, Markku Huovila, Rolf Clovemo, Språkbruket

ARTISTER: Charlotte Hudlt Ranberg, operasång, Irina Serotyuk, dragspel, Hjalmar Risinger går på styltor och spelar  fIol, Zohra Gzoul, zumba, Språkbruket pysslar med de som vill, I barnhörnan får barnen lära sig att måla och trycka grafik.

Foto: Younes Benseddik och Comevent Stockholm

Annika Skarf
Lämna ett svar
You May Also Like

En komikers uppväxt i Rinkeby

Daniel Sanchez växte upp i Rinkeby med två äldre syskon och föräldrar. Han har bott i Rinkeby i hela sitt liv, men bor numera i en studentlägenhet i Skanstull. Förutom att köra stand up så studerar han psykologi på Stockholms Universitet.

Ramou diktar om det dödliga våldet – och konsten att läka

Ramou Gabbidon är aktuell med boken Butterflies And Dead Roses. En samling dikter i jagform som utforskar allt som en sorgeprocess handlar om.  – Alla delar i boken handlar om olika tider, perioder och kapitel i mitt liv. Det är många döda rosor som har fallit på vägen.

En kärleksförklaring

Badri Abdi Rooble arbetar som förskollärare och bor sedan länge  i Rinkeby.…

Mizeria, del 34: Game over

Männen från kriminalvården rycker i mig mot sal två. Jag vill inte gå in. Jag har inte gjort något. Dom drar i mig, och jag strider emot. Dörrarna öppnas och jag tvingas in. Det här är sista avsnittet av Mizeria som har varit Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong.