En 22-årig man har åtalats för de två sprängladdningarna som detonerade i Husby och Kista i januari i år. Mannen är misstänkt för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Natten den 21 januari small det på en loftgång på Tönsbergsgatan i Husby, och några minuter senare small det i ett trapphus utanför en ytterdörr på Sorögatan i Kista.

I onsdags väckte kammaråklagare Carl Mellberg åtal mot två personer som misstänks ligga bakom sprängningarna. Den ena är en 22-årig man från Husby som åtalas för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov utpressning. Den andra är en 24-årig man som tillsammans med 22-åringen åtalas för försök till grov utpressning.

Ytterligare en man vid 29-årsåldern skulle också ha åtalats för försök till utpressning, men sitter enligt Dagens Nyheter häktad i Spanien för ett uppmärksammad mord på en svensk i augusti 2018. Svensk polis har inte lyckats få spansk polis att delge mannen förundersökningen, och därför dröjer åtalet mot honom.

Dagens Nyheter skriver vidare att motivet bakom sprängdåden handlar om en skuld på ungefär en miljon kronor som en annan man, vid 34-årsåldern, hade till 22-åringen som åtalas för anstiftan. Den 34-åriga mannen med skulden ska ha starka kopplingar till de båda adresserna där sprängningarna ägde rum.  

Det var efter en omfattande dörrknackning, filminhämtning och förhör som den nu åtalade 22-åringen kunde gripas i en gryningsräd i slutet på maj i år.

Både den åtalade 22-åringen och 29-åringen som sitter häktad i Spanien förnekar brott.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skott mot bostäder i Tensta rubriceras som mordförsök

Sent igår kväll besköts ett bostadshus i Tensta. Endast fasaden på huset kom till skada men polisen utreder händelsen som mordförsök och grovt vapenbrott.

Man hittad död på hotell i Kista

Strax efter 16-tiden under fredagseftermiddagen hittades en man död inne i en bostad.

Nu kommer Jali Madi Susso med sin fjärde bok

Krigarhjärta – sista ronden heter Jali Madi Sussos senaste bok. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne.  – Jag ville skriva om våld och grupptryck och vikten av att ha manliga förebilder.

Kista busstorg får nya vindskydd

Tre av totalt elva nya vindskydd är på plats på Kista busstorg i syfte att skapa en tryggare och trivsammare stadsmiljö. Bussresenären Nadia säger dock att hon önskar att vinskydden hade installerats innan vintern kom.