Akropol mötte Norrort hemma. Copyright: Anders Tillgren

Riksidrottsförbundets generalsekreterare hjälpte till. Basketförbundets generalsekreterare hjälpte till, men det gick ändå inte. Akropols A-lag ”Rinkebys stolthet” läggs ner.

Det betyder att Järva inte längre har något elitlag i någon serie. Akopolis IF tvingades ju flytta sina hemmamatcher i fotbollens division ett från Spånga IP till Grimsta i Vällingby förra året.

Problemet var att Akropol inte krävde någon medlemsavgift

Akropols problem började i våras, när Riksidrottsförbundets kontrollanter underkände klubbens aktivitetsbidrag för hösten och våren. Det första problemet var att Akropol inte krävde någon medlemsavgift. Klubben ansåg att medlemsavgifter bara är onödiga trösklar som utesluter dem som mest behöver träna. Istället räknas de som spelar basket på Akropols träningar som medlemmar.

Det andra problemet var att Akropol hade uppgett fler deltagare på fem träningar än vad kommunens kontrollanter hade sett. Akropols styrelse misstänkte genaste att det berodde på att våra spelare och tränare ofta var lite sena till träningarna, men först i september fick vi tiderna kontrollanterna hade varit där. Vi hade rätt.

Ju tidigare kontrollanten varit där där, desto större var skillnaden. Noll minuter in på träningen var det en stor differens. En kvart in på träningen var skillnaden liten. Mer än en halvtimme in på träningen så var differensen två procent mellan vad kommunens kontrollant såg och vad Akropols tränare angav. Problemet var alltså att Akropols spelare ofta var lite sena till träningarna.

I ett drygt halvår har Riksidrottsförbundets kontrollanter bromsat alla betalningar

Nu hoppas Akropol får reda på hur många gånger kontrollanterna var där och såg exakt det antal spelare som tränarna har angett. Gjordes det fem, sex eller hundra kontroller? Transparensen i idrottens kontrollsystem får polisen att kännas som ett under av öppenhet.

I ett drygt halvår har Riksidrottsförbundets kontrollanter bromsat alla betalningar. Det gjorde att styrelsen i Akropol inte visste om det fanns pengar till en fortsättning i division ett eller inte. Då grep de två generalsekreterarna in för att rädda den sista elitidrotten kvar i Järva. Det var underbart att se det stora engagemanget för Järva. De förstod hur illa det vore om Järvas sista elitidrott försvann.

Klubbens ekonomi är bräcklig som ett höstlöv

Det var ändå inte något bra läge. Klubbens ekonomi är bräcklig som ett höstlöv och de flesta av spelarna har lämnat klubben under sommaren när allt pekade på att det inte skulle bli någon fortsättning.

Kvar fanns de senaste årens gigant i Akropol och i hela division ett: Dragan Damjanovic. För att rädda klubben var Dragan villig att ta på sig en roll som spelande tränare, men den planen satte Dragans arbetsgivare stopp för. Dragan fick ett arbets-schema som omöjliggjorde basket.
När allt det här var klart så var det för sent. Något lag fanns inte längre kvar. Akropols sportchef Jonny Ishak ringde förtvivlat runt till alla sina kontakter i en vecka innan han var tvungen att meddela Basketförbundet att Akropol drar sig ur seriespelet.

Därmed spelas det inte längre matcher på hög nivå i någon idrott i Järva. Järvabor som vill se elitidrott får åka buss 179 till Grimsta i Vällingby för att se Akropolis spela, eller nöja oss med BK Järvas damlag i division tre eller Spånga IS herrar i fotbollens division tre.

Mårten Westberg
ordförande i Akropol Basket
Bild: Anders Tillgren
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu får polisen sätta upp kameror var de vill

Tidigare har polisen behövt ansöka hos Datainspektionen för att sätta upp övervakningskameror, men det behövs inte längre. Sedan årsskiftet är det fritt fram för Polismyndigheten, Kustbevakningen, Säpo och Tullverket att kamerabevaka utan tillstånd.

Många kom till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds möte

Många kom för att närvara vid Stadsdelsnämnds mötet den 29 september i Rinkebyskolans aula. Frågorna från allmänheten handlade om allt från utförsäljningar och nedskräpning till den omdebatterade begravningsplatsen.

Tredje gången gillt för nya stadsdelsdirektören

Den nya stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta, Toni Mellblom, är inte ny i stadsdelen. Han återvänder för tredje gången, denna gång som förvaltningens högste chef. – Det känns jätteroligt. Jag blev jätteglad när jag fick frågan och möjlighet att komma tillbaka.

Avbytarbänken #100 Free agent

Den här gången använder de backspegeln, blickar bakåt på hur deras resa började och hur långt de har kommit. Det är ett avsnitt utan manus, precis som det brukar vara. De landar till slut i snack om potentiella flytt för de hetaste free agents där ute. Och de drömmer om van Dijk-Ramos och vilka sjuka mittbackspar som funnits under de senaste decennierna. Tune in.