Isabel Rozada

Maskrosorna blommar för fullt, men visste du att den vanliga blomman som trivs så bra bland asfalt och betong både kan användas i mat och medicin? Isabel Rozada från Tensta tog med Nyhetsbyrån Järva ut på Järvafältet för att tipsa om användbara egenskaper hos några av våra vanligaste växter.

– Tussilagon har väl blommat över nu, men den är jättenyttig också. Vi får börja med maskrosorna, de är överallt. Både blommorna och de späda bladen går att använda i sallader. Det går också att lägga blommorna i kokosolja och använda för skönhetsvård.

Det går att torka maskrosbladen och koka te på dem

Isabel Rozada nyper av de tunna gula blombladen och visar i handen. De smakar lite beskt men går utmärkt att äta. För att göra maskrosolja ska de läggas i kokosolja två veckor och sedan silas bort. Oljan som blir kvar ska vara bra för huden. Det går även att torka maskrosbladen och koka te på dem.

– Det är vätskedrivande och jättebra att använda mot urinvägsinfektion. Sådant som smakar beskt är ofta nyttigt och renar njurarna. Maskros i olika former används även för att stimulera matsmältningen, vid gallsjukdomar, blodbrist, åderförkalkning och hemorrojder.            

Björken har många positiva egenskaper     

Nedanför Granholmstoppen i Järvas discgolfpark växer smala björkar i en luftig dunge. Björken sprider mycket pollen nu och orsakar besvär för många allergiker, men de vackra träden har positiva egenskaper också.

– Det här är en vårtbjörk, det är den vanligaste sorten med svart och vit stam. Björken innehåller mycket vitamin C och de små bladen passar bra att äta i sallad. De unga, klibbiga bladen går att använda för att koka en infusion och dricka. Det är urindrivande, svettdrivande och bra för ämnesomsättningen. Det går också att göra ett bad med björkblad i för att lindra reumatism, ledvärk, hudinflammationer och eksem.

Hon använder granbarr mot förkylning och urinvägsinfektion.

Ett annat vanligt träd som har välgörande egenskaper är granen. Bäst är att plocka de yttersta, ljusa barren, de är nyast och innehåller mest nyttigheter, berättar Isabel Rozada. Hon använder granbarr som te mot förkylning och urinvägsinfektion.

– Barren innehåller både c-vitamin och antioxidanter och eftersom den är antibakteriell fungerar den även som sårtvätt. Men gran-te är inget du ska dricka varje dag och det bör inte drickas av gravida, men det är en grym vår-boost. Naturmedicin är jättebra men det är viktigt att inte feldosera och ha respekt för naturen. Om du äter 20 vitsippor så dör du, visste du att de är så giftiga?

Viktigt att inte feldosera och ha respekt för naturen

Tre andra växter som går att skörda i naturen nu är nässlor, vitplister och löktrav. Nässlor finns i många varianter och alla är ätliga. De går att skörda från tidig vår, hela sommaren fram till hösten. Den mest kända nässlan är brännässla som ger utslag och sveda vid beröring, men när bladen kokats eller bearbetats på något annat sätt blir de helt ofarliga att stoppa i munnen. I gamla tiders huskurer har nässlor använts mot reumatism, gikt och influensa. Men plocka inte nässlor på kvävegödslad mark som i kohagar, eftersom de lätt kan ta upp och lagra skadliga nitrater.

Brännässla

– Nässlor smakar nice och är jättenyttiga. Bland annat innehåller de vitamin A och C, antioxidanter, järn, magnesium och kalcium. De sänker blodsockret och är urindrivande. I matlagning går de att använda till otroligt mycket mer än bara vanlig nässelsoppa. Torka dem och drick som te eller mal dem till pulver och ha i smoothie.

Vitplister

En växt som är lätt att förväxla med brännässla är vitplister, men den går också att äta och har dessutom antiinflammatoriska egenskaper, säger Isabel Rozada. Vitplister och brännässlor växer ofta tillsammans men vitplister bränns inte. Ytterligare en växt som liknar brännässla och vitplister till utseendet är löktrav. Löktravens blad är rätt mörka och lite lilaaktiga på våren, sedan blir hela växten grön. Den blir ungefär en meter hög och får rundade, hjärtlika blad med naggad till grovt tandad kant. Högst upp kommer vita små blommor formade som en liten korg.

Löktrav

– Löktrav kallas även vitlöksört och har en mild och god smak av pepprig gräslök. Den kan användas som krydda i maträtter istället för vanlig lök och det går att äta både bladen, stjälken och blommorna. Löktrav växer mest i skuggiga områden och på ställen där det är lite grusigt.

Isabel Rozada som har samlat på sig sina kunskaper genom att läsa och lära sig av andra genom åren. I hennes skafferi finns alltid burkar med torkade maskrosblad och andra örter redo för att användas vid behov.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kursen i lokaljournalistik fick besök av Anna Hjorth

Vårdfokus redaktionschef, Anna Hjorth, föreläste för deltagarna i Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik om arbetet inom fackförbundspressen. – Fem miljoner människor i Sverige har ett jobb, men arbetsmarknaden är en underbevakad del av samhället.

Tenstaungdomar undersöker diskriminering i nytt fanzine

Sommarjobbande ungdomar startade tidningsredaktion och gjorde sitt eget fanzine på Tensta konsthall. Nyhetsbyrån Järva träffade två av ungdomarna, Aisha och Nadira, som gjorde en enkät om ungas syn på diskriminering.

Pandemisysslor och funderingar över året som gått

2020 är ett år som vi sent ska glömma av olika anledningar. Mest för den världsomspännande pandemin förstås, men också för att det på alla sätt skapat förändring.

Fyra aktieägare om Nyhetsbyrån Järva

Under Nyhetsbyrån Järvas bolagsstämma i lördags ställde vi tre frågor till ett par aktieägare som var på plats. Möt Are Karim, Ulla Parkkinen, Anders Österberg och Mårten Westberg.