Ett av Zalandos lager

Under pandemin är näthandelsjätten Zalando en av de stora vinnarna. När företaget visar upp sin vinst för det andra kvartalet är det miljarder som redovisas. Samtidigt har vi under sommaren fått information om de slavliknande förhållanden som lagerarbetarna jobbar under. Så ska vi inte ha det i Sverige 2021.

Företaget Ingram Micro hanterar Zalandos lager i Brunna, Upplands Bro, inte långt från Järvaområdet. Det skulle inte förvåna mig om många från Järvaområdet jobbar just där. Anställda uppgav i Expressens granskning att de pressas hårt av cheferna, att de inte får gå på toaletten och att en del till och med skadas av arbetet.

I jakten på miljardvinsterna utnyttjas de anställda

I jakten på miljardvinsterna utnyttjas de anställda. Otrygga anställningar används som strategi för att pressa ner villkoren på svensk arbetsmarknad. Lägg därtill att jobbet på lagret inte bara är en inkomst för flera av de anställda, utan kan också vara avgörande få att få uppehållstillstånd.

I höst ska jag fortsätta att kämpa för att alla anställningar på arbetsmarknaden ska vara trygga. Normen på arbetsmarknaden ska vara fasta heltidsanställningar och allmän visstid och hyvling ska avskaffas. Det sistnämnda är något som särskilt drabbar arbetare i Järva, att arbetsgivaren delar upp arbetstiden och stora delar av dagen går du utan lön.

Arbetarna utnyttjas samtidigt som ägarna skrattar hela vägen till banken

Globala gig-företag lovsjunger innovation. I själva verket bedriver de ett korståg mot rättvisa arbetsvillkor. Arbetarna utnyttjas samtidigt som ägarna skrattar hela vägen till banken. Det finns ingenting innovativt över den ordningen. Faktum är att vi socialdemokrater har tagit strid mot den i över 130 år. Det tänker vi fortsätta med.

Anders Österberg (S), riksdagsledamot från Järva

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Många är vi som blir utsatta för rasism

Jag kräver att alla blir likvärdigt behandlade oavsett hudfärg. Det är inte ett mål vi ska nå om tio år eller en önskan. Förstå mig rätt – det är ett krav!

Flytten av Reactor är ett enda stort misslyckande

Att flytta ungdomsgården Reactor till centrum och riva ner fastigheten är en…

Om DN och bevakningen av orten

I ett tidigare inlägg här reagerade jag på att DN i en artikel gjort det till en lek för läsarna att gissa vilka stadsdelar i huvudstan som var ”värst” smittade. Ja, det stod värst i rubriken. Inte mest drabbade, vilket empatiska journalister skulle ha skrivit.

Någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande

Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.