Se på Aftonbladets förstasida 28 mars, stor rubrik:  
Tvingas stänga biblioteket på grund av narkotikahandeln.

Vilket bibliotek har stängts?  Jag ser att det är Tensta bibliotek. Alla gissar att det i alla fall ligger i Orten. Den som inte uppfattat det får en chans till att fatta, se ingressen:
Här finns 26 000 titlar på svenska och alla möjliga språk – mongoliska, persiska, swahili och kinesiska till exempel.

”Alla möjliga språk”, det är Orten.  Engelska, franska och lite tyska böcker på bibblan, det är innerstan. Nobelpris i innerstan, småbarnsböcker i Orten. Latte i innerstan, knark i Orten.  

Jag går förbi Tensta bibliotek varje dag. Enkelt att gå in och fråga personalen.  ”Bibblan, den har aldrig varit stängd”, svarar personalen, och de har inga planer heller på att stänga den.

ABs förstasida är alltså ett enda stort fake news.

Fake news betyder lögn. Läsaren kan sällan kontrollera sanningshalten.  Lögnen glöms bort eller biter sig fast som sanning.  Hur mycket fake news om Orten uppfattas inte som sann grävande journalistik? 

Okay, en rubrik på förstasidan kan vara överdriven.  I sin krönika ger säkert ABs stjärnjournalist Peter Kadhammar korrekt information. Aj, krönikan är ju låst! Aftonbladet retar mig med detta personliga meddelande på skärmen:  karlgustav_kohler har ingen Plus-prenumeration.  

Ha, ha! Du har inte betalat dina 39 kr/veckan. Då får du inte läsa krönikan. I alla fall har du fått veta att bibliotek i Orten stängs på grund av knarkhandel. Resten får du räkna ut själv.

5,6 miljoner klickar varje vecka på AB. 90- 95%  är inte heller Plus-prenumeranter.  Över hela nationen har man lurats av ett fake news att bibliotek i Orten stängs till på grund av knarkhandel. När man samtidigt ser en stor ansiktsbild på Kadhammar som med sina blåa ögon tittar rakt fram mot läsaren, då håller man med:
Peter Kadhammar om ett samhälle som stegvis förändras.

ABs affärsidé är att låsa skrämselartiklar om Orten och locka med fake news. Suget efter allt farligt i Orten har blivit en nätdrog.  Det ger prenumeranter. Hur svårt är det att räkna ut vilka som gärna betalar för att få sina kickar?

Varifrån fick Kadhammar idén till detta fake news? Kanske hade han hade bläddrat i Mitt-i-Tensta (26 mars) och sett rubriken: ”Öppen knarkhandel i biblioteket”.  Hur sann är den rubriken?

Personal på Tensta bibliotek uppger i gratistidningen att de ”flera gånger sett att pengar har utbytts mot vad som misstänks vara narkotika. De har även sett personer använda böcker för att överföra pengar mellan varandra.” 

Naturligtvis ska ingen vara naiv, men kalla vad personalen sett för just ”öppen knarkhandel”, är det inte överdrivet? Medierna hävdar envist att kriminaliteten i Orten alltid sker ”öppet”, som rån, överfall och knarkhandel. Det är som om människorna i Orten överallt ser kriminalitet, men inte bryr sig.  

På förstasidan fantiserar Kadhammar om påsar med vitt pulver som personalen skulle ha hittat i  Stieg Larssons och andra deckarnamns böcker. Han tänker till: Det kan verka som en tanke.
Vilken tanke? Kanske Kadhammar fick idén att själv skriva en deckare för att hitta på mer?

Karl-Gustav Köhler, Tenstabo
Lämna ett svar
You May Also Like

Ett medborgarförslag: Bygg ett utegym i Hjulsta

Föreningar i Hjulsta föreslår att stadsdelen ska satsa på ett utegym i området. De hoppas att det inte ska behöva ta lika lång tid som det gjorde innan de fick konstgräsplanen i Hjulsta.

Ideella krafter i Järva samarbetar mot corona

Vi i Somaliska ungdomsförbundet i Sverige (SUIS) har arbetat hårt de senaste veckorna för att sprida information om hur man ska skydda sig mot coronaviruset.  Vi har särskilt vänt oss till äldre och människor med knappa kunskaper i svenska språket. I det arbetet vill vi samarbeta närmare med myndigheterna.

Vaccineringen måste ske både snabbt och jämlikt

Ojämlikheten har varit tydlig i samtliga faser av pandemin. Var i Stockholm du bor har tyvärr varit avgörande både för din möjlighet att överleva sjukdomen, testa dig för att veta om du är sjuk eller att ha hunnit få vaccin i tid. Det är tydligt att vården i vår region spär på ojämlikheten snarare än att motverka den.

DN signalerar – håll avstånd!

”Förorterna som är värst drabbade av coronasmittan”, lyder rubriken i DN 8 april. Tänk vad ett litet ”som” avslöjar!