Hon har arbetat på Hjulsta grundskola i 15 år som skolsekreterare. Nu avskedas hon på grund av påstådd matstöld.

Hon är den tredje personen i skolan som nu avskedas. I fredags blev de två kvinnorna i kökspersonalen avskedade och igår stod det klart att ännu en kvinna mister jobbet.

Kvinnan har arbetat på skolan i 15 år som skolsekreterare. Hon företräddes på mötet av sin fackliga representant från Kommunal. Enligt uppgift kommer Kommunal att driva fallet vidare.

Hjulsta grundskola har under många år varit ett så kallat mottagningskök, ingen mat lagas där. All mat kommer från ett företag, beställs i förväg och kommer varje dag med lastbil. Enligt rutinerna ska ingen mat sparas. Företaget kan inte använda varor som har varit ute hos kunder.

Sedan åtminstone 16 år tillbaka har personalen fått ta hem den mat som blir över och ska kastas. Några skriftliga rutiner om att man inte får göra så har inte funnits.

Det är skolans administrativa chef, som i hemlighet, satt upp dolda kameror för att bevisa matstölderna. Den administrativa chefen anställdes i september 2020 av den förra rektorn. Samma rektor som i höstas tvingades sluta efter långvariga protester från både föräldrar och personal.

Ledningen lyssnar på en som arbetat i skolan i några månader, och inte på dem som arbetat här i många år

Flera anställda på skolan kan intyga vilka rutinerna som har gällt när det gäller hanteringen av skolmat. Mat som skulle kastas har personalen fått ta hand om.

 – Men ledningen lyssnar på en som arbetat i skolan i några månader, och inte på dem som arbetat här i många år, säger en av de avskedade kvinnorna.

De tre kvinnorna har nu två veckor på sig att fatta beslut om de ska driva fallet vidare och stämma arbetsgivaren för olaga uppsägning.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tre personer skjutna i Tensta

På tisdagskvällen blev tre personer skjutna i Tensta. En är död, en är svårt skadad och en har lindrigare skador, enligt uppgifter i media.

Cherrie blåser av samarbete med modesajten NA-KD

Efter en kritikstorm mot modeföretaget NA-KD tagit fart i veckan, valde Västerorts egna R&B-stjärna Cherrie att avbryta det kommande samarbetet. NA-KD anklagas för bland annat obetald övertidsarbete, minimilöner och en mobbningskultur.

Trafikförvaltningen tror att information kan lösa trängseln

Antalet resenärer i lokaltrafiken måste minska för att hindra smittspridning. Trafikförvaltningen i Region Stockholm tror att mer information ska lösa problemet med trängsel.

Cordobaskolans VD är en av näringslivets mäktigaste kvinnor

När näringslivets mäktigaste kvinnor listas i Dagens Industri finns Cordobaskolans grundare och VD Ulla Parkkinen med. Hon fick pris som årets entreprenör.  –  Priset är till alla dessa kvinnor som står bakom mig.