Ryggtavla på man i arbetskläder.

Ahmed kom som flykting till Sverige för fem år sedan. Efter fyra år som arbetssökande fick han ett nystartjobb i ett företag som satt i system att maximalt utnyttja sin arbetskraft.
– De får drygt 5000 mindre i månaden än vad kollektivavtalet föreskriver, säger Göran Kärrman på Arbetarcentrum i Husby.

Ahmed och två av hans kolleger sökte upp Arbetarcentrum, som har öppet varje tisdag kväll på Folkets Husby. De arbetar i ett privat företag som åker runt och hämtar upp sparkcyklar, som lämnats lite varstans över hela Stockholm.

– Jag jobbar på lager och kör lätt lastbil. Vi samlar upp sparkcyklar runt hela staden, lämnar dem i lagret i Spånga, där laddar vi och byter batteri innan vi ställer ut dem igen.

Företaget har många, oklart om det är alla, anställda genom arbetsförmedlingen. De har så kallade nystartjobb, som till stor del betalas av arbetsförmedlingen och enbart en mindre del av arbetsgivaren.

Arbetsgivaren får betalt för att ta emot nyanlända, men arbetsförmedlingen kräver att de som anställs inte ska få lägre lön än lägsta lön i kollektivavtalet. Ahmed och hans arbetskamrater är anställda som diversearbetare, men arbetar som chaufförer och mekaniker och ska därmed ha högre lön.

– Första halvåret arbetade vi sex dagar i veckan och nattskift. Övertidsersättningen var 20 kronor i timmen, säger Ahmed.

En kille skadade sig på jobbet, men fick ingen ersättning för arbetsskada

Sedan Januariavtalet skrevs under av regeringen och Centern och Liberalerna, så finns inget krav på arbetsgivaren att ha Fora-försäkring, den som skulle kunna ge rätt till ersättning för arbetsskada.
– En kille skadade sig på jobbet, men fick ingen ersättning för arbetsskada.

Inte heller betalar arbetsgivaren in någon tjänstepension längre.
– Vi måste dessutom betala våra arbetskläder själva och om det blir punktering på bilen, så får vi betala det också.

Arbetsgivaren är skyldig att rapportera in arbetstider till arbetsförmedlingen. Men den app som de anställda hade i sina mobiler ”försvann” efter en tid och sedan kan arbetsgivaren skicka in precis de uppgifter han vill. All övertid försvinner.

Många av de anställda är i samma situation som Ahmed. Ägaren till företaget har också många anställda landsmän, som Arbetarcentrum tror är här på så kallade arbetstillstånd. För att få arbetstillstånd krävs att du fått erbjudande om ett arbete och det gäller max i fyra år. Det är en form av arbetskraftsinvandring som i flera fall visat sig användas på ett brottsligt sätt.

Nu planerar Arbetarcentrum en blockad mot företaget

Företaget har kontor i Akalla, lager i Spånga och på Odenplan. Nu planerar Arbetarcentrum en blockad mot företaget ifall de förhandlingar som skall inledas inte löser arbetarnas problem och de får den lön de skall ha.

– Nästa steg är att se till att företaget tecknar ett kollektivavtal för att reglera inte bara lönen utan alla anställningsvillkor liksom att garantera att det finns fackliga försäkringar och avsättning för tjänstepension, säger Göran Kärrman från Husby Arbetarcentrum.

Nyhetsbyrån Järva har förgäves försökt få tag i Omar Khan, som äger ISMG AB. Företaget uppger minst 15 olika mobilnummer, men de flesta verkar inte vara i bruk. ”Just nu kan ditt samtal inte kopplas fram…”, ”numret du önskar nå är inte i bruk” eller ”personen du söker är inte tillgänglig” låter det överallt. 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Ahmed heter egentligen något annat.

Lämna ett svar
You May Also Like

Boxarna i Tensta oroar sig för framtiden

Förvaltningens chefer kom en dag till Tensta boxningsklubb och meddelade att en ny vägg skulle byggas. Nu har klubben förlorat 55 kvadratmeter träningsyta. – Det är förödande för hela verksamheten, säger Aram Heshi, som har en son som boxas i klubben.

Brand i garage på Risingeplan 31

Vid 23:00-tiden på långfredagen brann det i ett garage på Risingeplan 31 i Tensta. Brandkår och polis var snabbt på plats och branden kunde släckas utan några allvarliga skador.

Vackra väggar i Rinkeby centrum

På Rinkeby torg målas det med full fart just nu. Väggarna pryds av lokala järvabor med färger som livar upp torget i det gråmulna vädret. På väggarna ser vi Cherrie, Imenella och Mohammed Hagi Farah. 

Mäktig manifestation mot våldet

Strax före klockan 15 rullade den tredje och sista bussen från Järva in framför gamla riksdagshuset. Ut kom mammor och pappor, unga och gamla, många med röda bindlar bundna runt huvudet eller ärmen, andra med plakat. – Vi har samlats här idag för att manifestera mot den nationella krisen vi lever i, sade Muna Sicid, en av initiativtagarna till mötet.