Hur svårt kan det vara egentligen att välja utbildning och gymnasium?Efter att ha fått flera fulla kassar med kataloger från olika skolor känns det som att hitta en nål i en höstack.

Tankarna gick kors och tvärs

Jag och många andra elever i årskurs 9 har haft gymnasieval, som skulle in senast 18 februari. Men det var inte så lätt som man kan tro. För mig var det mycket sökande på nätet, gå på Öppet hus i flera skolor och göra intressetest för att se vilken utbildning som passade mig bäst. Men länge gick tankarna kors och tvärs.

Nästa omvalsperiod blir från och med 17 april-15 maj. Många har, precis som jag, tänkt byta. Det är inte lätt, hur ska jag veta vad som passar mig bäst?

Tänk om jag ångrar mig?

Som femtonåring är det svårt att hitta sin väg mot framtiden. Ska jag plugga det jag gillar eller välja utbildning som leder till karriär och jobb? Hur som helst undkommer man inte förvirrande tankar. Tänk om jag ångrar mig? Tänk om jag inte får jobb? Tänk om jag inte trivs?

Något jag vill rekommendera till Järvas ungdomar är att välja det du känner dig tryggast i. Om det är något du är särskilt intresserad av – välj det. Nu har du den största makten att påverka din framtid.

Fatma Qureshi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sabuni, du kopierar SD:s retorik

Nyamko Sabuni vill vräka föräldrar med barn som hamnat i kriminalitet. Men hon borde inte skylla på föräldrarna för sitt eget misslyckande. Det är den politik som hon företräder som fördärvade Rinkeby.

Vi lever i ett föränderligt samhälle

Tiderna förändras – och vi med dem – mer eller mindre vill jag påstå. Jag har för min del en förmåga att hålla mig kvar i umgänget med folk som inte verkar ha bråttom med att förändras – efter tidens krav. Hur länge till kan man göra det?

Jag tillhör dem som ska hålla sig undan

De äldre, dit jag hör, skall hålla sig undan. I gengäld får de en mängd erbjudanden om hjälp med sådant de inte själva kan, får eller bör göra, som det här med att handla mat. Olika slags vård- och tandläkartider avbokas.

”Bror, hämta ett gram!”

En kväll kommer jag ut från tunnelbanan i Rinkeby. Vid spärren ser jag några ordningsvakter. De står och tittar på när alla som passerar spärrarna använder sina SL-kort.