Nu ökar spridningen av coronaviruset igen. Flest smittade finns i innerstaden, men även i Järvaområdet sker en ökning.
– Vi vill se till att vi inte får samma utveckling som vi hade i våras, säger Susanne Leinsköld som är stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning presenterade på tisdagskvällen siffror som visar att antalet coronasjuka ökar, även lokalt här i Järva. Under ett extrainsatt möte igår diskuterades hur civilsamhället och myndigheterna kan hjälpas åt för att bromsa den ökade smittspridningen. Bland de närvarande fanns biträdande smittskyddsläkaren i region Stockholm och representanter från samfund, föreningar och polis.

Ungdomar behöver påminnas om att följa restriktionerna

– Skälet till mötet var att vi vill se till att vi inte får samma utveckling i Järva igen som vi hade i våras. Därför vill vi vill uppmana våra medborgare att testa sig och vi behöver särskilt hjälpa våra ungdomar att också ta till sig och följa rekomendationerna, säger stadsdelsdirektören Susanne Leinsköld som bjöd in till mötet.

Lägesbilden kopplat till covid-19 i Rinkeby-Kista som presenterades under mötet var generellt positiv. Det finns tillgång till skyddsutrustning och inga har smittats inom omsorgsverksamheterna i Rinkeby-Kista som har låg sjukfrånvaro bland personalen. Förskolorna har normal närvaro bland barnen. De öppna träffpunkterna som öppna förskolan och fritidsgårdarna bedriver verksamhet utomhus.

Anställda inom ungdomsverksamheterna uppger dock att de ofta behöver påminna ungdomarna om att följa restriktionerna. Folkhälsomyndigheten har en kampanj som riktar sig direkt till ungdomar för att försöka nå dem bättre med myndighetens rekommendationer. ”Allt är inte som vanligt”, är budskapet som ska spridas genom affischkampanjer på skolor och i sociala medier och på Youtube.

Järva har de lägsta antalen smittade jämfört med resten av staden

Förra veckan, vecka 44, var det 55 personer som bekräftades smittade av covid-19 i Rinkeby-Kista. Veckan innan var det 29 stycken (6 av 10 000). Motsvarande siffror för Spånga-Tensta under vecka 43 var 25 personer (också 6 av 10 000). Statistiken för Spånga-Tensta under vecka 44 finns inte tillgänglig hos Folkhälsomyndigheten förrän imorgon torsdag.

Alla medborgare uppmanas att hålla avstånd, träffa så få personer som möjligt, tvätta händerna, undvika att röra vid ansiktet, stanna hemma vid symptom och att testa sig. De som har möjlighet att undvika kollektivtrafik och arbeta hemma ska göra det.

Trots att smittspridningen ökar även i Järva så har stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta de lägsta antalen smittade jämfört med resten av staden. Flest smittade de senaste veckorna finns i stadsdelarna Södermalm och Östermalm, både i antal och per 10 000 invånare.

Anna Nygård

Bilden är en skärmavbild från Folkhälsomyndighetens hemsida.

Viktiga länkar:

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mia Törnblom var med på Healthy Women’s tjejkväll online

Mia Törnblom som är författare och föreläsare var bjuden till månadens event som handlade om psykisk ohälsa, ångest, sociala medier och depression.  – Alla öppnade upp sig och det var många personliga frågeställningar, säger Mira William som är en av alla ambassadörer för Healthy Women.

Idag är vi på första sidan i DN

I dag toppar vi förstasidan i Dagens Nyheter. Reportaget om Nyhetsbyrån Järva gjordes när grundkursen i journalistik på Kista folkhögskola träffades senast. Eftersom DN bara kan läsas av prenumeranter, så publicerar vi reportaget som bilder. Zooma in och läs!

Nu kan fler delta i Tensta Rinkeby Grass Run

I morgon, söndag, får 150 personer springa Tensta Rinkeby Grass Run. Det är en stor förändring mot de senaste 18 månaderna, som har haft olika corona-begränsningar.

Krockad bro fortfarande avstängd

Gångbron i Rinkeby som skadades förra veckan när en lastbil körde in i den är fortfarande avstängd, tio dagar efter olyckan.