mosaik med en råtta och en duva

I lördags var det invigning av konsten på Tisslingeplans miljöstuga i Tensta. Tio konstintresserade ungdomar fick som sommarjobb att skapa mosaikbilder av återvunnet material med hjälp och handledning av Remakebolaget.

Varje sommar anställer Familjebostäder över 100 ungdomar för säsongsarbete. Några av dem arbetar med konstnärlig utsmyckning, en del på kontor och de flesta inom förvaltning. Med hjälp av murbruk, återvunnet porslin och kakel har Familjebostäders sommarjobbande ungdomar från Järva under några veckor tillsammans skapat ett offentligt konstverk, en mosaikbild. Mosaikbilden pryder miljöstugan vid Tisslingeplan 72A. 

De fick lära sig hantverket att återbruka material som annars skulle gå till spillo

– Dessa tio ungdomar var intresserade av konstnärlig utsmyckning och kreativt skapande, så vi hittade dem och de fick chansen att få handledning i att lära sig hantverket att återbruka material som annars skulle gå till spillo, berättar Elin Sundqvist från Familjebostäder. 

Arbetet med konstverket har vuxit fram under ledning av Remakebolaget. Helen Rydberg, Cecilia Norborg och Emma Lundberg har varit handledare i både Rinkeby och Tensta. Som namnet låter jobbar Remakebolaget med återbrukat material och med kollektiv samt offentlig konst. I år har de gjort utsmyckningar i Rinkeby, Tensta och i Hässelby. 

Renoveringen har skett både invändigt och utvändigt

– Mosaik är en väldigt gammal konstform, man kan hitta mosaik 5000 år tillbaka i tiden. Just på en träfasad, kanske den inte sitter så länge, men mosaiken som sitter i tegelhuset i Rinkeby kommer sitta i många år, säger Helen Rydberg. Vi är väldigt glada över att vi har fått träffa trevliga ungdomar. Det har funnits ett engagemang och jag hoppas att alla som har varit med och medverkat känner sig stolta över det de har gjort, säger Helen Rydberg. 

Hon hoppas att de har inspirerat till handens kraft, vilket man kan se när man kollar på hantverken. Ungdomarna fick lära sig klippa, forma, sätta ihop och foga för att få de olika motiven.

Renoveringen har skett både invändigt och utvändigt. Inne i miljöstugan har man tapetserat väggarna med bilder på björkträd för att påminnas om naturen. Utanpå miljöstugan kan man se en skylt där det står ”I love sopor” som man har gjort efter att man fått klagomål om att soporna stökar till området och att det lockar till råttor och fåglar. På en annan vägg ser man tavlor som symboliserar mångfald, blommor och insekter. Syftet med miljöstugan och konsten som förljuvar är att dels få folk att minimera konsumtionen och sen att uppmana folk att återvinna plast, papper och så vidare.

Det är en sådan här miljöstuga vi vill ha på andra ställen också

– Det är extra kul när en boende kommer och säger att ”det är en sådan här miljöstuga vi vill ha på andra ställen också”. Då vet man att man gör rätt, säger Elin Sundqvist.

Två av sommarjobbarna Elias, 16 år och Sheima, 17 år tycker att det har varit lärorika och roliga veckor. Tufft har det också varit men stolta och nöjda är de båda två.

– Mina föräldrar och vänner har varit jättestolta över mig, säger Sheima.

Fatma Qureshi
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ali Safari känner sig både lurad och besviken

Det har funnits ett konditori i Husby centrum i 28 år. Men inte nu längre. Ali Safari har stängt Yas och han känner sig både ledsen och lurad. – Alla problem började med flytten till nya lokalen.

”Jag har inte fått en krona”

Fatuma Mohamed var med i SVT:s program Agenda i söndags. Hon var inbjuden för att tala om det dödliga våldet i Järva. Efteråt finns det de som tror att hon har fått betalt för sin medverkan. – Man får inte betalt för att medverka i svensk media. Jag har inte fått en krona.

Årets Abdi-pris till Malmö

Årets Abdi-pris delades ut i Folkets Husby igår kväll. Priset gick till Helamalmö.  – Vi vill tacka er, det är mycket hedrande att vara här, sade Mathi de Jallad, som den här kvällen talade i organisationens namn.

Läxhjälpen letar lokaler i Tensta

Bara i Tensta har 130 gymnasieelever anmält att de behöver läxhjälp. – Men vi har inga lokaler och vi behöver också fler volontärer, säger Cristina Valdes, verksamhetsansvarig för Internationella Bekantskaper, IB, i Stockholm.