Två män sitter bredvid varandra.
Nader Attiyah & Siamak Hatami

Resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning blir radio. Av de fakta och siffror som presenterats i en rapport har det nu blivit en dramadokumentär i kortformat.
– Vi ville nyansera begreppen trygghet och göra statistiken tillgänglig för fler, säger Nader Attiyah, en av producenterna till radioprojektet.

Folkets Husbys Trygghetsundersökning, ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” av Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wollgast publicerades i höstas, men fick inte den uppmärksamhet den förtjänade. Det faktum att 84 procent av alla 715 tillfrågade i enkäten, känner sig trygga och trivs i sitt område är borde ha väckt stort intresse. De bor alla i Järva, i de som orter som ständigt pekas ut som ”särskilt utsatta områden”, men istället borde kallas politiskt försummade. Undersökningen visade att trygghet inte nödvändigtvis betyder fler poliser och vakter. Men resultaten kom under pandemin, med alla begränsningar det innebär.

 – Nu kommer materialet finnas tillgängligt även på spotify efter den 14 maj, säger Nader Attiyah.

Han har tillsammans med Siamak Hatami varit producenter, de har både skrivit manus och regisserat. Med trygghetsundersökningens resultat som utgångspunkt har de levandegjort fakta i olika scener. 
– Därefter har vi inkluderat unga vuxna i processen och snackat igenom manus med dem.

Materialet är som en radiodokumentär i fem delar på sammanlagt 26 minuter

Siamak Hatami är musiker och musikproducent och inte från Järva. Han kommer ursprungligen från Kalmar, men har bott i Stockholm i många år.
– Jag växte upp i ett liknande område och kan relatera till samma utanförskap. Det var Nader som frågade mig och det var självklart att jag ville vara med.

Materialet är som en radiodokumentär i fem delar på sammanlagt 26 minuter. Delarna har olika rubriker, som Trivsel, Rasism & Diskriminering, Psykisk ohälsa, Våld och Media. Men alla delar hör ihop och går utmärkt att lyssna på i ett svep.

– Unga gillar att ta till sig information på andra sätt än att läsa, nu blir all fakta lättillgängligt, säger Nader Attiyah.

Rösten som håller samman delarna tillhör Daniel ”Badji” Badjelan. Allt ljud är originalljud, förutom den scen som är från tunnelbanan, då en ordningsvakt misshandlar en gravid kvinna. 
 – Det ljudet är från en film som ligger på nätet.

Vi hör de här historierna varje dag

Alla som agerar är från Järva. En av dem som var med och spelade in scenerna är Ahmed ”Capz” Mohamed.
– Ja, det var jättekul att vara med i det här projektet, det gav en massa känslor.

De hade manus, men fick förhålla sig fria till texten. För Capz var det första gången som han agerade, men han gör det med den äran. 
– Det var första gången jag spelade någon annan, men innehållet i manus var inget nytt. Vi hör de här historierna varje dag.

Fatuma Yussuf var också med, både ensam och som en av tjejerna i Galdem A Talk. Hon och Capz är de som pratar i avsnittet om psykisk ohälsa. Inte en falsk ton någonstans mellan dem.
– Det kändes äkta på något sätt när vi spelade in. Även om vi sett och läst trygghetsundersökningen, så kändes det som om vi gav alla siffror liv, säger Fatuma Yussuf.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Fakta: Torsdag 20 maj släpps dramadokumentären “Hur mår vi?” på Spotify.

Porträtt på ung man i keps.
Ahmed ”Capz” Mohamed.
porträtt av ung flicka i hijab
Fatuma Yussuf.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inget öppet möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

På torsdag den 26 mars har stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista sitt månatliga möte.  – Ja, det blir ett möte, men ett slutet möte, säger stadsdelsdirektör Susanne Leinsköld.

Enbacksskolan börjar samarbeta med Nyhetsbyrån Järva

 – Våra elever i årskurs 7 kan genom vårt samarbete med Nyhetsbyrån Järva få en möjlighet att göra sina röster hörda, säger Iman Ehsani, SO-lärare på Enbacksskolan i Tensta.

Shakir Bader Attiyah gör sin sista utställning

Imorgon lördag lovas ett spektakulärt vernissage om fred och social orättvisa på Husby konsthall. Shakir Bader Attiyah från Akalla ställer ut för allra sista gången, och det gör han stort. – Det här blir ingen vanlig premiärvisning, det blir en hyperupplevelse som ska uppfylla alla ens sinnen på en och samma gång, säger konstnären.

Lugnt i Järva under lördagen – inga tecken på koranbränningar

Lördagen blev lugn i Järva, inga tecken på koranbrännande nazister syntes till. Samtidigt var stämningen god i området, med alla möjliga olika lokala aktörer som var ute och trygghetsvandrade på dagen och kvällen.