DNs fotograf och skribent Alexander Mahmoud var först ut som gästföreläsare på Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik på Kista Folkhögskola. Han berättade om sina erfarenheter i branschen, om Husby och gav kursdeltagarna några råd.

Alexander Mahmoud ser något stressad ut när han kommer. in i Eritrea-salen på skolan. Han berättar att han kommer direkt ifrån jobbet. När han pustat ut så börjar han berätta om sin väg in i journalistiken.  

 – Jag var ett klassiskt problembarn som ville få bekräftelse och uppmärksamhet. Jag minns att min första chef på Smålandsposten i efterhand sagt ”om jag inte anställt dig så hade det gått åt helvete för dig”.

På Smålandsposten lärde han sig grunderna i journalistiken. 2011 flyttade Alexander ifrån den småländska orten Grimslöv till huvudstaden för att jobba som frilansjournalist.

Vad möts eleverna av då? En kreddig söderkis? Inte alls. Mahmoud är jordnära och ödmjuk

Trots sina 31 år han Alexander hunnit med mycket i branschen. Han har sommarpratat, skrivit en bok och vann 2015 stora journalistpriset för sitt reportage ”Hem till byn” i tidskriften Re:public. Förutom det har han efter nio år som frilansande fotograf och journalist för Dagens Nyheter, nu fått fast jobb där. Vad möts eleverna av då? En kreddig söderkis? Inte alls. Mahmoud är jordnära och ödmjuk. Han är medveten om hur viktigt det är att som journalist vara grundad i verkligheten. Och till skillnad från många i mediebranschen bor han inte på Södermalm, utan i Husby.

– Jag trivs bäst där, säger han. 

Några händelser har satt speciellt minnesvärda avtryck. Under kravallerna i Rinkeby för några år sedan blev han brutalt misshandlad. Vid terrordådet i Nice 2016 var han tidigt på plats och upplevde skräcken från dem som såg det hända. Han har gjort en uppmärksammad artikelserie om adoptioner, som ledde till att flera tidningar och andra media tog upp samma tema.

Alexander får frågan hur han distanserar sig, han ser mycket hemskheter och skriver om tunga ämnen.
 –  Det som händer, det händer oavsett om jag är där eller inte. Det är väl ett sätt att distansera sig, säger han eftertänksamt och fortsätter:
– Jag blir väldigt påverkad och berörd, men där och då måste jag fokusera på att hålla kameran still. Det är min roll, säger han.

En vanlig arbetsvecka i Alexanders liv ser inte ut som en vanlig 40-timmars vecka

En vanlig arbetsvecka i Alexanders liv ser inte ut som en vanlig 40-timmars vecka.

 – Måndag kan jag intervjua en författare, nästa dag följa en riksdagsdebatt. Uppföljning av smittspridning av Corona vid ett event kan följas av en resa till Tyskland för valbevakning.

I slutet av de två timmarna kursdeltagarna fick med Alexander fick han en fråga om vad han skulle ge för råd till framtida journalister.

 – Nischa sig och vara väldigt påläst på ett specifikt ämne. Du ska veta allt om det ämnet.

Om sin egen framtid sade han:
 – Jag vill lära barn att granska nyheter. Kanske bli chefredaktör för Kamratposten eller lärare på en journalisthögskola eller folkhögskolekurs, som ni går på.

Linn-Marie Appel
Johan Davidsson
Monica Jansson
Lämna ett svar
You May Also Like

Man knivstucken på Spånga IP

En man hittades knivstucken vid Spånga IP på fredagseftermiddagen. Mannen är förd till sjukhus och skadeläget är allvarligt, men stabilt, uppger polisen.

Beslutet att flytta förvaltningen till Tensta rivs upp

När Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning flyttade från Tensta 2008, lovade alla inblandade att förvaltningen skulle vara tillbaka inom två år. Det har gått elva år sedan dess. Nu verkar det inte bli någon flytt alls.

Black lives matter Sweden sänder live från Tensta

Idag, tisdag den 16 juni kl 19, sänder Black Lives Matter live från Tensta Gymnasium.

Tjejernas sista utomhusträning

Sommarens sista tjejkväll utomhus avslutades med kickboxning i Akalla by. Tjejkvällarna med Healthy Women kommer att fortsätta under hösten, men kommer då att vara inomhus i lokaler i Akalla by café.