Isatou Aysha Jones utsågs idag till Årets viktigaste mama av Expressen och tidningen Mama. Aysha Jones är entreprenör, trebarnsmamma och initiativtagare till Black Lives Matter Sweden.

– Det här sätter ljus på svarta mammor och våra barn, och visar att kamp lönar sig. Som alla mammor vet är våra liv sammanlänkade, och BLM är en fråga för fler än oss som utsätts för antisvart rasism. Mama tilldelar mig titeln, men det är en vinst för folket och för Black Lives Matter-rörelsen. 2020 har handlat om att fira och skydda våra liv, säger Isatou Aysha Jones.

Tidningen Mamas motivering: ”Hon är stylisten, aktivisten och trebarnsmamman som sommaren 2020 fick 70 000 människor att checka in på USA:s ambassad på Facebook – och därmed blev en av grundarna till Black Lives Matter-rörelsen i Sverige. Årets viktigaste mama är Aysha Jones!”

Isatou Aysha Jones föddes i Gambia och kom till Sverige som tvååring, växte upp i Örebro och lever idag i Tensta med sina tre barn. Hon driver bland annat ett klädmärke, en cateringfirma och konsultverksamhet genom By Aysha Jones AB. I juni tog hon initiativ till Black Lives Matter Sweden, som under hennes ledning har blivit en plattform för svarta röster, aktivister och kunskap bland annat genom kampanjer som #rättvisaförfreja och #blackkidsmatter.

– Att vara mamma är politiskt – mina erfarenheter av att bygga ett liv och en karriär, uppfostra barn i förorten som svart kvinna är viktiga och inte unika. Mama och Black Lives Matter visar att det personliga är politiskt, säger Isatou Aysha Jones.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ny vaccinationsmottagning i Bredbyskolan

Nu inleds fas 3 i vaccinationen mot covid-19 i Region Stockholm. Alla som är födda 1961 eller tidigare kan boka tid för vaccination. Även personer mellan 18-64 år i riskgrupp kommer att kallas till vaccination av sin vårdgivare. Nu kan du få din vaccination i Bredbyskolan och det är möjligt att även boka tid per telefon.

Nej, Olga Tokarczuk kommer inte till Rinkeby

Eleverna får genomföra sin traditionella Nobelfest i Rinkeby utan någon pristagare i litteratur. Peter Handke blev inte inbjuden och Olga Tokarczuk har tackat nej. 

Hyresgästerna i Tensta Torn tvättar utan tvättmedel

Studentskrapan i Tensta använder sig av SWATABs metod, som tvättar utan tvättmedel och i kallt vatten. Samma system som hyresgästerna på Rinkebysvängen precis lyckats bli av med.

Maryse Condé fick ett mottagande värdigt en Nobelpristagare

Skoleleverna hälsade författaren Maryse Condé välkommen till Rinkeby bibliotek på sina olika…