Ungdomar från Tensta och Spånga har gjort muralmålningar av sina drömmar som sommarjobb. De har under tre veckor målat i gångtunneln under Hjulstastråket.

Allt började med intervjuer med familjemedlemmar och vänner om vad deras drömmar är. Samtidigt fick de 15 ungdomarna skriva ner sina egna drömmar. På så sätt kom de fram till hur de skulle skissa och bearbeta det hela, förklarar Agnes, 16 år som bor i Spånga.

Drömmarna var allt från att bli läkare, byggingenjör till kriminolog. Tillsammans med handledaren Hanna Andersson fick ungdomarna hjälp att illustrera och gestalta drömmarna.

Hur har de senaste veckorna varit för er?

– De har varit jätteroliga och bättre än vad jag förväntade mig, säger Kasha, 17, från Tensta.

– Det var roligt att träffa nya människor. När man ser sina målningar i slutet av arbetet blir man verkligen stolt, säger Aybüke, 15, som bor i Spånga.

Agnes och Ayan tycker att det roligaste var att måla och se hur målningarna växte framåt från en skiss på Ipad till färdigställda målningar.

Har ni lärt er något?

– Olika tekniker och muralmålning, säger Aybüke och Kasha.

 – Jag har lärt mig att måla, säger Ayan, 16 från Tensta.

Agnes lägger till att hon har lärt sig att gestalta drömmar och har fått arbetslivserfarenhet.

Alla ungdomar verkar vara överens om är att det jobbigaste under processen var att bära allt material och jobba även när det var dåligt väder.

– Det var även jobbigt att tvätta penslarna, säger Aybüke och skrattar.

Fatma Qureshi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

YAS konditori tvingas flytta från Husby Centrum

YAS konditori lägger ner sitt konditori i Husby Centrum och har öppet sista dagen den 26 oktober. Det populära konditoriet har lockat besökare från hela Stockholm och deras persisk-arabiska hantverk är vida känt.

Tensta har ett skolbibliotek i världsklass

Enbacksskolan i Tensta prisas igen. Den här gången är det skolans bibliotek som fått utmärkelsen ”skolbibliotek i världsklass” av fackförbundet DIK. 

Ny rapport om det dödliga våldet – ur tjejers perspektiv

Flickaplattformen släppte i veckan en rapport om det dödliga våldet som sker runtom i Sveriges förorter, ur tjejers perspektiv. – Varje Flickaråd som vi anordnar är viktigt, men aldrig tidigare har vi fått ta del av en så djup sorg, saknad och kärlek, säger Sara Sjölander, projektledare på Flickaplattformen.

Ett eget rum för svarta singlar i dejtingdjungeln

Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.