På Eggeby gård har barn kunnat komma till BK Bussenhus och Rädda Barnens dagkollo hela sommaren. Akrem Hashim Yahya är en av handledarna för 66 sommarjobbare. Med sommarjobbarna har de organiserat olika aktiviteter för barn mellan 9 till 13 år.

– Projektet med dagkollot började med att vi fick ett antal sommarjobbare som vi skulle göra aktiviteter med. Sedan kom Rädda Barnen Västerort och tillsammans med dem gör vi det här. De har erfarenhet av dagkollo och sedan körde vi här i Järva Folkets Park, säger Akrem.

– Vi låter sommarjobbarna organisera aktiviteter som bland annat boll-lekar, frisbee, dans och frågesport. Sommarjobbarna lagar mat till barnen och de ska även städa efter sig och göra fint, säger Akrem.

Vilka barn får komma till dagkollot?
– Vi hade yngre barn första veckan, men det fungerade inte. De var för små, så vi beslutade att endast barn mellan 9 och 13 år fick vara med.

Varför har ni dagkollo just här på Eggeby gård?
– Eftersom Eggeby Gård är en bra plats, det är ett stort fält, det inte nära bilar och trafik. Vi fick ett jättebra samarbete med Järva Folkets Park på Eggeby Gård.

Vad är sommarjobbarens arbetsuppgift?
– Deras arbetsuppgifter är att planera för aktiviteter, utföra aktiviteter, planera inköpslistor samt att tillaga maten. De ska göra rent i området och diska. Sedan ska man ha återkopplingsmöten och förbättra verksamheten för varje dag.  

Vad är meningen med dagkollot?
– Istället för att ha ett vanligt kollo, där man sover borta flera dagar, gjorde vi ett dagkollo så att barnen får komma hit återkommande i ungefär 6 veckor och lära känna varandra och bygga en gemenskap.

Hur vill ni utveckla detta projekt framöver?
– Vi vill få in mer sommarjobbare, så att vi blir flera handledare och därmed kan ta emot flera barn. Behovet är stort.

Vad gör man annars på Eggeby gård?
– På Järva Folkets Park i Eggeby gård undervisar man om djur och växter för olika skolor. Man får lära sig göra eld som jag fick lära mig göra här när jag var liten. Man kan även hyra lokaler här på eftermiddagar och helger för evenemang och events.

Varför valde du att jobba här och hur har det gått?

– Jag valde att jobba med det här projektet eftersom jag tyckte det var spännande att jobba med så många sommarjobbare. Vi har sammanlagt 66 sommarjobbare i sommar, det är mer än vad vi har haft någonsin och det har gått riktigt bra. Sommarjobbarna har varit väldigt duktiga och det här är något jag ser fram emot att jobba med framöver.

Ayoub Baraghen
Sharmarke Hassan
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Husby protesterar mot beslutet att flytta Reactor

I Husby börjar nu föreningslivet organisera sig för att beslutet att flytta…

Ett eget rum för svarta singlar i dejtingdjungeln

Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.

Du kan vaccinera dig på Järva Filmfestival

Järva Filmfestival drar igång den 1 augusti och håller på till och med den 7 augusti. På gräsytan Spånga IP vid Enbacksskolan kommer det att visas två filmer per kväll, med start klockan 16.

De delar ut matlådor i Järva hela sommaren

Fram till slutet av juli kommer de ha delat ut 7000 portioner mat. Fryshusets bil stannar varje vardag i Husby, Rinkeby Och Tensta.  – Det känns bra att arbeta med något meningsfullt, säger Ousman Ceesay.