Den 18 maj i år hålls finalen av Eurovision Song Contest (ESC) av ockupationsmakten Israel.

Det var förra året som Israels bidrag “Toy” vann fjolårets upplaga av musiktävlingen. Två dagar efter vinsten dansade folk på Jerusalems gator efter att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad – trots de internationella överenskommelserna om just Jerusalems status och 128 länders fördömande av erkännandet i FN. Medan festen pågick mördade israeliska soldater över 60 fredliga palestinska demonstranter i Gaza och över 2000 personer skadades.

Den senaste tidens våldsamheter, våld som pågått i decennier, som palestinierna utsatts för av den israeliska armén kan inte ha undgått någon. Alltifrån tårgasattacker till skjutningar som skördat offer när Gazaborna fredligt demonstrerat för sin rätt till frihet. Från den 30 mars 2018 fram till förra årets final i Eurovision den 12 maj hade Israel hunnit mörda 106 civila palestinier, varav tolv var barn, och skadat tusentals. Fler brott mot internationell lag och krigsrätt har rapporterats i samband med våldsamheterna. Samtidigt som Europa, ironiskt nog, valde att rösta fram ett sångbidrag av Israel som talar om mångfald och respekt.

Den brutalitet som palestinierna har utsatts för bara under år 2018 är endast ett litet fragment av alla brott mot mänskliga rättigheter som Israel vållat. Bakom den åtta meter höga betongmuren saknar palestinierna många grundläggande rättigheter och behov, så som drickbart vatten i Gaza, säkerhet samt möjlighet till utbildning och försörjning. Illegala bosättningar fortsätter att byggas, utomrättsliga avrättningar sker på öppen gata och inför världens kameror, mångåriga administrativa häktningar och fängslande av minderåriga barn är bara några exempel av år av övervåld, maktmissbruk, brott och förtryck mot palestinierna.

Genom att delta i musiktävlingen i ett land som består av flera ockuperade territorium, bidrar vi till att normalisera och legitimera Israels illegala handlingar. Vi kräver därför att världen ställer Israel till svars för sina brott. Ett ställningstagande är att bojkotta musiktävlingen i år. Precis som världens länder gick tillsammans och bojkottade apartheidens Sydafrika genom att allierade länder övergav regimen, är det också dags att vi tar ansvar och ställning för en fredlig lösning till den rådande konflikten mellan Israel och Palestina. En fred som enbart och endast kan uppnås genom ett slut på ockupationen.

Vi har sett 140 internationella artister bojkotta ESC 2019, samma sak med ett 60-tal hbtq-organisationer. Vi har sett närmare 30 000 islänningar uppmana till bojkott av musiktävlingen, vi har sett Argentinas herrlandslag i fotboll ställa in en vänskapsmatch mot Israel, och just nu finns det 3000 svenska underskrifter som uppmanar till bojkott av ESC 2019 i Israel. Denna bojkott är en del av en växande rörelse för att på ett fredligt sätt pressa Israel till att häva ockupationen.

Jag uppmanar nu alla i Sverige att genom namninsamlingen ansluta sig till denna rörelse och berätta för ESC:s ledningsgrupp samt Sveriges Television (SVT) att vi vägrar acceptera normaliseringen av våldet och brotten mot palestinierna. Att ockupationen är ett direkt hinder för rättvisa, värdighet och frihet. Håll därför inte musiktävlingen i Israel.

Hilin Al-tamimi

Namninsamlingen finner du här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om deras snorungar slutar köpa droger kommer kriget att upphöra

Jag har haft några dagar ledigt i jul och då kunna ägna tiden åt att läsa lite mer riksmedia än vanligt. Det är lärorikt för mig för jag blir ännu mer tacksam över Nyhetsbyrån Järva och de vänner jag har här.

Jag går runt med en ständig oro

När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.

Sälj inte ut Svenska bostäder – allmännyttan behövs

Katarina Luhr (MP) har påstått att endast elva av Stockholms stadsdelar uppfyller de blågröna kraven på ”dominerande” allmännytta för att komma i fråga för ombildningar. En av de stadsdelar som pekats ut är Husby.

Många från Järva måste helt enkelt vara på jobbet

Den kris vi ser nu med Corona kommer vara en svår utmaning för vår stad. Vi som bor och verkar här i Järva ser stora behov. De senaste dagarna har Järva drabbats extra hårt av Coronaviruset, med flera dödsfall.