Det här var sista veckan som Idrottsmammor gått skolpromenader från Rinkebyterassen och Hjulsta torg. Från och med imorgon, den 11 maj, är det bara från Tensta Centrum som det går skolpromenader.

Det är helt enkelt för få elever som har gått från Rinkeby och Hjulsta för att det ska kännas meningsfullt att ha en ledare på tre platser varje morgon. Men promenaderna från Tensta fortsätter, 07:30 varje skolmorgon från fontänen utanför Tensta Centrum.

Vi är ledsna att så få unga i Järva lyssnar på Folkhälsomyndighetens uppmaningar

Vi är ledsna över att så få av de många unga i Järva lyssnar på Folkhälsomyndighetens uppmaningar att inte åka buss. Att gå till skolan tar ungefär samma tid som att åka buss och tunnelbana, men det är symptomatiskt. Människor med låg inkomst har sämre kondition, överallt i västvärlden.

Här finns ett val. Det är inte slump, social klass eller DNA som orsakar sämre kondition. I Järva har man bara sämre vanor än vad de har på Östermalm, i Djursholm och Täby.

De rika motionerar mer. Fler av dem går eller cyklar till jobb och skola. Fler läkare än sjuksystrar cyklar till jobbet. Då arbetar de ändå samma tider på samma sjukhus och läkarna har råd med bil.

Vid skolorna i Järva står det inga cyklar alls

Cykel-parkeringarna utanför skolor i Täby och Djursholm är oftast fulla av cyklar. Vid skolorna i Järva står det inga cyklar alls.

Att gå eller cykla till skolan är en vana som ingen stoppar Järvas unga från att ta efter. Från Rinkeby tar det sju minuter att cykla till Kista, och några minuter till att cykla till Akalla.

Dessutom äter de rika bättre mat. I Järva är diabetes väldigt vanligt. Det är inte dyrare att hålla igen på fett och socker. Järva har ett fantastiskt utbud av frukt och grönsaker till riktigt bra priser.

I fyra år har vi predikat att alla behöver motionera

I fyra år har vi predikat att alla behöver motionera. De unga har dålig kondition, äldre har ännu sämre. Det är ljusår från situationen på Östermalm.

Vi har stått på Rinkeby torg, i Nejos café, i Tensta bibliotek och i nästan alla skolor. I fyra år har vi varnat för att den dåliga konditionen, fetman och den utbredda diabetesen skulle drabba betydligt fler Järvabor än vad gängen gör.

När vi såg hur svårt folk hade att gå upp från tunnelbanan i Rinkeby när rulltrappan stod stilla, då såg vi en kommande katastrof.

Vi hade fel på en punkt. Vi trodde det skulle vara hjärt- och kärlsjukdomar som skulle ta flest liv i Järva. Vi såg inte corona komma.

Människokroppen behöver motion, varje dag, hela livet. Vad behövs för att budskapet ska nå fram?

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Duvorna smutsar ner Tenstagångens bänkar

Hur tänker de ansvariga på kommunen? De gör i ordning Tenstagången med nya bänkar. Men vi kan inte sitta där, eftersom duvorna har tagit över. 

Efter protest så blir det fest

I helgen blir det festival på Järvafältet. Arrangörer är nätverket Låt parken leva som länge protesterat mot stängningen av Järva DiscGolfPark. På grund av det planerade bygget av den nya begravningsplatsen nedanför Granholmstoppen går parkens avtal med Stockholms stad ut den första oktober.

Någonstans ansvarar vi alla för vårt agerande

Jag tittar på presskonferenserna kl. 14:00, nyheterna på kvällen och undviker teve i övrigt. Jag har lärt mig uppskatta streaming-tjänsterna där jag tar in andra intryck, positiva eller negativa. Jag kommunicerar med de jag älskar varje dag. Jag tröstar eller blir tröstad.

”Staden bör köpa tillbaka Hemblas lägenheter i Husby”

När Stockholms stads fullmäktige sammanträdde igår kväll var föreningen Ort till ort från Husby där för att lämna en protestskrivelse till fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin. Vad tänker Stockholms stad göra åt den katastrofala bostadssituationen i Husby, undrar husbyborna i sitt brev.