Incidentrapporterna från biblioteken i Järva avslöjar stora brister i arbetsmiljön, men problemen beror inte på stökiga ungdomsgäng eller för hög ljudnivå. Vad som däremot är tydligt är att minskade resurser går ut över både anställda och besökare.

Nedskärningarna på kultur i Stockholm har drabbat biblioteken hårt och många är kritiska. Nyhetsbyrån Järva har tidigare skrivit om hur barnen i norra Järva blivit lidande på grund av de ändrade öppettiderna och resursbristen. Men även bibliotekens anställda är hårt drabbade. Flera bibliotekarier i Järva vittnar om en förtvivlad situation, inte minst ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Incidentrapporterna som Kulturförvaltningen samlar in från stadens bibliotek visar hur det har sett ut på biblioteken i Järva de senaste sex månaderna. Av 70 rapporter om avvikande händelser var det 13 som direkt berör arbetsmiljön kopplat till personal- och resursbrist. Enligt en bibliotekarie som är anställd i Järva är det dock mycket som inte rapporteras in.
– Egentligen är det mycket mer. När man är stressad på jobbet hinner man inte rapportera allt som händer, säger hen.

Det skapade stor oro som påverkar personalen även efter avslutat arbetspass.

Den 25 april rapporterades ett flertal händelser från ett av biblioteken i området. Det var barn som lämnats ensamma, psykiskt sjuka och påverkade personer som tog mycket av personalens resurser i anspråk. Någon av de anställda skrev då följande i en separat rapport:
“Personalen upplevde att de inte hade resurser för att hantera så många avvikande beteenden samtidigt. Se övriga IA-anmälningar från samma kväll. Det skapade stor oro som påverkar personalen även efter avslutat arbetspass.”

Under sommaren tycks det ha varit något färre incidenter som rapporterats in. Möjligen beroende på att ordinarie personal haft semester. Ur en incidentrapport från den 24 juni:
“Ingen handledare hade utsetts till sommarens nya medarbetare, vilket medförde att personalen som var på plats under de två första dagarna behövde introducera sommarvikarierna helt utan förberedelse eller tid i schemat för uppgiften. […] Den spontana introduktionen kan ha blivit bristfällig och medförde stress för de kollegor som oförberedda och utan tid i schemat hoppade in och tog introduktionen med de nya kollegorna.”

Endast två av de 70 rapporterna berör händelser med ungdomar som är stökiga

Från och med september verkar situationen ha förvärrats avsevärt. De ”20-procentare” som nämns i rapportutdragen syftar på deltidsanställda. I två av rapporterna från månaden står att läsa:
“Dagen började med stor stress. Fick ringa till 8 st. 20-procentare som antingen redan var bokade på andra bibliotek eller inte kunde jobba eller inte svarade över huvud taget. Efter mycket försökt hittade jag 1 st. 20-procentare som kunde jobba 8 timmar och en halvtidsvikarie på 4 timmar. Det betyder 12 timmars tillfällig personal för att täcka dagens 64 timmars brist (8 pers gånger 8 timmar) på en enda dag. Situationen börjar bli likadan för varje dag, oron är mycket stor bland medarbetare.”
och
“Det finns inte tillräckligt med personal för att utföra de viktigaste arbetsuppgifterna för att kunna hålla biblioteket öppet. […] Hjärtklappning, huvudvärk, yrsel, ont i  händerna, andnöd, minnes- och  koncentrationssvårigheter och att inte kunna varva ner eller släppa jobbet när man är ledig är exempel på vad personalen går igenom.”

Övriga incidentrapporter handlar om allt ifrån dålig ventilation och trasiga datorer till sjukdomsfall och sexuella trakasserier. Endast två av de 70 rapporterna berör händelser med ungdomar som är stökiga eller högljudda. Något som annars brukar lyftas fram som ett av de stora problemen på bibliotek runt om i landet.

Anna Nygård
Lämna ett svar
You May Also Like

Översvämningar i Järva efter extremt regnfall

De senaste dygnen har det varit stora översvämningar i Stockholm till följd av regnovädret, bland annat i Järva där gångvägar har varit avspärrade. – Det är oroväckande med klimatförändringar, man vet inte riktigt vad som kommer att hända när klimatet blir varmare, säger Lennart Wern, klimatolog på SMHI.

I ett av höghusen på Sibeliusgången i Akalla

Robabah Haidari bor med sin tre barn i en av SHIS Bostäders lägenheter i höghuset i Akalla. – Igår var de hos oss igen, det är tredje gången. De sprutar, men vägglössen kommer tillbaka.

Brand i garage på Risingeplan 31

Vid 23:00-tiden på långfredagen brann det i ett garage på Risingeplan 31 i Tensta. Brandkår och polis var snabbt på plats och branden kunde släckas utan några allvarliga skador.

2000 i Rinkeby-Kista testas för antikroppar mot covid-19

Rinkeby-Kista är den stadsdel i Stockholms län som per invånare hittills haft flest antal konstaterade fall av covid-19. Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm genomför därför en antikroppstestning i området för att se hur stor andel av invånarna som har antikroppar.