Några entusiaster har samlats till visningen av Stadsmuseets lägenhet på Kämpingebacken 13 i Tensta. Byggnadsantikvarie Eva Larsson, tar emot i porten. Hon berättar att trapphuset på detta enda våningsplan har renoverats och handmålats i tidstypisk stänkmålning från 1960-talet. Ett besök i lägenheten blir en resa tillbaka till barndomen.

Eva Larsson berättar att planerna på att bebygga Järvafältet startade i princip direkt efter andra världskrigets slut. I riksdagsvalet 1932 fanns en nationell fråga som togs upp i alla partiprogram: bostäderna. Bostäder som inte fanns eller de som fanns och hade Europas sämsta standard. Men det var först 1965 som Miljonprogrammet, 100 000 nya lägenheter varje år under 10 år, klubbades igenom med bred majoritet.

Flyttlassen kom rullande från landets och Europas alla hörn

1974 stod alla lägenheter i Tensta och på andra ställen i Sverige klara. Inflyttningen skedde successivt under hela byggperioden. Så fort ett våningsplan stod klart och arbetet fortsatt två våningar upp, kom flyttlassen rullande från landets och Europas alla hörn.

 – Mina föräldrar kom från Finland 1969. Pappa erbjöds både arbete och bostad här i Tensta. Jag föddes året därpå och flyttade inte härifrån förrän 1993. Jag trivdes här, säger Anne Aheinen, som är en av besökarna.

Huset på Kämpingebacken är gjutet och byggt på plats

Planeringen för miljonprogrammen var minutiös. Sverige ville placera sig i framkant avseende utseende, material och funktion i både arkitektur och i inredning. Huset på Kämpingebacken är gjutet och byggt på plats. Inga lösa delar som sätts samman, som nu för tiden. Lägenheten är praktiskt utformad med två toaletter och en stor klädkammare i denna 3:a.

Köket är utformat enligt Hemmets forskningsinstituts flödesscheman för hushållsarbete

Köket är välplanerat och utformat enligt Hemmets forskningsinstituts analyser och flödesscheman för hushållsarbete. Husmor, för det var oftast hon, skulle inte behöva sträcka, böja sig eller springa fram och tillbaka i köket under matlagningen. Normer som blivit internationella och till viss del fortfarande används då kök planeras och inreds.

Stadsmuseet inredde och möblerade lägenheten tillsammans med ”modellfamiljen” Arthursson i samband med Bomässa 2006 i Tensta. De bodde i en liknande lägenhet i samma hus. Några foton på familjen finns på skåpet i vardagsrummet. Carl-Olov Olsson har tagit sig från Holmingegränd upp till kvällens visning och nickar instämmande eller fyller i Eva Larssons berättelser om områdets historia.

Blir utomståendes beskrivningar en självuppfyllande profetia?

Besökarnas varma känslor för området står i kontrast till de rubriker som tidigt beskrev Tensta och andra förorter. Blir utomståendes beskrivningar av ett område till slut en självuppfyllande profetia?
Ta chansen att besöka Tensta under 50-årsjubileet. Prata med folk och skaffa dig en egen uppfattning.

Evis Leander

Den 13 – 16 november firar Tensta Centrum 50 år. Hela programmet här.

Lämna ett svar
You May Also Like

Mizeria, del 1: Tvillingsyskon i UFC-match

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Husbys egna Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Mizeria är en ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.

Bling anordnade vernissage igen

Bling och Womenisa hade en superuppskattad konstvernissage för andra gången i Kista Galleria. Ännu en gång fick både lokala och etablerade konstnärer visa upp sin konst. 

Järvabadet i final i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2021

Varje år vill Stockholms stad uppmärksamma arkitektur som ”sticker ut” i den ständigt växande staden. Olika byggnader anmäls och en jury väljer därefter ut 10 kandidater som du som stockholmare kan vara med och rösta på. Det är inte bara hus som anmäls. Förra året vann Folke Bernadottes bro på Djurgården priset. I år har Järva sin egen byggnad bland finalisterna!

Fågelholkar redo för vårens fåglar

Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo. – Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.