Imorgon, torsdag den 9/4 kommer #Förortenresersigmotcorona bjuda in till samtal där vi Järvabor får ordet om våra tankar i krisen. Det blir samtal med boende, journalister, politiker, intressegrupper med flera.

Programmet kommer att ledas av Alexandra Pascalidou, Melody Farshin och Dona Hariri. Det kommer att vara möjligt att delta i samtalen. Initiativet är ett samarbete mellan A Million Minds, Kista Bibliotek, PACS, Blodcancerförbundet, patientföreningen Kronisk Blodsjukdom KBS och frivilliga. Alla samtal kommer att sändas på Facebook.

Alla samtal kommer att sändas på Facebook

I en avsaknad av tillräckligt snabb handlingskraft bland våra beslutsfattare, fortsätter vi boende att agera proaktivt. Att aktivt vänta och betrakta händelseförloppet är inte ett alternativ. Hur många som nu drabbats av Covid-19 i Sverige överlag, men framförallt i våra förorter har varit omgärdat av mörker då sådan information i större omfattning inte har släppts tidigare. Nu vet vi att Rinkeby-Kista är den stadsdel som har flest covid-19-smittade i relation till befolkningen. Där har 47 fall per 10 000 personer rapporterats smittade, enligt nya siffror från Region Stockholm.

Hittills har en otydlig kommunikation och brist på transparens bidragit till att det har varit svårt att uppfatta vidden av problemet och vilka åtgärder som har varit lämpliga att ta. I synnerhet vad varje person kan göra ensam eller tillsammans utöver Folkmyndighetens råd om social distansering och vikten av att tvätta händer.

Syftet är också att stärka gemenskap, framtidstro och hopp

Lägger vi våra liv i de folkvaldas händer, vet vi redan nu att det är en risk för att utfallet blir en process som diskuteras närmare när Coronautbrottet är över och inte under den pågående krisen. Vi har inte råd att vänta på en sådan eventualitet. Inte vad gäller mänskligt lidande och ej heller vad gäller ekonomiska förluster. Många är initiativen nu i kris med hjälpande Järvabor som hjälper till med allt från att handla mat åt riskgrupper, till att sprida information samt kunskap och väcka opinion. Vi vill bidra med ytterligare en plattform för att minska effekterna av Coronaspridningen, genom samtal som leder till kunskapsöverföring och lösningar. Syftet är också att stärka gemenskap, framtidstro och hopp.

Madeleine Opira
Initiativet #Förortenresersigmotcorona 
Print Friendly, PDF & Email
1 comment
Lämna ett svar
You May Also Like

”Det var ingen som ville flytta från Fristads servicehus”

Gerd Andersson, 92, avled på Kista vård- och omsorgsboende i juli 2021. Hon var en av de 105 personer som tvingades flytta från Fristads servicehus i Bromsten.  – Det var ingen som ville flytta därifrån, sade hon då vi träffades en kort tid före hennes bortgång.

Efterkristiden börjar nu

Vi är fortfarande mitt i krisen, eller kanske i dess början, men det är också hög tid att prata om vad som kommer sedan. #EfterCorona är ett initiativ av Kontext Press där Nyhetsbyrån Järva är en av de aktörer som kommer att medverka.

Hon kallades för Sveriges Martin Luther King

Katarina Taikon var författare, skådespelare, samhällsdebattör och rom. Genom sin kamp för mänskliga rättigheter lyckades hon förändra romernas livssituation i Sverige. 

Grill och chill med 4west

Många ungdomar dök upp och njöt av grillmat, skön aura och Järvas ”unga stjärnor”, som hade fotbollsturnering med lag från Akalla och Husby, när 4west bjöd in till grillkväll, för en tid sedan.   – Det är kul att planera och hålla i event, att få hänga tillsammans med både ledare och deltagare från området, säger Yusuf Idris, en av projektledarna från gruppen 4west, som är en undergrupp till Fryshuset i Husby.