Sommar på torget med massor av aktiviteter för barn finns i Rinkeby mellan 26 juli och 13 augusti, dessförinnan var de tre veckor i Husby.
– Det var väldigt populärt i Husby, och vi hoppas att rinkebyborna också ska hitta oss, säger Ebba Sidh som är projektledare.


Sommar på torget engagerar sex unga feriearbetare i gymnasieåldern. De ser till att det finns aktiviteter för de barn som besöker torget. Barnen kan bland annat pärla, rita, spela spel och leka. Dessutom är det olika aktiviteter varje dag, till exempel Godislopp, Fika med en parkingenjör, 3-kamp, Cirkusfredag och en mängd andra roligheter.

Ebba berättar att ungdomarna som sommarjobbar är med alla tre veckorna.
–  Första dagen är det mycket information till ungdomarna, vi pratar om både våra och deras förväntningar på kommande veckor.  Sedan blir det en del om arbetsmiljöfrågor, och de får tips om att de kan använda oss ledare för att få referenser när de söker jobb i framtiden, säger hon.

Barnen som besöker oss är så glada och inspirerande att hitta på grejer med

Aisha Mohamed Farah som är 16 år har jobbat sin första vecka på torget.
– Det har varit jätteroligt! Barnen som besöker oss är så glada och inspirerande att hitta på grejer med. Vi får göra mycket roligare saker än vad jag först trodde. Ebba och Fanny är superbra ledare och vårt team är så bra, alla hjälper varandra med allt, säger hon.

Till hösten ska Aisha börja andra ring på Sam-Sam på S:t Eriks Gymnasium.
  – Efter gymnasiet vill jag fortsätta plugga, min plan är att bli socionom. Jag vill arbeta med människor och bidra till samhället på ett bra sätt, säger Aisha.

Ett systerprojekt till Sommar på torget som också finns på plats i Rinkeby de här veckorna är Sommartorget. Projektledare för de aktiviteterna är Fanny Pettersson.
– Jag har hand om 4 sommarjobbare, vi som jobbar med sommartorget har till uppgift att skapa våra två konstprojekt, berättar Fanny. 

Det första projektet är att ungdomarna ska måla serierutor på marken framför fyra parkbänkar i Rinkeby. Var och en får skapa en serieruta.
– Det blir som en storytelling där syftet är att skapa en positiv bild av Rinkeby, säger hon.

 Det andra projektet är att måla och borra hål träklossar, som ska sättas upp på en tavla. Där kan alla som vill skapa mönster med klossarna i ett interaktivt, föränderligt konstverk. 

Abdirahman Elmi som precis har fyllt 18 år är en av dem som arbetar med Sommartorget.
– Egentligen ville jag jobba på fritids, men det här jobbet är också jättekul, säger han. 

Han berättar att håller på att plugga till körkortsprovet, och att han i höst ska börja sista året på Barn och Fritidsprogrammet på Didaktus Gymnasiet i Järfälla.
– Jag har haft praktik i Husbyskolan, och det har jag nytta av med barnen som kommer hit. Min dröm är att bli lärare, jag älskar att jobba med barn,  säger han .

När Nyhetsbyrån Järva var på besök höll man på att förbereda för fullt inför eftermiddagens cirkusaktivitet.
– För den som missade cirkusen idag kommer en ny chans nästa fredag, säger Fanny.

Annika Skarf

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tvättstugan där tvätten varken blir ren eller torr

Det är tomt i den nyrenoverade tvättstugan på Rinkebysvängen 91 en tisdagskväll i slutet av oktober.  – De nya maskinerna är värdelösa. Tvätten blir inte ren, säger Zahra Mussa.

Årets Abdi-pris till Malmö

Årets Abdi-pris delades ut i Folkets Husby igår kväll. Priset gick till Helamalmö.  – Vi vill tacka er, det är mycket hedrande att vara här, sade Mathi de Jallad, som den här kvällen talade i organisationens namn.

Järvas företagare kämpar på

Restauranger och andra lokala småföretag är några de verksamheter som drabbats ekonomiskt av Coronaviruset. I Järva märker restaurangägarna av pandemin men de fortsätter laga mat och hålla öppet.

Grattis Fardosa, du vann Rinkebypriset!

Nu är Familjebostäders tävling avgjord. Fardosa Omar vann Rinkebypriset. Hon sopade banan med de övriga och vann med över hälften av rösterna. – Jag är både glad och hedrad, säger Fardosa Omar.