Vad Ayan Mohamed vet var det tio grupper som sprang för att fira Internationella kvinnodagen. Fyra grupper sprang i Tensta, två i Hjulsta, två i Husby och en nere på gräset längsmed Tensta och Hjulsta. Det kan vara fler, men det är de Ayan känner till.

Målet var hundra grupper, men Ayan är ändå nöjd. Sammanlagt var det ändå drygt 60 kvinnor som sprang, joggade eller ploggade. Det är 60 fler än som skulle ha joggat annars.

Kvinnodagen blev en manifestation för bättre kvinnohälsa


Kvinnodagen blev alltså en manifestation för bättre kvinnohälsa. Det tycker Ayan behövs. Kvinnors hälsa är ett problem i Järva. Fler har diabetes här än i resten av Stockholm och många kvinnor känner ett tryck över bröstet redan innan de fyllt 40 år. Det kan vara stress eller svagt hjärta, men så är det inte i rikare delar av staden.

Geesgud och Rinkeby Run bjuder in till jogg på söndag kl. 13.15 från Tensta Tower

Att gå, jogga eller plogga är bra för hjärtat och det minskar stress. Därför hoppas Ayan att fler kvinnor i alla åldrar ska vilja göra det i vår. Så Ayans förening Geesgud och Rinkeby Run bjuder in till jogg på söndag kl. 13.15 från Tensta Tower (student-boendet i Tensta). Deltagarna delas förstås upp i grupper om max åtta deltagare. Den som inte kan komma på söndag är välkommen att komma nästa söndag, eller söndagen efter det. Samma tid och samma plats.

 – Det som gläder mig mest är att flera nya kvinnliga ledare steg fram. Järva behöver kvinnliga ledare, säger Ayan Mohamed.

Nu hoppas hon kunna behålla kontakten så att kvinnorna ska kunna bli certifierade löpnings-ledare.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Pannlampor och bollspel mitt i natten

I fredags kunde barn och ungdomar mellan 12 och 19 år spela…

”Vaccinet är enda vägen ut ur pandemin”

Nyhetsbyrån Järva har träffat Fatuma Mohamed, hälsoinformatör på Region Stockholm, för att prata om myter och spekulationer kring vaccinet mot covid-19. – Den allra vanligaste myten jag möter, är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila, berättar hon.

Vad har du för rättigheter egentligen?

Vilka rättigheter har du i mötet med ordningsmakten? I Folkets Husby anordnades samtal och föreläsning om frågor kring rasprofilering och övervåld. – Vi hatar inte polisen, vi hatar vad polisen gör mot oss, sade Barakat Ghebrehawariat, föreläsare om rasism och fördomar.

De ska ge stöd till unga som samhället tappade bort

I maj 2018 invigdes Studier och Arbete i Rinkeby och idag finns en motsvarande verksamhet även i Husby. – Vi är otroligt stolta över vår verksamhet och att behovet finns är självklart, säger Annika Ström, som är tillförordnad enhetschef för Studier & Arbete och har varit med från start.