Brand på kuddbygränd

Förra veckan brann det i ett hyreshus på Kuddbygränd i Rinkeby. Nu står 24 familjer bostadslösa och oroliga över framtiden.

Under torsdagen i förra veckan brann det på Kuddbygränd 20-24. Branden började i en lägenhet högst upp och spred sig snabbt upp på vinden. En person ska ha vårdats för lättare skador i samband med branden och samtliga 24 hushåll har evakuerats till följd av brand-, rök- och vattenskador.

Hem & Hyra kunde igår rapportera om att dessa 24 familjer just nu står bostadslösa och oron bland dem är stor över vad som ska hända framöver. Vissa med hemförsäkring har erbjudits att bo på hotell, vissa har inte fått någon hjälp alls av sitt försäkringsbolag. De hyresgäster som saknar hemförsäkring har uppmanats att kontakta socialtjänsten för att få hjälp med boende. Vissa bor hos släktingar och vänner.

– Någon sa att vi förlorar våra kontrakt nu, men de kan de väl ändå inte mena. Vi har bott här i 17 år och betalat hyran. Vart ska vi ta vägen, det går inte att hitta en lägenhet så lätt i Stockholm, säger en av mammorna som samlats utanför huset.

Vi meddelar hyresgästerna så fort vi får ny information om lägenheternas skick och eventuellt tillträde

Enligt rådande lag kan hyresgästen bli av med hyreskontraktet om lägenheten blivit obrukbar i samband med en brand. Det är då upp till hyresvärdens goda vilja att låta hyresgästen flytta tillbaka eller att erbjuda denne en ersättningslägenhet.

Men reglerna kan komma att ändras vid årskiftet. En proposition som kommer att behandlas under hösten har lämnats in till regeringen och föreslår bland annat att hyresgästen ska erbjudas ett nytt hyresavtal av hyresvärden när en hyreslägenhet förstörs genom exempelvis brand. 

Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder, säger till Hem & Hyra att ingen hyresgäst kommer att bli av med sitt kontrakt, men hon kan inte heller ge något besked om det är möjligt att bo kvar i några av lägenheterna efter branden.

– Arbete pågår för fullt med att gå igenom fastigheten med alla berörda aktörer för att se hur omfattande skadorna är och vilka åtgärder som krävs. Vi meddelar hyresgästerna så fort vi får ny information om lägenheternas skick och eventuellt tillträde. Fastigheten måste vara säker, säger Lott Jansson.

Hela Rinkebystråket spärrades av dagen det brann, bussar och trafik kom inte fram på hela kvällen. Kvarnbyskolans matsal öppnade för boende som behövde tak över huvudet första natten. Där fanns också stadsdelsförvaltningens krisstödjare.

Det påminner om branden 2009, när det brann här och sex personer dog

Många boende hade samlats utanför på gården när branden pågick.

 – Det påminner om branden 2009, när det brann här och sex personer dog. Fem av dem var barn, säger en av de boende till Nyhetsbyrån Järva.

Det var för tolv år sedan som en kvinna och sex barn dog av rökförgiftning i en annan trappuppgång på Kuddbygränd. Utredningen av branden visade att rökluckorna inte hade fungerat i huset, vilket var en av orsakerna till att de hade drabbats av rökförgiftning.

Vad som startade branden den här gången är fortfarande oklart. Polisen upprättade först en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och sedan en om grov mordbrand.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Attentaten mot Spånga kyrka tas upp i riksdagen

Med anledning av de två brandattentaten mot Spånga kyrka skickar riksdagsledamoten Anders Österberg, S, en skriftlig fråga till kulturminister Amanda Lind. – Jag vill fråga om statsrådet fördömer attackerna mot Svenska kyrkan i Spånga och om statsrådets tankar om skydd för religiösa platser?

Minnesstund i Tensta igår kväll

En stor minnesstund hölls i igår kväll för pojken som dog efter tisdagens skjutning i Tensta centrum. – Det är klasskillnader som gör att ungdomarna dör, säger Fatuma Mohamed, som hörde skotten när hon var på väg hem.

Somalierna firar sin nationaldag

Den 1 juli firar Somalia sin nationaldag och firar gör somalierna i både Rinkeby och Tensta. – Idag är det 59 år sedan som Somalia befriade sig från Italienska och brittiska kolonisatörer, sade Rashid Mohamed (V) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Läslandet flyttar ut sin verksamhet

Det nystartade Läslandet som etablerat sig i Rinkeby Folkets Hus kan tyvärr inte ha sin ordinarie verksamhet igång med anledning av coronaviruset och covid19. Därför ställer Läsfrämjarinstitutet om och håller träffarna utomhus, fredagar 15-16 i Parkleken Rinken.