Nu ökar spridningen av coronaviruset igen. Flest smittade finns i innerstaden, men även i Järvaområdet sker en ökning.
– Vi vill se till att vi inte får samma utveckling som vi hade i våras, säger Susanne Leinsköld som är stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning presenterade på tisdagskvällen siffror som visar att antalet coronasjuka ökar, även lokalt här i Järva. Under ett extrainsatt möte igår diskuterades hur civilsamhället och myndigheterna kan hjälpas åt för att bromsa den ökade smittspridningen. Bland de närvarande fanns biträdande smittskyddsläkaren i region Stockholm och representanter från samfund, föreningar och polis.

Ungdomar behöver påminnas om att följa restriktionerna

– Skälet till mötet var att vi vill se till att vi inte får samma utveckling i Järva igen som vi hade i våras. Därför vill vi vill uppmana våra medborgare att testa sig och vi behöver särskilt hjälpa våra ungdomar att också ta till sig och följa rekomendationerna, säger stadsdelsdirektören Susanne Leinsköld som bjöd in till mötet.

Lägesbilden kopplat till covid-19 i Rinkeby-Kista som presenterades under mötet var generellt positiv. Det finns tillgång till skyddsutrustning och inga har smittats inom omsorgsverksamheterna i Rinkeby-Kista som har låg sjukfrånvaro bland personalen. Förskolorna har normal närvaro bland barnen. De öppna träffpunkterna som öppna förskolan och fritidsgårdarna bedriver verksamhet utomhus.

Anställda inom ungdomsverksamheterna uppger dock att de ofta behöver påminna ungdomarna om att följa restriktionerna. Folkhälsomyndigheten har en kampanj som riktar sig direkt till ungdomar för att försöka nå dem bättre med myndighetens rekommendationer. ”Allt är inte som vanligt”, är budskapet som ska spridas genom affischkampanjer på skolor och i sociala medier och på Youtube.

Järva har de lägsta antalen smittade jämfört med resten av staden

Förra veckan, vecka 44, var det 55 personer som bekräftades smittade av covid-19 i Rinkeby-Kista. Veckan innan var det 29 stycken (6 av 10 000). Motsvarande siffror för Spånga-Tensta under vecka 43 var 25 personer (också 6 av 10 000). Statistiken för Spånga-Tensta under vecka 44 finns inte tillgänglig hos Folkhälsomyndigheten förrän imorgon torsdag.

Alla medborgare uppmanas att hålla avstånd, träffa så få personer som möjligt, tvätta händerna, undvika att röra vid ansiktet, stanna hemma vid symptom och att testa sig. De som har möjlighet att undvika kollektivtrafik och arbeta hemma ska göra det.

Trots att smittspridningen ökar även i Järva så har stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta de lägsta antalen smittade jämfört med resten av staden. Flest smittade de senaste veckorna finns i stadsdelarna Södermalm och Östermalm, både i antal och per 10 000 invånare.

Anna Nygård

Bilden är en skärmavbild från Folkhälsomyndighetens hemsida.

Viktiga länkar:

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 20. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Mordförsök vid Spånga kyrka

En man i 25-årsåldern utsattes för grov misshandel vid Spånga kyrka på torsdagskvällen. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador.

”Hembla struntar fullständigt i oss”

I lägenheten hemma hos Nagat Bakhit är golven uppbrutna i kök och hall. Fukt och mögel är orsaken. – Så här har vi haft det sedan den 21 september. Hembla struntar fullständigt i oss.

Prisutdelning i fototävlingen #MinaKvarter

Vinnarna i fototävlingen #MinaKvarter2019 som Stockholm Science City har arrangerat under våren har fått sina priser.  Fyra ungdomar från Enbacksskolan i Tensta och en från Akalla grundskola, fick ta emot diplom och priser på Järvaveckans stora scen.