Kvinna som sitter i fiket i Rinkeby centrum.

Nyhetsbyrån Järva har träffat Fatuma Mohamed, hälsoinformatör på Region Stockholm, för att prata om myter och spekulationer kring vaccinet mot covid-19.
– Den allra vanligaste myten jag möter, är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila, berättar hon.

Vi träffas vid vaccinationsbussen som kommer till Rinkeby torg varje vardag klockan 11. Redan en halvtimme innan bussen anländer, har det börjat komma människor i olika åldrar, som vill vaccineras mot coronaviruset.

 I sitt arbete som ansvarig för hälsoinformatörerna möter Fatuma många människor, som av olika skäl är tveksamma till att ta vaccinet.
–För den som är född och uppvuxen in Sverige, och ända sedan födseln tagit del av det nationella vaccinprogrammet, utan att fundera så mycket på det, kan det nog verka konstigt att vissa utlandsfödda är så skeptiska till att få vaccin. Men om man vet att de kanske kommer från länder, där man aldrig fått vaccin mot någon sjukdom, och där det varit svårt att lita på myndigheter, blir det kanske mer begripligt.

Den vanligaste myten är att vaccinet gör såväl män som kvinnor sterila

Det kan vara en orsak, menar Fatuma, men hon tycker inte det ska inte  vara en ursäkt för att avstå.

– Nej, det är därför vårt arbete med att informera konkreta fakta är så oerhört viktigt. Vi vill få människor att förstå att vaccinet är den enda vägen ut ur pandemin. 

Hon berättar att hon hört alla möjliga myter om vad vaccinet leder till, allt från sterilitet till att man blir magnetisk eller får ett microchip insprutat med vaccinet.
– Det sprids alla möjliga klipp i sociala medier, som sägs bevisa det ena och det andra. Jag önskar att de personer som verkligen forskar och har stor kunskap om både viruset och vaccinet också kunde publicera korta, lättbegripliga klipp med fakta från forskningsresultat! Både om det här vaccinet, men också berätta om vaccin som historiskt faktiskt helt har utrotat vissa hemska sjukdomar, säger hon. 

Medan vi pratar kommer en man fram. Han är en av dem som saknar bank-id, och som Fatuma hjälpte att boka tid i våras, innan vaccinationsbussarna med drop-in var igång.
– Nu bad han mig om hjälp att få sitt covidbevis hemskickat i pappersform. Det vore jättesmart om det fanns en ruta i hälsodeklarationen som alla måste fylla i innan de får sprutan, där man direkt kunde kryssa i att man inte har tillgång bank-id, utan vill få beviset hemskickat. Det skulle spara mycket tid och krångel för många, säger hon. 

Annika Skarf

Vaccinationsläget i Järva 24 augusti 2021:

Vaccinerade med minst 1 dos

Spånga-Tensta:
Personer 18-39 år 63,3 %
personer 40-64 år 76,6 %
personer 65 år och äldre 85,2 %

 
Rinkeby-Kista:
Personer personer 18-39 år 54,1%
personer 40-64 år 68,0 %
65 år och äldre 80,6 %

Vårdgivarna registrerar antalet vaccinationer i ett digitalt verktyg för vaccinationer. Det är upp till sju dagars eftersläpning i inrapporteringen. Därför är det fler som faktiskt är vaccinerade än vad som syns i rapporteringen.

Källa: Region Stockholm




Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Handlarna är redo inför ramadan

På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta. – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.

Nu kostar det att parkera på Visbyringen och Osbyringen

Flera av de gator i Rinkeby, där det tidigare var gratis att parkera, har nu tagits över att ett privat parkeringsbolag. – Var ska jag parkera? Måste jag åka till Rissne och ställa bilen där och sedan ta t-banan hem?

Eid al-adha firades på Husby gård

Eid-bönen hölls i Husby Gård i år, men på grund av risk för regn valde många att be hemma. Trots detta var det många som kom.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 14 Här kommer en kort sammanfattning på somaliska av artiklarna under…