Nader Attiyah

Folkets Husby drar igång plattformen .mov i höst. Filmsatsningen kommer att erbjuda utbildningar inom film, gratis utrustning, ett brett kontaktnät inom filmbranschen och chansen till att lämna in ett bidrag till den kommande årliga filmfestivalen ”.mov filmfestival”.

Inom ramen för Folkets Husbys verksamhet Inkubatorn introduceras nu plattformen .mov som ska tillgängliggöra film och tillgång till material. Med Nader Attiyah, processledare på Folkets Husby, i spetsen ska .mov fylla en lucka.

– På Folkets Husby arbetar vi väldigt nära människor och har ständiga dialoger med järvabor. Vi såg därför ett behov av att man vill berätta sina egna historier genom film.

– Vi märkte att man ofta har en idé, men att man inte riktigt vet vart man ska gå för att ta första steget för att förverkliga den. Det finns i dagsläget ingen plattform i Järva som tillgängliggör film. Därför skapade vi plattformen .mov som ska underlätta för filmskapare och filmintresserade, säger Nader Attiyah.

Det är såklart jättehäftigt att få se våra områden på etablerade plattformar, men vi vill ju också kunna berätta våra egna historier

Han säger att det har funnits aktörer som kommit utifrån och genom film berättat historier om Järva och om orten. Men dessa historier har sällan fått påverkas lokalt.

– Det är såklart jättehäftigt att få se våra områden på etablerade plattformar, men vi vill ju också kunna berätta våra egna historier. Tanken med .mov är att man ska kunna producera film lokalt och på så sätt göra just detta, säger Nader Attiyah.

– Vi har sett andra aktörer göra liknande satsningar här i Järva, exempelvis Kulturhuset. Tanken är därför att samarbeta och bygga broar mellan oss och alla andra som på olika sätt jobbar med eller tillgängliggör film, säger Nader Attiyah.

Idén är alltså att använda sig av kompetens lokalt i utbildningsdelen av satsningen. Nader Attiyah förklarar att det både handlar om att komplettera kompetensen bland personalen på Folkets Husby, men också för att lyfta upp förebilder i området.

– Vi vet ju inte allt om film, vi har bara sett behovet. Så det är en självklarhet att ta in etablerade personer från Järva. Det finns så mycket potential här; vi har skådisar, regissörer, klippare. Och det är viktigt att de synliggörs för unga vuxna i området, så att de kan förstå att det här är möjligt. Då kanske de tänker; ”Min granne gjorde ju det, då kan jag också”, säger Nader Attiyah.

Man förutsätter att alla vill bli skådespelare, men det finns andra intressen också

Plattformen .mov ska också fungera som ett nätverk där både material, men också ett community ska vara lättillgängligt.

– Det första man kanske tänker på när man hör film är skådespelare. Man förutsätter att alla vill bli skådespelare, men det finns andra intressen också. Vi vill bygga det här nätverket i syfte att kunna hjälpa varandra, exempelvis ska en regissör kunna hitta en bommare genom .mov, säger Nader Attiyah.

Mottot är ”Från idé till premiär” och på så sätt vill Folkets Husby med .mov erbjuda personer en stegbaserad process genom olika workshops. Den första äger rum redan nu i oktober.

– Det är en workshop som pågår under fyra tillfällen och hålls av skådespelaren och manusförfattaren David Nzinga. Där kommer man kunna få stöd och coachning för sin filmidé, säger Nader Attiyah.

Det ska bli spännande att se vad det här kan bli

Satsningen är fortfarande i uppstartsfas och allt är ännu inte på plats. Tanken med plattformen är att låta det växa organiskt och se var det kan leda till. Ett konkret mål är dock en årlig filmfestival till våren.

– Vi vill se lokala personer och aktörer tänka och bygga upp det här tillsammans med oss. Det ska bli spännande att se vad det här kan bli.

– Resultatet ska dock vara en filmfestival där vi genom .mov kan ge personer chansen att kunna söka till den, med förutsättningarna att man har skapat filmen under plattformen, säger Nader Attiyah.

Eleni Terzitane

Mer information om workshopen med David Nzinga hittar du här!

Lämna ett svar
You May Also Like

Nu kan Dines målningar ses igen

Dine Malmsten ställer ut sin konst igen. Hennes omtyckta målningar med Rinkeby-motiv finns nu att beskåda på medborgarkontoret på Rinkebystråket. – Jag tycker det är roligt att jag fick erbjudandet att hänga mina tavlor där. Jag hoppas att många kommer att se dem, säger Dine Malmsten.

”Jag hade inte haft något emot att vara kvar”

Fredrik Jurdell slutar som stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. – Ja, staden är som den är. Stadsledningen tänker att jag ska göra mera nytta på socialförvaltningen.

Akalla kyrka är till salu

Spånga-Kista församling, som är en del av Svenska kyrkan, har beslutat att sälja Akalla kyrka. Den 10 mars fattades beslutet vid kyrkofullmäktigesammanträdet. Det handlar om att spara pengar.

50 träd planteras för att fira Rinkeby 50 år

I ett stilla duggregn planterade Rinkeby-Kistas ordförande Ole-Jörgen Persson, M, och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr, M. ett av de 50 träd som planteras för att fira att stadsdelen fyller 50.  – Det finns så mycket värt att fira här i Rinkeby! Stort grattis, sade Anna König Jerlmyr.