Det har funnits ett konditori i Husby centrum i 28 år. Men inte nu längre. Ali Safari har stängt Yas och han känner sig både ledsen och lurad.
– Alla problem började med flytten till nya lokalen.

Under de senaste tio åren har Ali och hans hustru Sara drivit Yas konditori. De första sju åren hade de en hörnlokal nära ena tunnelbaneutgången i Husby centrum. Kaféet var välbesökt, affärerna gick bra.
– De första åren fungerade allt bra. Inte en enda dag hade vi problem att betala räkningarna.

Men så skulle Husby centrum renoveras och den förra politiska majoriteten beslutade att anlägga ett feministiskt perspektiv på stadsplaneringen. En del i det arbetet var att flytta på Yas konditori. Kritik framfördes mot kaféverksamheten, eftersom de flesta av besökarna var män.
– De sade att våra kunder tittade på kvinnorna som passerade utanför, säger Ali Safari.

Men gjorde de det då? Glodde de på kvinnorna?
– Nej, på gud! 

Men gjorde de det då? Glodde de på kvinnorna?
– Nej, på gud! 
Han skakar på huvudet.
 – De blev så upprörda när jag berättade det.

Yas flyttade till en mindre lokal, men med högre hyra. 
– Jag kände mig tvungen. Ja, jag blev lurad, helt enkelt. 

Problemen började direkt.
– Från första månaden fick vi ekonomiska problem. Vi tappade en fjärdedel av kunderna på en gång. Hela familjen är helt förstörd av det här.

Ali Safari vet också att just hans hyra är ovanligt hög. Han har hört från en annan företagare i centrum, som har större lokal, men lägre hyra.
– Vi är förbjudna att tala med varandra om hyran. Svenska Bostäders representant sade att vi skulle få betala 100 000 i böter om vi pratade med varandra. Får de göra så?

Ali Safari har svårt att hålla tillbaka tårarna. Han säger, att han har fattat en del felaktiga beslut, och nu har familjen skulder upp över öronen. Han är också kritisk till den företagarförening som tidigare fanns i Husby centrum.
– Ordföranden sade alltid att Husby var farligt. Om jag trodde det så skulle jag inte ha mina barn här. Hela den diskussionen blev förödande för Husby. Omsättningen rasade och nu ligger vi efter med hyran och blir vräkta.

Daniella Näslund är centrumuthyrare för Svenska Bostäder i Husby. Hon bekräftar att det finns en sekretessklausul i hyresavtalet, som gäller hela avtalet och även hyresnivåerna. Men hur höga böterna är om sekretessen bryts kan hon inte säga.

Ola Wickman, Svenska Bostäders lokaluthyrningschef, svarar på samma sätt i mejl: ”Alla våra avtal med våra 1400 hyresgäster är unika beroende på förutsättningarna. Vi kan av affärsmässiga skäl tyvärr inte kommentera ett enskilt avtal med en enskild hyresgäst.”

Ann-Margarethe Livh, var bostads- och demokratiborgarråd Stockholms kommun åren 2014-2018 . Hon känner inte till att hyrorna skulle hållas hemliga.
– Att man inte får diskutera hyrorna är dumheter, företagarna gör ju inget annat. Aldrig någonsin har jag varit med om att någon blir hotad på det sättet. Det borde du prata med vd:n för Svenska Bostäder om.

Tanken var ju att alla restauranger och kaféer skulle samlas runt det ena torget

Ann-Margarethe Livh satt vid makten när den feministiska stadsplaneringen av Husby centrum drog igång. 
– Det kom faktiskt ganska många tjejer, som sade att det var jobbigt att gå förbi kaféet, men ägaren har ju inte ansvar för det. Idag verkar hela den feministiska stadsplaneringen och dialogen ha upphört. Det finns ingen ansvarig kvar. 

Under omgörningen av centrum fanns en massa idéer för båda torgen.
– Tanken var ju att alla restauranger och kaféer skulle samlas runt det ena torget. Det var anledningen till att Yas fick flytta, inte något annat. Och då var han nöjd med nya lokalen, sade att han fått ett bättre kök.

Ann-Margarethe Livh beklagar att Yas nu stänger.
– Jag tror nog att coronan också spelar roll, utan att för den skull ifrågasätta hans känsla av att blivit lurad. I dessa tider måste fastighetsbolagen stötta affärsverksamheten generellt, det är en katastrof för många.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag har väntat på min tur”

Så blev det Avram Lazaridis tur att vaccinera sig. Han har bokat tid på mässan i Kista. – Nej, jag tvekade aldrig att vaccinera mig. Jag läser mycket och håller mig informerad.

Forskare söker deltagare till psykiatrisk studie

Just nu pågår en studie för att ta reda på hur covid-19 har påverkat personer som någon gång i livet har haft psykisk ohälsa.
 – Vi är intresserade av att personer från Järva deltar, eftersom det finns risk att det är ett område som varit extra utsatt, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid Centrum för psykiatriforskning.

Kickboxningen ger både styrka och självförtroende

Nada Idris och Ilham Aman driver kickboxningsklubben Västerort Kampsport. De berättar om…

Varför gjorde polisen razzia i Tensta konsthall?

I förra veckan gjorde polisen en razzia i Tensta konsthall. Åtta beväpnade poliser, fyra civilklädda och fyra i uniform, med två hundar, kroppsvisiterade flera av besökarna i konsthallens kafé. – De tryckte upp mig mot väggen och tvingade av mig kläderna, säger Mustafa Zatara.