Ryggtavla på man i arbetskläder.

Ahmed kom som flykting till Sverige för fem år sedan. Efter fyra år som arbetssökande fick han ett nystartjobb i ett företag som satt i system att maximalt utnyttja sin arbetskraft.
– De får drygt 5000 mindre i månaden än vad kollektivavtalet föreskriver, säger Göran Kärrman på Arbetarcentrum i Husby.

Ahmed och två av hans kolleger sökte upp Arbetarcentrum, som har öppet varje tisdag kväll på Folkets Husby. De arbetar i ett privat företag som åker runt och hämtar upp sparkcyklar, som lämnats lite varstans över hela Stockholm.

– Jag jobbar på lager och kör lätt lastbil. Vi samlar upp sparkcyklar runt hela staden, lämnar dem i lagret i Spånga, där laddar vi och byter batteri innan vi ställer ut dem igen.

Företaget har många, oklart om det är alla, anställda genom arbetsförmedlingen. De har så kallade nystartjobb, som till stor del betalas av arbetsförmedlingen och enbart en mindre del av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren får betalt för att ta emot nyanlända, men arbetsförmedlingen kräver att de som anställs inte ska få lägre lön än lägsta lön i kollektivavtalet. Ahmed och hans arbetskamrater är anställda som diversearbetare, men arbetar som chaufförer och mekaniker och ska därmed ha högre lön.

– Första halvåret arbetade vi sex dagar i veckan och nattskift. Övertidsersättningen var 20 kronor i timmen, säger Ahmed.

En kille skadade sig på jobbet, men fick ingen ersättning för arbetsskada

Sedan Januariavtalet skrevs under av regeringen och Centern och Liberalerna, så finns inget krav på arbetsgivaren att ha Fora-försäkring, den som skulle kunna ge rätt till ersättning för arbetsskada.
– En kille skadade sig på jobbet, men fick ingen ersättning för arbetsskada.

Inte heller betalar arbetsgivaren in någon tjänstepension längre.
– Vi måste dessutom betala våra arbetskläder själva och om det blir punktering på bilen, så får vi betala det också.

Arbetsgivaren är skyldig att rapportera in arbetstider till arbetsförmedlingen. Men den app som de anställda hade i sina mobiler ”försvann” efter en tid och sedan kan arbetsgivaren skicka in precis de uppgifter han vill. All övertid försvinner.

Många av de anställda är i samma situation som Ahmed. Ägaren till företaget har också många anställda landsmän, som Arbetarcentrum tror är här på så kallade arbetstillstånd. För att få arbetstillstånd krävs att du fått erbjudande om ett arbete och det gäller max i fyra år. Det är en form av arbetskraftsinvandring som i flera fall visat sig användas på ett brottsligt sätt.

Nu planerar Arbetarcentrum en blockad mot företaget

Företaget har kontor i Akalla, lager i Spånga och på Odenplan. Nu planerar Arbetarcentrum en blockad mot företaget ifall de förhandlingar som skall inledas inte löser arbetarnas problem och de får den lön de skall ha.

– Nästa steg är att se till att företaget tecknar ett kollektivavtal för att reglera inte bara lönen utan alla anställningsvillkor liksom att garantera att det finns fackliga försäkringar och avsättning för tjänstepension, säger Göran Kärrman från Husby Arbetarcentrum.

Nyhetsbyrån Järva har förgäves försökt få tag i Omar Khan, som äger ISMG AB. Företaget uppger minst 15 olika mobilnummer, men de flesta verkar inte vara i bruk. ”Just nu kan ditt samtal inte kopplas fram…”, ”numret du önskar nå är inte i bruk” eller ”personen du söker är inte tillgänglig” låter det överallt. 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Ahmed heter egentligen något annat.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Protesterna mot marknadshyra sprider sig

Det var strålande sol och högsommarvärme när järvaborna samlades vid Husby gård på lördagseftermiddagen för att protestera mot förslaget till marknadshyror. – Protesterna sprider sig som en präriebrand över landet, sade Arne Johansson, som inledde mötet.

Hagi Farahs tur att få blommor

På Rinkeby-Kistas nämndmöte fick medborgarvärden Mohamed Hagi Farah blommor.  – Han brukar alltid dela ut blommor när folk slutar, nu är det han som får blommor eftersom han går i pension, sade nämndens ordförande, Benjamin Dousa.

Buss 179, fredag morgon 07.38

Buss 179, från Rinkeby centrum i riktning mot Spånga, var fullsatt på fredagsmorgonen.  – Man borde faktiskt bötfälla region Stockholm för att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Mohamed Nuur.

Ny förening vill ha dialog mellan judar och muslimer

– Även unga i Sverige påverkas av internationella konflikter och det har saknats mötesplatser för att bemöta de svåraste utmaningarna. Johan Berggren var med och grundade föreningen Ung Dialog, som vill öppna för samtal för unga om antisemitism och islamofobi, både på lokal och global nivå.