Imorgon planeras en hataktion från en grupp partirepresentanter i det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Planen är att åka runt mellan Stockholmsförorter och bränna koraner. Därför planerar aktionsgruppen Sthm Mot Hat en motaktion för att motverka oroligheter och bygga trygghet under helgen.

Polisen meddelade igår på sin hemsida att beslut har fattats om att avslå ansökan om tillstånd för allmän sammankomst lördagen den 12 september på fler platser i Stockholmsregionen.

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Trots att partiets ansökan har fått avslag cirkulerar det uppgifter om att grupperingen ändå kommer att genomföra hataktionen. Därför organiserar aktionsgruppen Sthlm Mot Hat en digital manifestation. Eventet samlar information om insatser och evenemang från olika lokala aktörer i förorterna som riskerar att drabbas.

Vi vill agera konfliktnedtrappande

Under helgen doneras också 1 krona till muslimska och/eller antirasistiska organisationer för varje minut som nazister agerar, och trygga rum öppnas runt om i staden för den som känner oro. Även trygghetsvandrare kommer att finnas på gator i bland annat Järva i förebyggande syfte.

– Vi vill agera konfliktnedtrappande på olika sätt för att förhindra sammandrabbningar. Därför satsar vi på trygghetsvandring. Men vi vill också markera att nazisternas hataktion inte välkommet, därför håller vi också i en insamling för att övervinna den här provokationen och vända det till något positivt, säger Lina Mohageb från Sthlm Mot Hat.

Sthlm mot hat söker volonänter som vill trygghetsvandra under helgen. Om du är intresserad kan du anmäla dig via detta formulär.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Många av de smittade och sjuka är från Järva

Under de senaste veckorna har flera läsare hört av sig till Nyhetsbyrån Järva med vittnesmål om att många i Järva är smittade av Corona. Nu har svensksomaliska läkarföreningen uppgett till SVT att sex av nio som dött av smittan i Stockholm är svensksomalier.

Rinkeby-Kista avslutar samarbetet med Folkets Husby

I Rinkeby-Kistas verksamhetsplan för 2021 framgår att stadsdelens samarbete med Folkets Husby avslutas nästa år. Ingen utvärdering har gjorts och ingen motivering ges. Nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M, kan inte svara på frågan varför. Nämnden satsar istället på Fryshuset i Husby, som får 2 miljoner.

Husbyfestival i ett soligt centrum som aldrig blir färdigt

Årets Husbyfestival var en blandning av musik och mat, sockervadd och brända mandlar, samhällsinformation och partireklam. Solen sken och god stämning.  – Men det är lite folk jämfört med tidigare, sade Nada Yussuf, som satt utanför Medborgarkontoret.

Riktig cirkus på Axbyplan i helgen

När Anna Aro var barn och lekte hemma på gården i Rinkeby fantiserade hon om att kasta ut ett lakan genom fönstret och klättra. Nu gör hon verklighet av drömmen i cirkusföreställningen Gården.