Intresset av att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har varit obefintligt i Rinkeby. Men nu har det bildats ett nätverk för boende som vill köpa sin lägenhet, utan att bilda bostadsrättsförening.
– Vi vill ha ett andelsägande, som de har i Botkyrka, säger Mohamed Hagi Farah. 

En grupp hyresgäster hos de tre kommunala bostadsbolagen i Rinkeby har bildat ett nätverk för att få köpa sina lägenheter. De har informerat sina grannar om vad det betyder att bli andelsägare. Andelsägande är en ägandeform som liknar bostadsrätt, där de boende köper en andel i fastigheten, men bostadsbolaget förblir hyresvärd. Ett hus kan bestå av både andelsägare och hyresgäster. Nätverket i Rinkeby har hittills fått 17 personer som har svarat på intresseanmälningar om att äga sin lägenhet på detta sätt. En andelslägenhet kan säljas precis som en bostadsrätt. 

Nätverket har föreslagit andelsägande som en alternativ ägandeform, men de kommunala bostadsbolagen har svarat att de bara kan erbjuda ombildning från hyresrätt till bostadsrätt i enlighet med ägarens inriktningsbeslut och gällande regelverk. Nätverket kontaktade då Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) och han sade att om det finns intresse bland boende så finns det möjlighet att prova andelsägande.

 – Jag tror att det finns många som har ekonomisk möjlighet att köpa sina lägenheter och det kan öka tryggheten och gemenskapen i området, sade Mohamed Hagi Farah. 

Nätverket tänker nu uppvakta politikerna för att detta alternativ till ägande ska genomföras, efter den modell som använts i det kommunala bostadsbolaget i Botkyrka.

– Vi vill på det här sättet behålla de kommunala fastighetsägarna. Vi är oroliga för att de annars kommer att sälja ut våra hus till riskkapitalbolagen, sade Hagi Farah.

Halima Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Folkets Husby börjar med aktiviteter i huset igen

Under september månad kan du bland annat få kostnadsfri juridisk rådgivning, promenera och prata föräldraskap, få digital läxhjälp, eller vara med i en sygrupp på Folkets Husby.

Vårens sista Town Hall Meeting med borgarråden i Stockholm

Vårens sista Town Hall Meeting var det mest välbesökta digitala mötet hittills, som Stiftelsen Global Village anordnat. Melody Farshing fördelade ordet mellan de drygt 60 deltagarna och de sex borgarråden som styr i Stockholms stad.

Rädda Reactor x 3

1) ÖPPET BREV TILL STADSDELSDIREKTÖREN OCH POLITIKERNA I RINKEBY-KISTAS STADSDELSNÄMND   Vi har…

Hyresgästförening i Järva har fått förstärkning

– Vill man rädda hyresrätten och allmännyttan, stoppa marknadshyror och hela den här utvecklingen, då måste man agera nu.Ann-Margarethe Livh, tidigare bostadsborgarråd, har valts in i styrelsen för Hyresgästföreningen i Järva.