Intresset av att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har varit obefintligt i Rinkeby. Men nu har det bildats ett nätverk för boende som vill köpa sin lägenhet, utan att bilda bostadsrättsförening.
– Vi vill ha ett andelsägande, som de har i Botkyrka, säger Mohamed Hagi Farah. 

En grupp hyresgäster hos de tre kommunala bostadsbolagen i Rinkeby har bildat ett nätverk för att få köpa sina lägenheter. De har informerat sina grannar om vad det betyder att bli andelsägare. Andelsägande är en ägandeform som liknar bostadsrätt, där de boende köper en andel i fastigheten, men bostadsbolaget förblir hyresvärd. Ett hus kan bestå av både andelsägare och hyresgäster. Nätverket i Rinkeby har hittills fått 17 personer som har svarat på intresseanmälningar om att äga sin lägenhet på detta sätt. En andelslägenhet kan säljas precis som en bostadsrätt. 

Nätverket har föreslagit andelsägande som en alternativ ägandeform, men de kommunala bostadsbolagen har svarat att de bara kan erbjuda ombildning från hyresrätt till bostadsrätt i enlighet med ägarens inriktningsbeslut och gällande regelverk. Nätverket kontaktade då Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) och han sade att om det finns intresse bland boende så finns det möjlighet att prova andelsägande.

 – Jag tror att det finns många som har ekonomisk möjlighet att köpa sina lägenheter och det kan öka tryggheten och gemenskapen i området, sade Mohamed Hagi Farah. 

Nätverket tänker nu uppvakta politikerna för att detta alternativ till ägande ska genomföras, efter den modell som använts i det kommunala bostadsbolaget i Botkyrka.

– Vi vill på det här sättet behålla de kommunala fastighetsägarna. Vi är oroliga för att de annars kommer att sälja ut våra hus till riskkapitalbolagen, sade Hagi Farah.

Halima Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hyresgästerna i Tensta Torn tvättar utan tvättmedel

Studentskrapan i Tensta använder sig av SWATABs metod, som tvättar utan tvättmedel och i kallt vatten. Samma system som hyresgästerna på Rinkebysvängen precis lyckats bli av med.

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har möte imorgon torsdag

Biblioteksflytt, trafik och medborgarförslag står på agendan när politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträder imorgon. Mötet sänds live och går att följa via länk.

Motivationssnack med Musse på Reactor i Husby

 – Att se nån som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt. Studier & Arbete Rinkeby-Kista hade bjudit in Musse Hasselvall, programledare och kampsportare, som föreläsare till Reactor i Husby.

Buss 179, fredag morgon 07.38

Buss 179, från Rinkeby centrum i riktning mot Spånga, var fullsatt på fredagsmorgonen.  – Man borde faktiskt bötfälla region Stockholm för att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Mohamed Nuur.