Husby arbetarcentrum grillar i solidaritet med Zalando-arbetarna

Husby arbetarcentrum anordnade i lördags en grillfest till stöd för arbetarna på Zalandos lager i Brunna, som drivs av underentreprenören Ingram Micro. Nyhetsbyrån Järva, som tidigare publicerat en debatt mellan riksdagsledamoten Anders Österberg (S) och Ingram Micros VD Sylvain Monneyron, var på plats.

Det har just slutat regna över Husby gård när Nyhetsbyrån Järva anländer till det tjugotal personer som samlats på konst- och hantverksföreningens grillplats. Det är Husby arbetarcentrum, en lokal facklig organisation, som har anordnat grillfesten för att visa sitt stöd till dem som arbetar på Zalandos lager i Brunna.
– Vi gör det här i solidaritet med Zalando-arbetarna. Vi anser att det är väldigt viktigt att uppmärksamma de här arbetarkamperna, vilket vi också försöker göra här i Husby – för alla som bor eller arbetar här, säger Gabriel som är med och driver Husby arbetarcentrum.

Arbetsgivarna struntar fullkomligt i de regler som finns

Grillfesten var egentligen tänkt att bli av veckan dessförinnan, då fyra av dem som engagerat sig fackligt på lagret också skulle ha medverkat, men blev framskjutet på grund av regnovädret. I stället lyssnar den samlade skaran intresserat på en medlem i SAC Syndikalisterna som medverkar på videolänk. Samtidigt ansvarar några intill för att grilla korv.
– Arbetsgivarna struntar fullkomligt i de regler som finns. Folk känner inte till sina rättigheter eller hur de ska göra när arbetsgivarna struntar i dem. Det är det som är en stor del av problemet och det gäller inte bara gig-arberare utan också folk som har fast anställning, menar Gabriel.

Shamal Ali, som är ordförande för Husby arbetarcentrum, medverkar också på grillfesten. Samtalet kommer in på det debattsvar Ingram Micro, underentreprenören som driver Zalandos lager i Brunna, publicerat på Nyhetsbyrån Järva. Där skriver de bland annat att SAC Syndikalisterna sprider felaktiga uppgifter i syfte att svartmåla företaget samt lyfter fram att de redan har ett välfungerande kollektivavtal med Transport. Mot detta invänder Shamal Ali starkt, och hänvisar till vittnesmålen om en enorm arbetsbörd utan möjligheter till regelbundna pauser på en minutiöst övervakad arbetsplats:
– Bara att gå på toaletten någon minut för länge märks i systemet. Händer det flera gånger får de kanske en varning. Det är en jättehård situation. Det handlar inte om att svartmåla, de säger sanningen. Varför skulle syndikalisterna annars fått 130 medlemmar av de totalt 900 anställda under bara 6-7 månader?

Transport gör inte sitt jobb

Det kollektivavtal som redan finns på plats med Transport räcker inte, fortsätter Shamal Ali.
– Transport gör inte sitt jobb. Det är en byråkratisk fackförening som inte längre är en del av folkrörelsen, utan är en del av systemet som styr landet. Nu försöker arbetarna där att ta fram deras eget kollektivavtal genom syndikalisterna – det är tillåtet enligt lag. Transport har alltid problem med syndikalisterna eftersom de inte accepterar den nuvarande nyliberala ordningen.

Om framtiden säger både Shamal och Gabriel att kampen fortsätter.

Nina Elmi

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hodans tv-kanal når många somalier i Järva

Community integration show är ett samhällsprogram som är nätbaserat och sänds från Husby på somaliska. Programmet belyser olika problem och tar upp ämnen som engagerar människor och öppnar upp för samtal.

Jollof rice och annat gott att äta när eid al-adha firas

Eid al-adha firas i dagarna tre och en maträtt som alltid finns på bordet hemma hos Aysha Jones är Jollof rice.  – Man är alltid trött, mätt och fylld av kärlek när kvällen kommer, säger Aysha Jones.

Många utan biljett när SL kontrollerar

Trots att SL gjorde mer än fem gånger fler biljettkontroller i augusti 2019 än i augusti 2020 är det fler som åker fast i år. Buss 179 är en av de linjer som ofta kontrolleras, och många järvabor saknar biljett.

Nyhetsbyrån Järva inbjuden till seminarium om journalistik

– Vi som bor i socioekonomisk utsatta förorter upplever gång på gång, att medierna pratar om oss och inte med oss, sade Eleni Terzitane vid ett seminarium om ”engagerande journalistik” som anordnades av den engelskspråkiga webbtidningen The Local.