Pojkar i olika åldrar står i kö för att Philo Brathwaite ska skriva sin autograf på deras discar. Han är en internationell stjärna som ska hålla en kurs i Järva DiscGolf Park.
 – Den här banan är en av mina favoriter, topp tre bland alla banor i världen, säger Philo Brathwaite.

Det är inte första gången som han är i Sverige och i Järva DiscGolfPark. Han har varit här flera gånger tidigare och tävlat. Järva DiscGolfPark är sedan länge i strid med Stockholm stad och Kyrkogårdsförvaltningen, men discgolfbanan fungerar fortfarande och är igång. Istället för 27 hål finns idag 18, och det är hela tiden folk som nyttjar banan. Den här eftermiddagen ska Philo först hålla en kurs med ett femtontal personer som redan är på plats och väntar. Senare ska de också gå en tävlingsrunda tillsammans.

 – Jag älskar Sverige, det är nästan alltid bra väder. Visst har det varit ”svensk sommar” med regn, men vädret är nästan alltid bra.

Philo Brathwaite  är ett proffs. Han hittade discgolfen, eller ”sporten hittade mig”, som han säger, för tjugo år sedan.
 – Det var en vän som introducerade sporten, på en av de första discgolf-banorna, i Pasadena, Kalifornien. Det var så det började. Han spelade där och jag fick min första disc. Jag var ung, hade precis fyllt 20.

Innan discgolfen tog över, hade han ägnat mycket tid åt olika sporter.
– Jag sysslade med alla möjliga sporter innan, jag gick på college, spelade amerikansk fotboll, basket, fotboll, friidrott. Jag var allround. Jag hittade discgolf och det kändes bra, en sport där jag inte kan skada mig, ingen försöker slå mig. Det var det som avgjorde, och det var verkligen kul.

Han säger att han var usel på discgolf i början. Men sedan vände det. Det tog några år innan han blev riktigt fast.
– När jag började fatta vad det gick ut på, ville jag lära mig mer, då blev jag beroende.

Hur många spelar discgolf idag?

– Runt om i världen? Några miljoner åtminstone. Många fritidsspelare, men professionella, som kan leva på sin sport, kanske 500-600. Säkert tiotusentals som spelar och tävlar, men inte lika många som kan leva på det. Vi växer fortfarande som sport.

Finns det pengar i den här sporten?

– Ja, det har bara blivit bättre. Jag har levt på det här som professionell de senaste femton åren. I början var det inte mycket prispengar, men det har förbättrats avsevärt.

Nu åker Philo Brathwaite runt i världen och tävlar och håller kurser.
– Jag är ett slags nomad, jag reser hela tiden. Jag tävlar och undervisar, över hela världen. Det kommer naturligt för mig, jag älskar att undervisa.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

Tvättstugan där tvätten varken blir ren eller torr

Det är tomt i den nyrenoverade tvättstugan på Rinkebysvängen 91 en tisdagskväll i slutet av oktober.  – De nya maskinerna är värdelösa. Tvätten blir inte ren, säger Zahra Mussa.

Ny förening vill ha dialog mellan judar och muslimer

– Även unga i Sverige påverkas av internationella konflikter och det har saknats mötesplatser för att bemöta de svåraste utmaningarna. Johan Berggren var med och grundade föreningen Ung Dialog, som vill öppna för samtal för unga om antisemitism och islamofobi, både på lokal och global nivå. 

Stor polisinsats i Tensta Centrum

Larm kom till polisen på förmiddagen om att en beväpnad man hotade folk i Tensta Centrum. 

Grovt rån i Kista

Två beväpnade gärningsmän har rånat en guldsmedsaffär i Kista. Polisen jagar rånarna som flydde på moped med sitt byte.