Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.

Mest handlade diskussionen om tryggheten och hur gängkriminaliteten ska bekämpas och förebyggas. Debatten var välbesökt, många kom dit direkt efter jobbet. Med på scenen var ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, M, lokale politikern Mohamed Nuur, S,  Fariha Idle social entreprenör från Tensta, kriminologen Camilla Salazar och Martin Marmgren från polisen.

Debatten pågick under drygt en timme. En åhörare ville veta vilka andra konkreta åtgärder, än fler poliser, som planeras. 

– Vi behöver fler poliser så att polisen kan göra sitt jobb. Men det behövs också andra och tidiga insatser, sade Martin Marmgren, polis och samhällsdebattör.

Ole-Jörgen Persson betonade att alla aktörer i samhället har ett gemensamt ansvar för att komma till rätta med problemen.

 – Man får ofta höra att man bör öka tryggheten, men samtidigt finns inte fungerande skolor, inget arbete, ingen trygg uppväxt. Det är detta som saknas i området och ingen politiker vill ta ansvar för det, sade en åhörare i publiken.

Fariah Idle menade att medias beskrivning av orten inte stämmer.
 – Tensta är ett lugnt hem för oss som bor här. 

Mohamed Nuur höll med henne:
 – Tensta är ett kärleksfullt område, trots allt. Men samhället har missat att satsa på förskolan. Det är där som barnen lär sig de sociala koderna, där får de lärdomar som följer dem hela livet.

Fatuma Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dagkollo på Eggeby gård i sommar

ratis dagkollo på Eggeby gård, som anordnas av BK Bussenhus tillsammans med Rädda Barnen Västerort och Järva Folkets Park, är nu inne på tredje veckan. Både sommarjobbare och ansvariga ledare har haft hand om barn från åldern 7-12 år. – Det var tufft första dagen med barnen, men nu har man blivit deras favoritperson, säger Mona Egeih från Tensta, som är en av sommarjobbarna.

Gaslukt berodde på extraordinärt avloppsstopp

Den starka lukt som spreds i nordvästra Stockholm under förmiddagen berodde på ett avloppsstopp på Degerbygränd 19 i Rinkeby.

Tuff budget även i Spånga-Tensta

Det blir tydliga neddragningar om den nya budgeten i Spånga-Tensta klubbas igenom. Avdelningen för Stadsdelsutveckling föreslås försvinna och Medborgarvärdarnas framtid är osäker. Enligt förvaltningens förslag till budget 2019 är budgeten till området Nämnd och administration 15,4 miljoner. Det kan jämföras med budgeten 2018 som var 44,4 miljoner. Det är en minskning på 29 miljoner. 

”Det är en stor delseger i kampen för en bättre bostadspolitik”

Kampanjen Nej till marknadshyra har spritt sig över hela landet men hela tiden varit starka i Järva. De har arrangerat demonstrationer och torgmöten, skrivit debattartiklar och protestbrev. Och nu har de skrivit historia.