En ung man går på gatan

Den senaste tidens skjutningar har tvingat BK Bussenhus att pausa barn- och ungdomsverksamheten. ”Det jag tar med mig av det här är att inga andra kommer vilja ändra på vårt område än vi som bor här”, skriver Akrem Hashim från BK Bussenhus i en krönika.

Järvaveckan 2019

Ett panelsamtal hölls om polisbrutaliteten mot unga med fokus på Järva.

Instagramkonto öppnas med tusentals följare för att visa vad som händer. Kontot raderas permanent utan förklaring.

3 september 2020

Vi ungdomar kontaktade Kerstin på Nyhetsbyrån Järva och bad henne ordna ett möte för att vi skulle kunna föra en dialog med nya polischefen Therese Rosengren om missnöjet kring våldet från poliser mot ungdomar. Allt från kroppsvisiteringar till kontroll av legitimation utan giltig anledning. Eller, nej juste, vi var mörka å bar keps så då passade vi ju in på signalementet..

16 september 2020

En timme å 3 minuter varade mötet med polischefen å allt spelades in. Vi går ut från mötet med känslan av både hopp å tveksamhet. Tveksamma eftersom vi inte visste om vårt budskap skulle tas på allvar.

21 september 2020

Jag får ett samtal av Sofia Yohannes som undrar om jag skulle vilja vara med i ett reportage i SVT om hur lokalinvånare blir illa bemötta av polisen.

Jag berättar hur vi känt när poliser bemöter unga i området å lägger även till att vi hoppas på förbättring.

Pang, käftsmäll rakt upp i trynet

I samma reportage är också polischef Therese Rosengren med och berättar att hon inte alls känner igen den bilden, fast vi suttit i möte med henne i 1 timme och berättat allt.

Pang, käftsmäll rakt upp i trynet.

På mötet med polischefen satt också Fredrik Jurdell, dåvarande stadsdelsdirektör, med.

Men tyvärr slutade han och vi fick en ny direktör Toni Mellblom. Vad hände med honom? Jo, juste, han slutade också. Men vad hände med polischefen Therese Rosengren? Hon slutade också. Hur gör vi om Rinkeby&Tensta blir till en stadsdel?

Är Järva bara ett fint stycke i CV:t?

Är Järva bara ett mellansteg för ett karriärlyft å ett fint stycke i CV:t?

Samtidigt är jag glad att jag fick en liten liten inblick i det komplexa politiska spelet.

Jag gör ämnet en otjänst att säga att alla poliser å politiker är arroganta. Men det jag tar med mig av det här är att inga andra kommer vilja ändra på vårt område än vi som bor här.

För vem är det som tar stryk?

Jo, dom som har jobb, familj, och går i skola här. Endast dom som drabbas av det här direkt.

Var är resurserna till fritidsledare, lärare, mammor, pappor, tränare, småsyskon å alla runt omkring som ständigt tar hem jobb och traumatiska händelser?

Om vi inte tror på oss, vem gör det?

Skolan har börjat, men jag kan fortfarande inte hitta en enda affisch om att samtal ska anordnas för barnen om allt tragiskt som hänt?

Ingen föds ond. Om vi inte tror på oss, vem gör det?

Akrem Hashim, BK Bussenhus
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag tillhör dem som ska hålla sig undan

De äldre, dit jag hör, skall hålla sig undan. I gengäld får de en mängd erbjudanden om hjälp med sådant de inte själva kan, får eller bör göra, som det här med att handla mat. Olika slags vård- och tandläkartider avbokas.

Ingenting är längre som förut

Den här krönikan handlar om Medborgarkontoret i Tensta. Jag vet att ord som engagemang, vilja och intresse inte finns hos vissa av dem som jobbar där

Barndomsminnen från världens by

Vilken gåva att få växa upp i orten och faktiskt se det riktiga livet. Åren har gått men än idag har jag en massa härliga matminnen från barndomen som flashar förbi. Vad vore livet utan den irakiska grytan som puttrade på spisen och alla korantexter som prydde väggarna? Vad vore livet utan den polska soppan och de turkiska pirogerna? Vad vore livet utan jordnötsmackorna hos min bästa kompis i fjärde klass?

Respektera mig som den jag är

Det finns många ”sanningar” om muslimska kvinnor som bär slöja. Den vanligaste är att ”den muslimska kvinnan är förtryckt”. Det är en ”sanning” som upprepas i svenska media, gång efter gång.