Förorten mot våld vid prisutdelningen.

Förorten mot våld har tilldelats årets Abdi-pris, till minne av aktivisten Abdirahman Hassan.
– Vi har kämpat med svåra frågor som gjort oss starka, sade Macarena De la Cerda, när hon tog emot priset i Folkets Husby på onsdagskvällen.

Förorten mot våld är en ideell förening som bildades för två år sedan, och har sedan dess blivit en viktig röst i samhällsdebatten, inte bara i Järva utan även nationellt.

– Förorten mot våld bildades för att få slut på det dödliga våldet, sade Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt, som var prisutdelare och den som läste upp prismotiveringen. Det är en organisation som lägger grunden till ett samhälle som styrs av oss själva.

Flera vänner vittnade under kvällen om vad Abdi hade betytt för dem och Jonas Sjöstedt konstaterade att Abdi fortfarande är en energikälla för många.
– Det bästa vi kan göra för att minnas honom är att fortsätta kämpa, sade han. Vi lever i ett Sverige där skillnaderna ökar. En del strider har startat igen när de säljer våra hem och våra arbetsplatser. Vi saknar Abdi nu, men han lever lite grann i det vi gör.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta
Abdirahman, ”Abdi”, Hassan var en ung politisk vänsteraktivist från Husby. Han dog i ett attentat i Mogadishu 2013. Han var där tillsammans med Ann-Margarethe Livh och Rashid Mohamed i en delegation från Vänsterpartiet.
Abdirahim Hassans minnesfond är inrättad av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm. Syftet är att i Abdirahim Hassans anda stödja dels organisering av gräsrotsarbete i Sverige, dels internationellt solidaritetsarbete, som syftar till att främja demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Det är bortkastade pengar”

Avraam Lazaridis är rinkebybo och vice ordförande i Rinkeby-Kista råd för funktionshinderfrågor. Han har sett den nya trappan i Rinkeby,  – Det ser inte bra ut alls, den är inte tillgänglig. Det är bortkastade pengar. 

Konsten att slåss mot drakar – liten lokaltidning vs stora mediehus

I år kommer ett statligt stöd för att stärka den lokala journalistiken att delas ut. Konkurrensen om pengarna är hård. Mer än 30 företag har sökt; flera stora tidningshus med hundratals anställda som omsätter miljarder.Men även Nyhetsbyrån Järva har sökt mediestöd.

Fem gripna efter gängkonflikt

Polisen grep fem personer i Husby i helgen. Samtliga uppges ha kopplingar till kriminella nätverk och en av dem pekas ut som gängledare.

Rinkeby satsar på loppmarknad

I helgen var det premiär för en nystartad loppis i aulan på…