Ett av Zalandos lager

Under pandemin är näthandelsjätten Zalando en av de stora vinnarna. När företaget visar upp sin vinst för det andra kvartalet är det miljarder som redovisas. Samtidigt har vi under sommaren fått information om de slavliknande förhållanden som lagerarbetarna jobbar under. Så ska vi inte ha det i Sverige 2021.

Företaget Ingram Micro hanterar Zalandos lager i Brunna, Upplands Bro, inte långt från Järvaområdet. Det skulle inte förvåna mig om många från Järvaområdet jobbar just där. Anställda uppgav i Expressens granskning att de pressas hårt av cheferna, att de inte får gå på toaletten och att en del till och med skadas av arbetet.

I jakten på miljardvinsterna utnyttjas de anställda

I jakten på miljardvinsterna utnyttjas de anställda. Otrygga anställningar används som strategi för att pressa ner villkoren på svensk arbetsmarknad. Lägg därtill att jobbet på lagret inte bara är en inkomst för flera av de anställda, utan kan också vara avgörande få att få uppehållstillstånd.

I höst ska jag fortsätta att kämpa för att alla anställningar på arbetsmarknaden ska vara trygga. Normen på arbetsmarknaden ska vara fasta heltidsanställningar och allmän visstid och hyvling ska avskaffas. Det sistnämnda är något som särskilt drabbar arbetare i Järva, att arbetsgivaren delar upp arbetstiden och stora delar av dagen går du utan lön.

Arbetarna utnyttjas samtidigt som ägarna skrattar hela vägen till banken

Globala gig-företag lovsjunger innovation. I själva verket bedriver de ett korståg mot rättvisa arbetsvillkor. Arbetarna utnyttjas samtidigt som ägarna skrattar hela vägen till banken. Det finns ingenting innovativt över den ordningen. Faktum är att vi socialdemokrater har tagit strid mot den i över 130 år. Det tänker vi fortsätta med.

Anders Österberg (S), riksdagsledamot från Järva

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Låt Rädda Barnen utbilda ordningsvakter och väktare!

Säg att en tjej eller kille på 20+ utbildats på kort tid till väktare. Det är mycket ”macho” i utbildningen, mycket ”vi utbildar för värsta-situationer”.  De andra situationerna är ju inget att prata om eller träna på, säger handledarna.

In Memoriam: Hasse Grafström

Hans – Hasse Grafström – gick bort på natten den 12 oktober. Samma datum som Björn Söderberg. Två män som i handling levde som de lärde.

Anställda på Ungdomens Hus polisanmäler Benjamin Dousa

Flera av de anställda på Ungdomens Hus i Rinkeby har polisanmält stadsdelsnämnden ordförande i Rinkeby-Kista. Deras synpunkter på Benjamin Dousa, den översyn som gjorts och hur Rinkeby-Kista hanterar den här frågan publiceras här anonymt.

Vården ska finnas där den behövs 

Alliansens sjukvårdspolitik i Stockholm ger vårdbolagen rätt att välja bort områden där…