Kvinna som sitter i fiket i Rinkeby centrum.

Nyhetsbyrån Järva har träffat Fatuma Mohamed, hälsoinformatör på Region Stockholm, för att prata om myter och spekulationer kring vaccinet mot covid-19.
– Den allra vanligaste myten jag möter, är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila, berättar hon.

Vi träffas vid vaccinationsbussen som kommer till Rinkeby torg varje vardag klockan 11. Redan en halvtimme innan bussen anländer, har det börjat komma människor i olika åldrar, som vill vaccineras mot coronaviruset.

 I sitt arbete som ansvarig för hälsoinformatörerna möter Fatuma många människor, som av olika skäl är tveksamma till att ta vaccinet.
–För den som är född och uppvuxen in Sverige, och ända sedan födseln tagit del av det nationella vaccinprogrammet, utan att fundera så mycket på det, kan det nog verka konstigt att vissa utlandsfödda är så skeptiska till att få vaccin. Men om man vet att de kanske kommer från länder, där man aldrig fått vaccin mot någon sjukdom, och där det varit svårt att lita på myndigheter, blir det kanske mer begripligt.

Den vanligaste myten är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila

Det kan vara en orsak, menar Fatuma, men hon tycker inte det ska inte  vara en ursäkt för att avstå.

– Nej, det är därför vårt arbete med att informera konkreta fakta är så oerhört viktigt. Vi vill få människor att förstå att vaccinet är den enda vägen ut ur pandemin. 

Hon berättar att hon hört alla möjliga myter om vad vaccinet leder till, allt från sterilitet till att man blir magnetisk eller får ett microchip insprutat med vaccinet.
– Det sprids alla möjliga klipp i sociala medier, som sägs bevisa det ena och det andra. Jag önskar att de personer som verkligen forskar och har stor kunskap om både viruset och vaccinet också kunde publicera korta, lättbegripliga klipp med fakta från forskningsresultat! Både om det här vaccinet, men också berätta om vaccin som historiskt faktiskt helt har utrotat vissa hemska sjukdomar, säger hon. 

Medan vi pratar kommer en man fram. Han är en av dem som saknar bank-id, och som Fatuma hjälpte att boka tid i våras, innan vaccinationsbussarna med drop-in var igång.
– Nu bad han mig om hjälp att få sitt covidbevis hemskickat i pappersform. Det vore jättesmart om det fanns en ruta i hälsodeklarationen som alla måste fylla i innan de får sprutan, där man direkt kunde kryssa i att man inte har tillgång bank-id, utan vill få beviset hemskickat. Det skulle spara mycket tid och krångel för många, säger hon. 

Annika Skarf

Vaccinationsläget i Järva 24 augusti 2021:

Vaccinerade med minst 1 dos

Spånga-Tensta:
Personer 18-39 år 63,3 %
personer 40-64 år 76,6 %
personer 65 år och äldre 85,2 %

 
Rinkeby-Kista:
Personer personer 18-39 år 54,1%
personer 40-64 år 68,0 %
65 år och äldre 80,6 %

Vårdgivarna registrerar antalet vaccinationer i ett digitalt verktyg för vaccinationer. Det är upp till sju dagars eftersläpning i inrapporteringen. Därför är det fler som faktiskt är vaccinerade än vad som syns i rapporteringen.

Källa: Region Stockholm
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Regeringen meddelar: Flera restriktioner förlängs

Regeringen meddelade igår att med anledning av spridningen av covid-19 förlängs flera av de restriktioner som infördes den 24 december 2020 och som skulle gälla till och med den 24 januari 2021.

Hetsig debatt under sista slutna mötet i Rinkeby-Kista

Ole-Jörgen Persson inledde gårdagens möte i Rinkeby-Kista med att hälsa den tillträdande stadsdelsdirektören Toni Mellblom, och några nya ledamöter, välkomna. Sedan sade han: – Håll i hatten nu! Det här är sista sammanträdet som vi kör på distans.

Duvorna härskar fortfarande på Tenstagången…

Träden längs Tenstagången blir beskurna en gång om året. Men en gren tillåts vara kvar år efter år. Just där sitter kvarterets duvor och släpper sitt träck rakt ner på parkbänkarna som är placerade precis under.  – Ingen kan sitta där. Varför beskär de inte trädet? De kan lika gärna ta bort bänkarna annars, säger Avram Lazaridis.

Dousa blir ny VD för Timbro

Nu är det klart. Benjamin Dousa blir ny VD för den borgerliga tankesmedjan Timbro, det rapporterar Svenska Dagbladet idag.