Under natten mot tisdagen skakade två kraftiga explosioner om Järvabor i Kista och Husby. En person uppges vara skadad och ett femtiotal boende har evakuerats. 

Det var vid 02:33 som larmet inkom om att två explosioner inträffat i Järva på två olika adresser med några hundra meters avstånd. Detonationerna skedde med några minuters mellanrum. I Husby på Törnbergsgatan beskrivs skadorna vara omfattande. Balkonger har nästintill sprängts bort och ett flertal krossade fönster. En person med lindriga skador har förts till sjukhus. 

Vid 9:00-tiden var det fortfarande oklart vad som orsakat explosionerna och om de två olika händelserna sammankopplade, men boende som Nyhetsbyrån Järva talat med vittnar om en kraftig smäll som lämnat många chockade och frågande. 

Omfattande skador 
Den andra explosionen uppges ha skadat flera lägenheter på fjärde våningen i ett flerfamiljshus i Kista. Enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Järva ska minst två personer ha befunnit sig i lägenheten som explosionen troligen var riktad mot, varav ett barn ska ha befunnit sig i den. Ingen uppges skadad. 

När Nyhetsbyrån Järva är på plats möts vi av skärrade och upprörda ansikten som snabbt letat sig ut ur bostadshuset i rädsla för fler explosioner. I en gemensam oro och upprördhet har de samlats på gården, choken är påtaglig. 

– Jag vaknade av smällen och kände röklukten. Sedan såg jag att det ligger glas och massa skräp i hela trapphuset, uppger en skärrad kvinna som tagit sig ut ur det drabbade huset i Kista. 

Ett täcke av glassplitter ligger längst med fastighetens ingång och glas och  bråte sträcker sig ut till parkeringen intill. 

Det rör sig om två bekräftade detonationer och omfattande skador i och utanför fastigheterna.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse i båda fallen, meddelar Towe Hägg presstalesperson på Stockholmspolisen. Det nationella bombskyddet och polisens tekniker har kallats in för att undersöka platsen. 

Boende berättar om flertal dörrar som blåst in och fönster som är krossade i samband med tryckvågen från explosionerna. Hissdörren i trappuppgången i flerfamiljshuset på Sorögatan i Kista är totalförstörd och en kvinna vittnar om att dörren till hennes lägenhet blåst in och hallen är totalförstörd. 

– Jag hörde två smällar, först lät det nästan som ett vapen som avfyrats, men sen kom en ännu kraftigare smäll och då förstod jag att det var något annat.

Evakuering av boende  

–  Det rör sig om omfattande skador och just nu söker vi igenom huset för att säkra området, uppger polisen som först var på plats i Kista. 

Fastigheterna på de två olika adresserna i Järva genomsöktes under natten och ett femtiotal boende på adressen i Husby har evakuerats.

Bostadsföreningen på Sorögatan i Kista har öppnat upp tvättstugan för de berörda i väntan på mer information om fastighetens skador och tills de drabbade får tillgång till alternativa boenden. 

Ingen person har ännu frihetsberövats. Stora områden är på tisdagsmorgonen forfarande avspärrade och arbetet med att säkerställa fastigheterna pågår. 

Texten uppdateras

Yasemin Öztenar 
Explosionen i Kista ska ha skett på fjärde våningen i ett flerfamiljshus.
Glassplitter längst med fastigheten och parkeringen intill, Kista.
Polis och räddningspersonal evakuerade
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu firas ALMA-pristagaren i Hjulsta grundskola

I dag öppnar utställningen Världens ALMA, Astrid Lindgren Memorial Award, i Hjulsta grundskola för det åttonde året i rad. – Det är kul och viktigt med läsning, säger Yasmin Adam, elev på Hjulsta grundskola.

Healthy Women hade sin första tjejkväll i Akalla by

Healthy Women erbjuder träningar utomhus på Ärvinge utegym i Kista hela sommaren och senast hade de dessutom ett efterfrågat danspass.   – Våra tjejkvällar utöver träningspassen är för att alla oavsett val av träningsform ska få träffas och umgås och samtidigt testa på något nytt, säger Susan Dahlbeck.

Lärare och barn beskjutna med plastkulor

En främmande person utanför Husbygårdsskolan har skjutit med en soft air gun mot skolan. Tre barn och en lärare uppges ha träffats av gummikulorna. Polisen är på plats.

Nu blir Sibeliusgången kameraövervakad

Polisen fortsätter att utöka övervakningen i Järva med fyra nya kameror i Akalla. Polisen uppger att det inte beror på någon ökad risk för brott på platsen, utan det handlar om att utvidga det övervakade området.