Vad Ayan Mohamed vet var det tio grupper som sprang för att fira Internationella kvinnodagen. Fyra grupper sprang i Tensta, två i Hjulsta, två i Husby och en nere på gräset längsmed Tensta och Hjulsta. Det kan vara fler, men det är de Ayan känner till.

Målet var hundra grupper, men Ayan är ändå nöjd. Sammanlagt var det ändå drygt 60 kvinnor som sprang, joggade eller ploggade. Det är 60 fler än som skulle ha joggat annars.

Kvinnodagen blev en manifestation för bättre kvinnohälsa


Kvinnodagen blev alltså en manifestation för bättre kvinnohälsa. Det tycker Ayan behövs. Kvinnors hälsa är ett problem i Järva. Fler har diabetes här än i resten av Stockholm och många kvinnor känner ett tryck över bröstet redan innan de fyllt 40 år. Det kan vara stress eller svagt hjärta, men så är det inte i rikare delar av staden.

Geesgud och Rinkeby Run bjuder in till jogg på söndag kl. 13.15 från Tensta Tower

Att gå, jogga eller plogga är bra för hjärtat och det minskar stress. Därför hoppas Ayan att fler kvinnor i alla åldrar ska vilja göra det i vår. Så Ayans förening Geesgud och Rinkeby Run bjuder in till jogg på söndag kl. 13.15 från Tensta Tower (student-boendet i Tensta). Deltagarna delas förstås upp i grupper om max åtta deltagare. Den som inte kan komma på söndag är välkommen att komma nästa söndag, eller söndagen efter det. Samma tid och samma plats.

 – Det som gläder mig mest är att flera nya kvinnliga ledare steg fram. Järva behöver kvinnliga ledare, säger Ayan Mohamed.

Nu hoppas hon kunna behålla kontakten så att kvinnorna ska kunna bli certifierade löpnings-ledare.

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vart tog träden i Rinkeby vägen?

Runt Rinkeby centrum har flera träd sågats ned. Varför? Beror det på de nyligen uppsatta övervakningskamerorna?  – Nej, det är inte anledningen, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikkontoret.

Aysha Jones blev Årets viktigaste mama

Isatou Aysha Jones utsågs idag till Årets viktigaste mama av Expressen och tidningen Mama. Aysha Jones är entreprenör, trebarnsmamma och initiativtagare till Black Lives Matter Sweden.

Nu kan Dines målningar ses igen

Dine Malmsten ställer ut sin konst igen. Hennes omtyckta målningar med Rinkeby-motiv finns nu att beskåda på medborgarkontoret på Rinkebystråket. – Jag tycker det är roligt att jag fick erbjudandet att hänga mina tavlor där. Jag hoppas att många kommer att se dem, säger Dine Malmsten.

Vad händer med moskén i Husby?

Enligt detaljplanen ska fastigheten där moskén finns idag rivas och istället ska det byggas bostäder. Men vart ska Husby Islamiska Kultur Center ta vägen?  – Vi har mejlat överallt, men får inga svar, säger Omar Sayed, kassör i församlingen.